Καλή χρονιά σε όλους! Να θυμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που ακολουθεί ότι τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή βρίσκονται καθημερινά δίπλα σας. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, ένα στοργικό βλέμμα!

Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε και τα χαμόγελα στα ελληνικά γήπεδα, τότε ενδεχομένως να θυμηθούμε κάποια στιγμή και την πραγματική θέση που πρέπει να έχει ο αθλητισμός στη ζωή μας. Για να μην αρχίσουμε, όμως, τη νέα χρονιά με… μουρμούρα και μιζέρια ας ξεκινήσουμε με θετική αύρα και ας δώσουμε μια ευχή που ενδεχομένως να μοιάζει κάπως πιο ρεαλιστική από εκείνες που σκορπούμε απλόχερα κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αλλά βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι θα πάνε στο βρόντο: Μακάρι στο τέλος του 2024 να διεξάγονται οι αγώνες στα ελληνικά γήπεδα, στο ίδιο περιβάλλον που φιλοξενούνται σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ τα παιχνίδια Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Euroleague.

Μακάρι όλες οι ελληνικές ομάδες σε όλα τα αθλήματα να πατήσουν στα βήματα που αφήνουν πίσω τους οι δύο «αιώνιοι» σε μια προσπάθεια να μετατρέψουν τις έδρες τους σε πολυχώρους αναψυχής και ψυχαγωγίας. Κλείνουμε με τις ευχές και επιστρέφουμε στην καθημερινότητα η οποία… ζεματάει, παρά τις αργίες!

Ο Ολυμπιακός, οι μεταγραφές και ο πήχης του Βαγγέλη Μαρινάκη

Στον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό, βλέπετε, δεν πρέπει να ξεκουράστηκαν καθόλου το τελευταίο δεκαπενθήμερο! Οι μεταγραφικές μηχανές μοιάζουν να δουλεύουν στο φουλ και ήδη (πριν καλά-καλά εκκινήσει η μεταγραφική περίοδος) οι Πειραιώτες μετρούν δύο εξαιρετικά σημαντικές προσθήκες.
Αν θελήσουμε να «αποκρυπτογραφήσουμε» τη σημασία της απόκτησης του Φραν Ναβάρο και κυρίως του Ζέλσον Μαρτίνς (λόγω του βιογραφικού ενός παίκτη που μέχρι πριν από λίγα χρόνια κόστιζε 30.000.000 ευρώ) μπορούμε να καταλήξουμε στα εξής συμπεράσματα:

1) Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει θέσει πολύ υψηλά τους στόχους ενόψει της ολοκλήρωσης της σεζόν, όχι μόνο εντός συνόρων, αλλά και σε ότι αφορά την πορεία του Ολυμπιακού στο Conference League. Σε μια περίοδο που οι συζητήσεις στα… παρασκηνιακά καφενεία οργιάζουν για «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή της Super League, ο ιδιοκτήτης της πειραϊκής ΠΑΕ θωρακίζει όσο περισσότερο μπορεί την ομάδα του στο χορτάρι.

2) Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός έχει ενισχύει πάρα πολύ τις σχέσεις του με τον κορυφαίο ατζέντη του πλανήτη, τον Ζόρζε Μέντες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις… πόρτες που θα ανοίξουν και στη συνέχεια της μεταγραφικής περιόδου.

3) Ο Ολυμπιακός επιδεικνύει αξιομνημόνευτα αντανακλαστικά στην αύξηση του ανταγωνισμού σε ότι αφορά τη διεκδίκηση των εγχώριων τίτλων. Κακά τα ψέματα, μέχρι πριν από 2-3 χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» έμοιαζαν να… τρέχουν μόνοι τους, αλλά πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Μεταγραφές σαν αυτή του Ζέλσον Μαρτίνς (αν βέβαια δικαιώσουν στο χορτάρι τις τεράστιες προσδοκίες που τις συνοδεύουν) μπορούν  να εκτοξεύσουν τους ποιοτικούς δείκτες οποιασδήποτε ομάδας σε επίπεδα που ενδεχομένως ο ανταγωνισμός να δυσκολευτεί να ακολουθήσει.

Οι μεταγραφές του Ολυμπιακού, ο καθρέφτης που έχει σημασία και ο στόπερ που "καίει"

Προσοχή, όμως. Κανένα βιογραφικό δεν παίζει μπάλα μόνο του και καμιά μεταγραφή δεν μπορεί να αξιολογηθεί στα πρωτοσέλιδα ή τα οπισθόφυλλα μιας ομάδας.
Μόνο ο αγωνιστικός χώρος είναι ο καθρέφτης της. Οι απανταχού σχολιαστές (είτε στα media, είτε στα social media) μπορούμε να αξιολογούμε το σχεδιασμό μιας ομάδας, το κίνητρο και τη δίψα ενός ιδιοκτήτη, το «μάτι» ενός τεχνικού διευθυντή. Μέχρι εκεί!
Το κατά πόσο μια μεταγραφή θα «βγει» ή «δεν θα βγει» εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Και κυρίως από την όρεξη που έχει οποιοσδήποτε αθλητής όταν έρχεται να αγωνιστεί στη χώρα μας από ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα.

Μέχρι στιγμής τα δύο πρώτα μεταγραφικά χτυπήματα του Ολυμπιακού (Ναβάρο, Μαρτίνς) αφορούν την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής του λειτουργίας. Η πιο κομβική και πλέον νευραλγική κίνηση για τους «ερυθρόλευκους» εξακολουθεί να παραμένει η προσθήκη που θα πραγματοποιήσουν στο κέντρο της άμυνάς τους. Κι όπως έχουμε επαναλάβει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, στη συγκεκριμένη επιλογή δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο αστοχίας!

Καρβαλιάλ στον Ολυμπιακό όπως Εσπίριτο Σάντο στη Νότιγχαμ!

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε κάθε λόγο πάντως να… γελούν και τα μουστάκια που δεν έχει τη φετινή Πρωτοχρονιά! Η Νότιγχαμ Φόρεστ αποτέλεσε αναμφισβήτητα την πιο «καυτή» ομάδα της γιορτινής Premier League με τις δύο διαδοχικές σπουδαίες νίκες της επί της Νιουκάστλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο ιδιοκτήτης των «κόκκινων» μοιάζει να πέτυχε διάνα με την επιλογή του Νούνο Εσπίριτο Σάντο για την τεχνική ηγεσία της αγγλικής ομάδας και ευελπιστεί να έχει… στοχεύσει ανάλογα με το έτερο πορτογαλικό του βελάκι, τον Κάρλος Καρβαλιάλ.
Ουσιαστικά ο Μαρινάκης περιμένει από το νέο προπονητή του Ολυμπιακού να έχει την ίδια επίδραση στους «ερυθρόλευκους» με αυτή που έχει ο πρώην τεχνικός της Γουλβς στο «Σίτι Γκράουντ». Γιατί και οι δύο ομάδες έμοιαζαν να αντιμετωπίζουν το ίδιο κοινό πρόβλημα. Αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν στο ακέραιο τις πολύ μεγάλες δυνατότητες του ρόστερ τους. 

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".