Πάρτε για παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τα ζητήματα που έθεσαν οι διαφωνούντες.

Με συνοπτικές διαδικασίες καταργήθηκε η Κεντρική Επιτροπή και καρατομήθηκε ο γραμματέας του κόμματος.

Ο λόγος; Το γεγονός ότι ζήτησαν ανοιχτές συνεδριακές διαδικασίες και πρωτοβουλίες ενοποίησης όλου του ενδιάμεσου χώρου. Αυτονόητα πράγματα, δηλαδή, που επιβεβαιώνονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με βάση και τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών. Στοιχεία που δείχνουν ότι μεγάλα τμήματα των ψηφοφόρων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς αισθάνονται κομματικά ανέστιοι και θέλουν κάτι νέο. Και αντί αυτό να αποτελέσει ένα ισχυρό καμπανάκι, ακολουθείται η διαχρονική πεπατημένη των πειθαρχικών μέτρων. Σε μια εποχή, δηλαδή, που ο κόσμος αποστρέφεται τα παραδοσιακά κόμματα και αναζητεί εναλλακτικές μορφές έκφρασης, η Χαριλάου Τρικούπη γυρνά στις πρακτικές του 80’. Λες και το… Πεντελικόν και η θέση του γραμματέα θα στοιχειώνουν διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ.

Χθες έγινε γνωστό ότι ζητήθηκε από τον γραμματέα (;) του ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει το γραφείο του στη Χαριλάου Τρικούπη, μιας και πλέον δεν είναι γραμματέας του κόμματος! Κατ’ αρχάς, είναι ή δεν είναι γραμματέας ο κ. Ξεκαλάκης; Εχω την αίσθηση πως, πλην του καθ’ όλα συμπαθούς Ξεκαλάκη και μερικών κομματικών, ουδείς ενδιαφέρεται για το γεγονός. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από όσα συμβαίνουν στο πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα πλέον δεν απασχολούν ούτε τις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων.

Προς επίρρωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κόμμα είναι και τα όσα αναφέρει ο Ξεκαλάκης περί στελεχών που απομυζούν το ΠΑΣΟΚ ή που ζουν από το ΠΑΣΟΚ. Εθεσε, δηλαδή, ένα θέμα-ταμπού για το ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλο από τα οικονομικά του, για τα οποία, βεβαίως, η τελευταία που ευθύνεται είναι η σημερινή πρόεδρος του κόμματος. Το αντίθετο, θα λέγαμε. Ομως, και μόνο το γεγονός ότι ο απερχόμενος γραμματέας θίγει ευθέως το ζήτημα αυτό δείχνει ότι το καπάκι έχει ανοίξει για τα καλά.

Η πραγματικότητα είναι ότι η δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να μοιράσει κάποιες έδρες έχει «μπλοκάρει» πρόσωπα που θα περίμενες να είχαν άλλη στάση, επηρεάζοντας εκ των πραγμάτων αρνητικά τις διεργασίες στον ευρύτερο χώρο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο κόσμος, και ιδίως οι νέοι άνθρωποι, θα γυρίσουν εντελώς την πλάτη στην Κεντροαριστερά και το μόνο που θα μείνει στη θέση του είναι το άδειο γραφείο του Ξεκαλάκη.

Απο την Ελευθερία του Τύπου