Αναφερόµενος στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Μοσάντ, Ιλάν Μιζράχι, µας είπε: «Το 2010 οι καλές σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ τελείωσαν. Το 2008, ο τότε πρωθυπουργός, Εχούντ Ολµέρτ -υπηρέτησα υπό αυτόν ως επικεφαλής του Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας-, επισκέφθηκε την Τουρκία. ∆ύο µέρες µετά, αρχίσαµε επιχείρηση εναντίον της Χαµάς στη Γάζα. Ο Ερντογάν θύµωσε πολύ γι’ αυτό, επειδή δεν είχε ενηµερωθεί. Μετά είχαµε το θέµα µε το πλοίο “Mavi Marmara”. Θεωρήσαµε την υπόθεση ως εχθρική ενέργεια από κάποιον µε τον οποίο είχαµε φιλικές σχέσεις. Η Τουρκία του στράφηκε εναντίον του Ισραήλ. Τότε καταλάβαµε ότι η Τουρκία είναι κοινός εχθρός Ισραήλ και Ελλάδος. Αρχικά, η Ελλάδα νόµισε ότι είναι µια κίνηση τακτικής από την πλευρά του Ισραήλ και όχι στρατηγική αλλαγή πλεύσης. Τότε το Ισραήλ προέβη σε ολική αλλαγή στρατηγικής. Κι αυτό αποδείχτηκε από το γεγονός ότι αµέσως µετά την υπόθεση του “Mavi Μarmara” η Αεροπορία µάς ζήτησε την άδεια της Ελλάδος προκειµένου οι Αεροπορίες µας να συνεκπαιδεύονται πάνω από το Αιγαίο».

Ο Μιζράχι δεν δίστασε να πει τη γνώµη του για τον Ερντογάν ως προσωπικότητα. «Ο (τότε) Τούρκος πρωθυπουργός, Νταβούτογλου, είδε τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο ως σφαίρα επιρροής της Τουρκίας ή, στην πραγµατικότητα, ως επιστροφή στην οθωµανική αυτοκρατορία. Από τότε ο Ερντογάν πιστεύει ότι δεν είναι ηγέτης µιας τοπικής δύναµης, αλλά του µουσουλµανικού κόσµου. Βλέπει τον εαυτό του ως ηγέτη της Μουσουλµανικής Αδελφότητας. Θέλει η Τουρκία να είναι η ηγεµονική δύναµη στη Μέση Ανατολή».

Ρωτήσαµε τον Μιζράχι αν ο Ερντογάν είναι όντως ηγέτης των µουσουλµάνων και απάντησε ως εξής: «Νοµίζει ότι είναι! Θέλει να είναι ο ηγέτης στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν το επιτυγχάνει, καθώς οι περισσότερες αραβοµουσουλµανικές χώρες δεν θέλουν την τουρκική ηγεµονία, ούτε την ηγεµονία του Ιράν. Οι δύο αυτές χώρες (Τουρκία και Ιράν) είναι ανταγωνίστριες, επειδή καθεµία θέλει να είναι η ηγεµονική δύναµη στη Μέση Ανατολή. Η χώρα που είναι εναντίον τους και έχει περισσότερη δύναµη είναι το Ισραήλ. Γι’ αυτό και οι δύο δρουν εναντίον του». Σε άλλο σηµείο της συνέντευξής του ο Μιζράχι ανέφερε ότι πίσω από τη Χαµάς βρίσκονται οι Τούρκοι! Χαρακτήρισε δε τη Χαµάς τροµοκρατική οργάνωση, η οποία είχε το αρχηγείο των επιχειρήσεών της στην Τουρκία. Ζητήσαµε από τον Μιζράχι να σχολιάσει τα γεγονότα στον Εβρο πριν από έναν χρόνο: «Μαζεύτηκαν πολλοί µετανάστες και προσπάθησαν να σπάσουν τα σύνορα και να περάσουν στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να κοροϊδέψουν τη ∆ύση και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές χώρες. ∆όθηκαν πολλά χρήµατα στην Τουρκία µε σκοπό να κρατήσει τους µετανάστες, αλλά η Τουρκία τούς χρησιµοποίησε σαν εργαλείο για να αποσπάσει χρήµατα από τη ∆ύση. Η Τουρκία παίζει και ένα παιχνίδι τακτικής, ειδικά τώρα. Με την εκλογή Μπάιντεν παίζουν παιχνίδι τακτικής και προσποιούνται ότι θέλουν φιλία µε την Αίγυπτο».

