Ήταν αυτονόητο ότι η πρώτη εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, θα συνοδευόταν από την οργισμένη αντίδραση της ΠΑΕ που θα καλούνταν να δώσει κάποιο ντέρμπι κεκλεισμένων των θυρών. Έτυχε να βρεθεί ο ΠΑΟΚ στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για ρίψη κροτίδων και απλά οι Θεσσαλονικείς κάθισαν στην… κέντα του προγράμματός τους που τους υποχρεώνει να εκτίσουν την ποινή τους στα playoffs, καθώς δεν έχουν άλλον αγώνα στην Τούμπα μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου της Super League.  

Στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους οι άνθρωποι του «Δικέφαλου του Βορρά» επικαλούνται δόλο από την πλευρά του παρατηρητή της ΔΕΑΒ. Μισό λεπτό, όμως…

Τι υποστηρίζει ο ΠΑΟΚ, τι αναφέρει ο νόμος για την οπαδική βία

Η τιμωρία του ΠΑΟΚ δεν προήλθε από μια μεμονωμένη έκθεση παρατηρητή (όπως αναφέρει η ΠΑΕ με επίσημη ανακοίνωσή της), αλλά από τέσσερις εκθέσεις και πάνω απ’ όλα από αξιοποίηση οπτικού υλικού από κάμερες. Συνελήφθη δηλαδή ένας 23χρονος οπαδός ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να πετάει κροτίδες.

Προσοχή! Βάσει του νέου νόμου δεν έχει σημασία σε ποιο σημείο του γηπέδου πέφτει ένα αντικείμενο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα ενός ανθρώπου. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να πέσει εντός αγωνιστικού χώρου. Η ίδια ποινή θα επιβληθεί στη γηπεδούχο ομάδα είτε το αντικείμενο πέσει στην κερκίδα, είτε στα αποδυτήρια, είτε σε οποιονδήποτε χώρο εποπτεύεται με κάμερες.

Σε τι γήπεδο θέλει να πηγαίνει κάθε υγιής φίλαθλος;

Υπάρχει, όμως, ένα πρωταρχικό ζητούμενο που δεν αφορά τόσο τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες (σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ) οι οποίες καλώς ή κακώς κάνουν ό,τι κρίνουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, όσο την ευρύτερη κοινωνία των υγιών φιλάθλων.

Θέλουμε ή δεν θέλουμε να παίρνουμε το παιδί μας, την ή τον σύντροφό μας, τον πατέρα μας, τον «κολλητό» μας και να πηγαίνουμε στο γήπεδο σε καθεστώς απόλυτης ασφάλειας;

Θέλουμε ή δεν θέλουμε να μπει ένα τέλος στο… χάος της απόλυτης αναρχίας που επικρατούσε μέχρι σήμερα στα ελληνικά γήπεδα στις εγχώριες διοργανώσεις; Γιατί στις διοργανώσεις της UEFA όλοι ξέρουν να συμπεριφέρονται ως… παναγίτσες. Και οι οπαδοί και οι ίδιες οι ΠΑΕ.

Θέλουμε τελικά εφαρμογή σκληρών μέτρων στο ποδόσφαιρο ή θέλουμε... εκπτώσεις κατά το δοκούν;

Μέχρι τώρα γκρινιάζαμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις απέφευγαν να πιάσουν στα χέρια τους την… καυτή πατάτα του ποδοσφαίρου και όποτε το έπρατταν τη χρησιμοποιούσαν για να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις.

Ξαφνικά υπάρχει ένας νόμος που δεν επιδέχεται παρερμηνειών, δεν αφήνει «σκιές» και είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Συλλαμβάνεται οπαδός σου από κάμερα να πετάει αντικείμενο στο γήπεδο; «Τρως» μια αγωνιστική κεκλεισμένων. Κάμερα, σύλληψη, τιμωρία! Τόσο απλά! Αν θέλεις να μην τιμωρείσαι μην επιτρέπεις να μπαίνουν «μπαχαλάκηδες» στο γήπεδό σου.  Το θέλουμε; Και κυρίως το αντέχουμε;

Ας αποφασίσουμε σε τι γήπεδα θέλουμε να πηγαίνουμε τα παιδιά μας. Κι ας απαιτήσουμε από τις ίδιες τις ομάδες μας να θωρακίσουν τα γήπεδά τους, για να μην τιμωρηθούν ξανά. Όπως το κάνουν εδώ και χρόνια στην Ευρώπη… που δεν τις παίρνει να πράξουν διαφορετικά!

Ναι, ο νέος νόμος για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας είναι πολύ σκληρός. Αυτό, όμως, δεν ζητάγαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν ένας κάτοχος διαρκείας έβλεπε στη θέση του να κάθεται ένας χουλιγκάνος, ή όταν τρέχαμε πανικόβλητοι με το παιδί μας στον ώμο να ξεφύγουμε από δακρυγόνα και καπνογόνα που έπεφταν βροχή γύρω μας; Αυτό δεν απαιτούσαμε όταν βλέπαμε «ιπτάμενες σπασμένες καρέκλες» να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας; Ιδού ο νόμος, ιδού και η ευκαιρία να απαιτήσουμε ξανά ανθρώπινα γήπεδα για όλους!