Ενας πολιτικός στη διαδρομή του μπορεί να περάσει από πολλά στάδια. Από την αφάνεια ως την αποθέωση, από την απαξίωση ως την καθολική αποδοχή. Μπορεί, επίσης, να αλλάξει άποψη, να μετακινηθεί ιδεολογικά ή να πάει από ένα κόμμα σε ένα άλλο. Ολα αυτά είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι και σε γενικές γραμμές αποδεκτά. Επιπλέον, δεν επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξη ενός ανθρώπου που μετέχει στα κοινά.
Ενα μόνο στοιχείο είναι μη αναστρέψιμο: να περάσει το στάδιο όπου γίνεται πλάκα με τις δηλώσεις του, αλλά και καμία από αυτές να μη γίνεται πιστευτή από τους πολίτες. Εχω την αίσθηση πως ο πρωθυπουργός είναι στον προθάλαμο αυτής της κατηγορίας. Συμβάλλει τα μέγιστα και ο ίδιος.

Η αναφορά του, για παράδειγμα, πως είναι έτοιμος να φορέσει γραβάτα διότι επιλύεται το θέμα του χρέους ήταν ένα δείγμα ελαφρότητας που δεν συνάδει με τη θέση του, αλλά ούτε και με τη σοβαρότητα των στιγμών.
Προς επίρρωση, δείτε πώς τον αντιμετωπίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Φαίνεται να τον έχει πάρει σχεδόν στο ψιλό και μόνο θεσμικά να μην του συμπεριφέρεται. Τη μία μέρα πλέκει το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σημειώνοντας ότι είναι σε απόσταση από τον πρωθυπουργό. Μετά αποκαλύπτει με σκωπτική διάθεση ότι ο κ. Τσίπρας παίρνει συνεχώς τηλέφωνο την κυρία Μέρκελ, υπονοώντας ότι το κάνει αυτό ο κ. Τσίπρας για τον «μαλώσει» η Γερμανίδα καγκελάριος. Χθες, προσερχόμενος στο Eurogroup, δήλωσε ότι «είχαμε συμφωνία και πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά οι Ελληνες καθυστέρησαν για επικοινωνιακούς λόγους». Κοινώς, κάνει πλάκα ακόμα και με τη στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στα ζητήματα της αξιολόγησης.

Τη σκυτάλη, βεβαίως, από τον κύριο Σόιμπλε πήρε το γνωστό ευρωπαϊκό περιοδικό «Politico». Τον παρουσίασε ως καημένο που τηλεφωνεί συνέχεια στην κυρία Μέρκελ εκλιπαρώντας για τη βοήθειά της. Και είναι λογικό να αντιμετωπίζονται με χιουμοριστική διάθεση τα συνεχή τηλεφωνήματά του στη Γερμανίδα καγκελάριο, δεδομένου ότι κανένας δεν ξεχνά τα «Go back κυρία Μέρκελ» και τα «Go back κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας».
Ενας παλιός πολιτικός συνήθιζε να λέει πως «είμαι όμηρος του αρχείου». Ο Αλέξης Τσίπρας είναι «δεμένος χειροπόδαρα» όχι μόνο με τις δηλώσεις που έκανε την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Είναι δέσμιος της επιπολαιότητας και της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει τις καταστάσεις ακόμα και τις πιο κρίσιμες στιγμές.