Οι υποχρεώσεις της χώρας μας στο άθλημα της πυγμαχίας για τους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης με την αναμέτρηση του Πολυνείκη Καλαμάρα απέναντι στον Ντζεμάλ Μπόσνιακ. Δυστυχώς, ο 19χρονος Έλληνας πρωταθλητής δεν κατάφερε να ξεπεράσει το δύσκολο εμπόδιο του Βόσνιου, καθώς η εμπειρία του 30χρονου επαγγελματία (τρίτος Μεσογειονίκης στη Μερσίνη της Τουρκίας το 2013 και δις Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2009 και 2012), σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Τούρκου διαιτητή, Γιασάρ Τσινάρ, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την ήττα του Κοζανίτη πυγμάχου.

Ο Καλαμάρας έδειχνε να ελέγχει τον αντίπαλό του, ο οποίος μπήκε πολύ δυνατά, με τη διαφορά τους στα σημεία να είναι μικρή. Στη συνέχεια όμως, ο Βόσνιος έπαιζε αντικανονικά χρησιμοποιώντας χτυπήματα και τακτικές που δεν είναι στους κανόνες του αθλήματος, με τον Τούρκο διαιτητή να περιορίζεται σε απλές παρατηρήσεις, χωρίς να του δώσει ούτε μία επίσημη! Κάτι που φυσικά θα άλλαζε τη συνέχεια του αγώνα.

Το ερώτημα που υπάρχει, είναι σίγουρα προς την επιτροπή συντονιστών των διαιτητών της ΑΙΒΑ και με ποια κριτήρια τους επιλέγουν. Αυτό όμως δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Έλληνα πυγμάχο, ο οποίος έχει εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, όλο το μέλλον μπροστά του και διψάει για διακρίσεις! Όπως δήλωσε στα "Παραπολιτικά": "Όλα αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Από τη στιγμή που βγήκε το αποτέλεσμα με απόφαση των διαιτητών 3-0 υπέρ του, δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι. Πρώτη φορά συμμετείχα σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να φοράς τα γαλανολευκά χρώματα. Είναι πολύ σημαντικό να τιμάς την χώρα σου! Δεν πειράζει που είχαμε αυτή την ατυχία. Συνεχίζουμε και δεν το βάζουμε κάτω"! 

Επόμενος στόχος για τον Πολυνείκη Καλαμάρα είναι το Πανευρωπαϊκό της Βουλγαρίας (6-15 Αυγούστου), από το οποίο θέλει να κερδίσει τη πρόκριση για το Παγκόσμιο του Κατάρ τον Οκτώβρη. Τέλος, αναφέρθηκε στον συναθλητή του, Παναγιώτη Ματσάγκο, ο οποίος ρίχνεται στη μάχη το πρωί της Πέμπτης με αντίπαλο τον Βρετανό Λουκ ΜακΚόρμακ, λέγοντας: "Εύχομαι να τα πάει όσο καλύτερα μπορεί αρκεί να παίξει συγκέντρωμενος. Το έχει"!

Γιάννης Κούζηλος