Δύο γάμοι, μία κηδεία (ένας θάνατος) και μία προίκα είναι ο καμβάς της σημερινής μας ιστορίας, με αφορμή την επέτειο από τα 201 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Κεντρική ηρωίδα είναι η Ελένη Μπούμπουλη, κόρη από τον δεύτερο γάμο της εμβληματικής Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, η οποία παντρεύτηκε τον πρωτότοκο γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνο, και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η παρ’ ολίγον «μοιραία γυναίκα» του Αγώνα.

Ο γάμος τελέστηκε δύο ημέρες μετά την κατάληψη του Ναυπλίου (30 Νοεμβρίου 1822) και το ζευγάρι έστησε το σπιτικό του στην Τριπολιτσά. Παιδιά δεν πρόλαβαν να κάνουν. Ο Πάνος Κολοκοτρώνης σκοτώθηκε δύο χρόνια αργότερα, στη διάρκεια του δεύτερου Εμφυλίου. Εκείνος ήταν 24 ετών και η Ελένη μόλις 17. Μετά τον θάνατο του γιου του, ο Κολοκοτρώνης δεν ήθελε να αφήσει τη νύφη του να επιστρέψει στο σπίτι της μητέρας της στις Σπέτσες και να ξαναπαντρευτεί, αλλά ήθελε να την παντρέψει με όποιον αυτός έκρινε. Η Ελένη τότε άφησε το σπίτι των Κολοκοτρωναίων χωρίς να πάρει μαζί την προίκα της.

Εξι μήνες μετά, η χήρα παντρεύτηκε τον 28χρονο Θοδωράκη Γρίβα, πρωτοπαλλήκαρο του νεκρού άντρα της. Γεγονός που ελάχιστους εξέπληξε, αφού οι φήμες περί του ερωτικού δεσμού τους οργίαζαν στην Πελοπόννησο, ακόμα και όταν ο Πάνος ήταν εν ζωή. Η αντιπαράθεση Κολοκοτρώνη - Γρίβα είχε ξεκινήσει... Πόση και ποια ήταν ακριβώς η προίκα της Ελένης δεν γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η προίκα της νύφης (κατά τα έθιμα) έπρεπε να επιστραφεί από τους Κολοκοτρωναίους. Κάποια στιγμή που ο «Γέρος του Μοριά» έφτασε στο Ναύπλιο, ο Γρίβας βρήκε ευκαιρία, τον παγίδευσε στο Φρούριο και του έστειλε τον Αναστασάκη (Εμμ. Παπά) να του πει να κάνει ό,τι καταλαβαίνει προκειμένου να στείλει οπωσδήποτε τα προικιά και τις προγαμιαίες δωρεές της πρώην νύφης του. Ο Κολοκοτρώνης απάντησε πως δεν ξέρει να έχει τίποτα στα χέρια του, παρά μόνο μια διαμαντένια καρφίτσα μικρής αξίας και δύο δακτυλίδια.

Μετά την απάντηση αυτή, ο Γρίβας όρκισε την Ελένη στο όνομα της Αγίας Τριάδος, επειδή, όπως της είπε, επρόκειτο να εμπλέξει και τα αδέλφια της στην υπόθεση αυτή, να πει την αλήθεια. Η Ελένη τότε έκανε έναν κατάλογο με πράγματα, διαμαντικά, χρυσοΰφαντα ινδικά υφάσματα, λάφυρα της μητέρας της από την Τριπολιτσά, φορέματα και γούνες, των οποίων η αξία ανερχόταν στις 250.000 γρόσια. Ο Κολοκοτρώνης, όταν είδε τον κατάλογο, ενώ ήταν σε περιορισμό στο Φρούριο, απάντησε πως είναι ψέματα και πρότεινε να ορίσει η κάθε πλευρά ανθρώπους να συνδιαλλαγούν. Οι αντιπρόσωποι αποφάσισαν να συναχθούν, να ακούσουν και να συζητήσουν, πράγμα που έγινε στο σπίτι του Κολοκοτρώνη στον Πλάτανο. Ασπάστηκαν ο ένας τον άλλον και ξεκίνησε η διαδικασία. Η ρήξη στις σχέσεις του Κολοκοτρώνη και του Γρίβα λίγο έλειψε να αποβεί ολέθρια. Άλλαξε τις συμμαχίες και τους συσχετισμούς στο στρατόπεδο των Ελλήνων στην Πελοπόννησο, σε σημείο που τέθηκε σε κίνδυνο ακόμα και η αίσια έκβαση αυτής καθ’ αυτήν της Επανάστασης.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 26 Μαρτίου 2022