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ισραήλ - Αιγύπτου, είπε: «Νοµίζω ότι οι σχέσεις Ισραήλ - Αιγύπτου σήµερα είναι πολύ πολύ καλές. Τόσο εµείς όσο και οι Αιγύπτιοι είµαστε κατά της πολιτικής της Τουρκίας και του Ιράν, που θέλουν να ηγεµονεύσουν στην περιοχή. Εµείς και οι Αιγύπτιοι µαχόµαστε κατά του ISIS και γενικώς της ισλαµικής τροµοκρατίας. Οι ισραηλινές υπηρεσίες δίνουν στις αιγυπτιακές Ενοπλες ∆υνάµεις διαβαθµισµένες πληροφορίες για το πού βρίσκονται ισλαµιστές τροµοκράτες. Κατά δεύτερο λόγο, έχουµε τους υδρογονάνθρακες. Οι δύο χώρες, όσο και η Ελλάδα, έχουν δηµιουργήσει ένα φόρουµ σε συνεργασία µε Κύπρο και Ιταλία. Είναι ένα πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών στη Ανατολική Μεσόγειο. Οι συµµαχίες αυτές µάλιστα διευρύνονται και µε χώρες του Κόλπου. ∆ηµιουργήθηκε έτσι ένα γκρουπ χωρών µε κοινά πολιτικά και οικονοµικά ενδιαφέροντα». Μιλώντας για το µνηµόνιο Αγκυρας - Τρίπολης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Μοσάντ ανέφερε: «Νοµίζω ότι αυτό το µνηµόνιο είναι άλλη µία πράξη του Ερντογάν µε την οποία τεντώνει το χέρι του πολύ µακριά, νοµίζοντας ότι η Τουρκία είναι µεγάλη δύναµη. Στην πραγµατικότητα, όµως, δεν είναι. Αυτό που κάνει σήµερα ο Ερντογάν στη Λιβύη είναι να υποστηρίζει µια κυβέρνηση επειδή βλέπει τη Λιβύη ως τεράστιο απόθεµα υδρογονανθράκων, από το οποίο µπορεί να κερδίσουν πολλά µεγάλες τουρκικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τεράστια συµφέροντα εκεί. Θέλει να διεισδύσει όχι µόνο για οικονοµικούς λόγους, αλλά και για πολιτική επιρροή».

Στην ερώτηση εάν ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκτήσει πετρελαιοπηγές στη Λιβύη, απάντησε ευθέως: «Ναι. Είχε γίνει αυτό, και όχι µόνο αυτό. Εχει τεράστια συµφέροντα εκεί και εξαιτίας δύο άλλων γεγονότων. Η Λιβύη είναι η ακτή νότια της Ευρώπης. Ολη η Βόρεια Αφρική είναι µεγάλης σηµασίας για τον Ερντογάν. Οχι µόνο γιατί υπάρχουν µουσουλµανικοί πληθυσµοί και θέλει να το παίζει αρχηγός τους. Η Λιβύη είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη µε γεωγραφικούς και στρατηγικούς όρους. Ειδικά για χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Λεκτικά, η Γαλλία είναι πολύ πιο “ενεργή” απ’ ό,τι η Ιταλία κατά του Ερντογάν στη Μεσόγειο. Ο Ερντογάν, όµως, έχει ήδη κάνει τεράστιες επενδύσεις στη Λιβύη ρίχνοντας πολλά χρήµατα. Μέχρι σήµερα, οι ΗΠΑ απλώς κοιτάνε, χωρίς να επεµβαίνουν». Και κατέληξε λέγοντας ότι απέχουµε πολύ ακόµα για την εξεύρεση µιας µόνιµης λύσης, η οποία θα ενώσει τη Λιβύη.

ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΜΟΣΑΝΤ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ

Στη συνέχεια, ο Μιζράχι απάντησε στο ερώτηµα αν πιστεύει ότι το Ισραήλ µπορεί να δεχτεί στρατιωτική επίθεση από το Ιράν ή αν το τελευταίο θα επιλέξει τον δρόµο της σταθερότητας: «∆εν νοµίζω ότι οι Ιρανοί επιθυµούν σταθερότητα. Εάν επικρατήσει σταθερότητα, θα απολέσουν τη δύναµή τους. Χρησιµοποιούν την αστάθεια προκειµένου να διεισδύσουν σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Η αστάθεια τους εξυπηρετεί». Πρόσθεσε µάλιστα πως «όταν υπάρχει αστάθεια στην Υεµένη, τότε πλευρίζουν τους αντάρτες Χούθι. Οταν υπάρχει αστάθεια στο Ιράκ, µπορούν να βάζουν εκεί τις δυνάµεις τους και να διεισδύουν, ιδρύοντας δικές τους, σιιτικές πολιτοφυλακές. Στην πραγµατικότητα, έχουν µεγάλη επιρροή στο Ιράκ απλώς διότι υπάρχει αστάθεια στο Ιράκ. Το ίδιο ακριβώς συµβαίνει στη Συρία. Θέλουν να διεισδύσουν περισσότερο στη Συρία και η µόνη δύναµη που αντιστέκεται είναι το Ισραήλ. Εµείς δεν θέλουµε να µείνουν στη Συρία. Οι Ιρανοί επιθυµούν να έχουν πυρηνικές στρατιωτικές δυνάµεις και πιστεύω ότι προωθούν σχέδια απόκτησης πυρηνικών όπλων, παρά τα αντίθετα που λέγονται στον ΟΗΕ. Θα το κάνουν, θα τα κρύβουν και µέχρι να φτάσουν στο σηµείο να αποκτήσουν τέτοια όπλα, θα λένε ότι δεν έχουν. Σε πραγµατικό χρόνο όµως πιστεύω ότι θα βρεθούν πολύ κοντά στην απόκτησή τους»!

Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι ο Ερντογάν, µε τα µύρια προβλήµατα που αντιµετωπίζει, είναι ικανός να επιτεθεί εναντίον είτε της Ελλάδας είτε του Ισραήλ, είπε: «O Ερντογάν ήδη έχει εµπλακεί σε Συρία και Λιβύη. Πιστεύω ότι δεν θα τολµήσει να εµπλακεί στρατιωτικά επιτιθέµενος κατά χωρών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα, ή κατά του Ισραήλ. Οι ευρωπαϊκές χώρες, το ΝΑΤΟ και ο κ. Μπάιντεν αντιλαµβάνονται ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι πάρα πολύ σηµαντική περιοχή, κλειδί για τη διεθνή ασφάλεια. Οπότε δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν, ούτε και στην Τουρκία φυσικά, να γίνει “αφέντης” της περιοχής. Και φυσικά, ουδείς θα επιτρέψει στον Ερντογάν να επιτεθεί στρατιωτικά στην Ελλάδα. ∆εν πιστεύω ότι µπορεί να συµβεί αυτό. Οσο για το σενάριο να επιτεθεί στρατιωτικά στο Ισραήλ, πρέπει να είναι πραγµατικά τρελός αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο»! Οταν ρωτήθηκε µήπως ο Τούρκος πρόεδρος είναι τελικά αρκετά τρελός και θα πραγµατοποιήσει το απονενοηµένο διάβηµα, γέλασε τρανταχτά λέγοντας: «Ειλικρινά, θεωρώ, όπως σας είπα, ότι ο Ερντογάν πιστεύει πως είναι ο συνεχιστής της οθωµανικής αυτοκρατορίας, αλλά βρίσκεται πολύ µακριά από αυτό. Θέλει να κάνει δηλώσεις και πράγµατα µέχρι εκεί που µπορεί. ∆εν θα έλεγα ότι είναι τρελός. Είναι απλώς ένας άνθρωπος µε πολύ µεγάλη όρεξη, αλλά δεν έχει τόσο γερά δόντια».

*Αποµαγνητοφώνηση εκποµπής µας µε τον συνεργάτη µου, γεωπολιτικό αναλυτή, Γιώργο Αδαλή, µε θέµα συνέντευξη του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Μοσάντ, Ιλάν Μιζράχι, επικεφαλής της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας