Ήταν μια από τις πιο ανθρώπινες στιγμές που έχουμε ζήσει στην ιστορία των ντέρμπι ΠαναθηναϊκούΟλυμπιακού σε οποιοδήποτε άθλημα εδώ και δεκαετίες. Και όχι δεν ήταν αυτονόητη!

Το εις διπλούν αυθόρμητο, ειλικρινές και «ζεστό» χειροκρότημα συμπαράστασης της συντριπτικής πλειοψηφίας των φίλων του «τριφυλλιού» κατά την αποχώρηση του τραυματία Νίκολα Μιλουτίνοφ από το παρκέ του ΟΑΚΑ αποτέλεσε το πρώτο ηχηρό μήνυμα της σιωπηρής πλειοψηφίας των Ελλήνων φιλάθλων προς όσους κινούν τα νήματα του αθλητισμού στη χώρα μας. Είτε αυτοί είναι παράγοντες, είτε προπονητές, είτε αθλητές.
Ήταν το αυτονόητο – σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα - «ανθρώπινο πρόσωπο του αθλητισμού» που δυστυχώς βρίσκεται στην Ελλάδα θαμμένο εδώ και χρόνια κάτω από τόνους… οπαδικής πυρίτιδας που επιβάλλουν στην κοινή γνώμη να αντιμετωπίζει τον «απέναντι» ως εχθρό.

Το χειροκρότημα των φίλων του Παναθηναϊκού ήταν μήνυμα για όλους!

Αναλύστε όσο θέλετε το αγωνιστικό σκέλος του ντέρμπι, τσακωθείτε ελεύθερα για τον ποιον αδίκησε και ποιον ευνόησε η διαιτησία σε ένα παιχνίδι που έφτασε στο σημείο να κρίνεται σε ένα χαμένο λέι απ. Πάνω απ’ όλα, όμως, αναδείξτε ως πιο σημαντική στιγμή του παιχνιδιού ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό αυτό το χειροκρότημα. Και παλέψτε για να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στα ελληνικά γήπεδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε δει ουκ ολίγους ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες να εγκαταλείπουν τραυματίες των αγωνιστικό χώρο και την αντίπαλη εξέδρα να τους καθυβρίζει σημαδεύοντας τα πρόσωπά τους με λέιζερ.
Το βράδυ της Δευτέρας, όμως, χιλιάδες φίλαθλοι του Παναθηναϊκού αισθάνθηκαν την ανάγκη να σηκωθούν όρθιοι και να χειροκροτήσουν έναν αντίπαλό τους. Κι ας φόραγε τη «μισητή» ερυθρόλευκη φανέλα.

Η πρώτη ηχηρή απάντηση της "σιωπηρής πλειοψηφίας" στο... μπούλινγκ της μειοψηφίας

Το κυριότερο, όμως, αισθάνθηκαν ασφάλεια για να το πράξουν. Γιατί στα γήπεδα επικρατεί και ο νόμος του… μπούλινγκ της μειοψηφίας που «απαγόρευε» μέχρι σήμερα τέτοιου είδους ανθρώπινες συμπεριφορές. Τις αντιμετώπιζε ως… βλασφημία, με αποτέλεσμα τα συναισθήματα της πλειοψηφίας να καταπνίγονται από… ροχάλες, βρισιές, ενίοτε και σωματικούς προπηλακισμούς.

Αναφερθήκαμε και πριν από μερικές εβδομάδες στο μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει το ελληνικό μπάσκετ με τη μαζική επιστροφή χιλιάδων φιλάθλων – και πάνω απ’ όλα οικογενειών – στις εξέδρες του.

Τόσο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, όσο και οι αδελφοί Αγγελόπουλοι έχουν καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να μετατρέψουν ΟΑΚΑ και «Ειρήνης και Φιλίας» σε χώρους ψυχαγωγίας. Πλέον έχουν την ευθύνη να θωρακίσουν τα project που δημιουργούν, αλλά και να μην επιτρέψουν στα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών να… εκτροχιάσουν τη συγκεκριμένη απόπειρα μετάλλαξης της νοοτροπίας με την οποία αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας οπαδός την παρουσία του σε ένα γήπεδο.

Η ευθύνη Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού απέναντι στη δική τους προσπάθεια

Πάνω απ’ όλα, όμως, όσοι πρωταγωνιστούν και με το δημόσιο λόγο τους στα δύο «στρατόπεδα» καλούνται να εισπράξουν το μήνυμα της πλειοψηφίας των υγιών φιλάθλων, όπως αυτό εκφράστηκε τη στιγμή του χειροκροτήματος στον Νίκολα Μιλουτίνοφ.
Κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι μέσα σε μια νύχτα τα ελληνικά γήπεδα θα μετατραπούν σε… εκκλησίες. Κανείς δεν θέλει άλλωστε να συμβεί αυτό. Στις εξέδρες ενός γηπέδου χωράνε κάθε είδους συναισθήματα. Και… μπινελίκι στον αντίπαλο θα πέσει και φανατισμός θα υπάρξει. Συμβαίνει σε όλα τα γήπεδα του κόσμου!

Απλά εδώ και δεκαετίες επιτρέψαμε στη μειοψηφία των ελληνικών γηπέδων να επιβάλλει το νόμο του μίσους δημιουργώντας ένα ζοφερό περιβάλλον που «έπνιγε» κάθε φωνή ανθρωπιάς.

Ας συνεχίσουν όσο θέλουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός να ανταλλάσσουν πυρά για τη διαιτησία. Απλά μην αφήσουν ένα, δύο ή δέκα ανάποδα σφυρίγματα (όσα θεωρούν καθένας τους) να ναρκοθετήσουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν. Θα είναι κρίμα και για τους δύο!

Όσο κυλά η σεζόν η πίεση στο «πράσινο» και το «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο για την τελική επικράτηση επί του «αιώνιου» αντιπάλου θα πολλαπλασιάζεται. Είναι ευθύνη και της πλειοψηφίας των φιλάθλων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να ορίσουν το πλαίσιο της αντιπαράθεσης και να προασπίσουν το περιβάλλον που απολαμβάνουν από το ξεκίνημα της σεζόν. Γιατί μέχρι στιγμής έχουμε δει τρία ντέρμπι να διεξάγονται σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ με υποδειγματικές συνθήκες. Και ούτε αυτό είναι αυτονόητο…

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή".