Η σουκραλόζη επηρεάζει το µικροβίωµα του εντέρου µε τρόπους που µειώνουν την αποτελεσµατικότητα αυτής της θεραπείας για τον καρκίνο. Ασθενείς µε ορισµένους τύπους καρκίνου που καταναλώνουν σουκραλόζη, η οποία βρίσκεται στο τεχνητό γλυκαντικό Splenda, ανταποκρίνονται χειρότερα στην ανοσοθεραπεία σε σύγκριση µε εκείνους που δεν την καταναλώνουν, αναφέρουν ερευνητές στις 30 Ιουλίου στο «Cancer Discovery». Ωστόσο, η συµπλήρωση της διατροφής µε το αµινοξύ αργινίνη µπορεί να µετριάσει αυτές τις επιπτώσεις, λένε.

Τα ευρήµατα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόµενο σύνολο ερευνών που δείχνουν ότι το µικροβίωµα του εντέρου -η τεράστια κοινότητα µικροβίων που ζουν στο πεπτικό µας σύστηµα- παίζει κρίσιµο ρόλο στο πόσο καλά λειτουργούν οι θεραπείες για τον καρκίνο. Σε αυτή την περίπτωση, η σουκραλόζη φαίνεται να διαταράσσει τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου που βοηθούν στην υποστήριξη της ανοσολογικής λειτουργίας, συµπεριλαµβανοµένων των Τ κυττάρων, του στυλοβάτη του ανοσοποιητικού µας συστήµατος. «Αυτό που είναι νέο σε αυτήν τη µελέτη είναι ότι η σουκραλόζη προάγει ένα µικροβίωµα που έχει λίγα από τα ευεργετικά βακτήρια και περισσότερα από τα όχι και τόσο χρήσιµα», λέει η Magdalena Plebanski, ανοσολόγος στο Πανεπιστήµιο RMIT στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, η οποία δεν συµµετείχε στη µελέτη. «[Και ότι] η σουκραλόζη θα µπορούσε ενδεχοµένως να επηρεάζει αρνητικά τα Τ κύτταρα άµεσα».

Το πείραμα

Προηγούµενη έρευνα είχε υποδείξει ότι η σουκραλόζη επηρεάζει την ανοσοθεραπεία, αλλά ο υποκείµενος µηχανισµός δεν ήταν σαφής. Για να διερευνήσουν περαιτέρω, η ανοσολόγος Abby Overacre και οι συνεργάτες της εξέτασαν το µικροβίωµα του εντέρου σε ποντίκια που έλαβαν σουκραλόζη σε επίπεδα ισοδύναµα µε αυτά που θα µπορούσαν να καταναλώσουν οι άνθρωποι. «Τα τεχνητά γλυκαντικά µείωσαν την ποικιλοµορφία [του εντερικού µικροβιώµατος] και, µαζί µε αυτό, µείωσαν τα συνολικά επίπεδα αργινίνης», λέει η Overacre, του Πανεπιστηµίου του Πίτσµπουργκ. «Η αργινίνη είναι πολύ σηµαντική για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, ειδικά στον καρκίνο». Τα ποντίκια είχαν εκτραφεί ώστε να έχουν τους ίδιους τύπους καρκίνου µε τους ανθρώπους ασθενείς. Αυτά που τρέφονταν µε σουκραλόζη εµφάνισαν µειωµένη ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία, αλλά τα ποντίκια που έλαβαν κανονική επιτραπέζια ζάχαρη ανταποκρίθηκαν µια χαρά, λέει η Overacre. Για να δουν πώς αυτό µεταφράζεται στους ανθρώπους, οι ερευνητές εξέτασαν 132 ασθενείς µε προχωρηµένο µελάνωµα ή µη µικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύµονα που λάµβαναν θεραπεία κατά του PD1, ένα είδος ανοσοθεραπείας η οποία στοχεύει µια οδό που χρησιµοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστηµα. Οι ασθενείς συµπλήρωσαν λεπτοµερή ερωτηµατολόγια σχετικά µε τη διατροφή τους, συµπεριλαµβανοµένης της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών.

Ακόµη και µικρές ποσότητες σουκραλόζης φάνηκαν να έχουν αρνητική επίδραση στην ανταπόκριση στην ανοσοθεραπεία. «[Εντοπίσαµε] ένα όριο περίπου 0,07 χιλιοστογράµµων ανά κιλό σωµατικού βάρους που διαχώριζε τους ασθενείς που τα πήγαν άσχηµα σε σύγκριση µε τους ασθενείς που δεν τα πήγαν καλά», λέει ο ιατρικός ογκολόγος Diwakar Davar του Πανεπιστηµίου του Πίτσµπουργκ, ένας άλλος από τους συγγραφείς της µελέτης. Σηµειώνει ότι αυτό το επίπεδο είναι πολύ κάτω από το συνιστώµενο ηµερήσιο όριο κατανάλωσης σουκραλόζης από την Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων των ΗΠΑ - 5 χιλιοστόγραµµα ανά κιλό ή περίπου 22 κουτιά διαίτης Mountain Dew για έναν άνδρα 70 κιλών. Παρά τις µικρές ποσότητες που εµπλέκονται, η Overacre συµβουλεύει τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία να µην πανικοβάλλονται «πετώντας τα πάντα από την κουζίνα τους». Η προσθήκη ενός συµπληρώµατος αργινίνης ή κιτρουλίνης, το οποίο ενισχύει την αργινίνη, είναι εύκολη, λέει.

Επιπτώσεις

Ο κλινικός φαρµακοποιός ογκολογίας Andrew Ruplin είναι λίγο πιο µετρηµένος, σηµειώνοντας ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν τις επιπτώσεις αυτών των ευρηµάτων µε τους ογκολόγους τους, ώστε να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις σχετικά µε τη χορήγηση συµπληρωµάτων. «Τα δεδοµένα αυτά έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόµενο σύνολο στοιχείων που δείχνουν ότι τα οφέλη και οι κίνδυνοι της ανοσοθεραπείας µπορεί να µεταβληθούν από µεµονωµένες συµπεριφορές ασθενών οι οποίες µας ήταν εντελώς άγνωστες προηγουµένως», λέει ο Ruplin του Κέντρου Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ , αλλά θα ήθελε να δει πρόσθετες προοπτικές δοκιµές σε ανθρώπους, µε µεγαλύτερο αριθµό ασθενών και διαφορετικούς καρκίνους να συµπεριλαµβάνονται πριν από την εφαρµογή των ευρηµάτων στη θεραπεία. Οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιµές για να διερευνήσουν εάν τα συµπληρώµατα µπορούν να βελτιώσουν τόσο το µικροβίωµα του εντέρου όσο και την αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση σε ασθενείς. Θέλουν επίσης να εξετάσουν την επίδραση άλλων υποκατάστατων ζάχαρης στην ανοσοθεραπεία.


Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή