Μολονότι ο πρωθυπουργός κρατά ακόμα την εξουσία, τα κλειδιά της διατήρησής της βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Αμυνας. Εν προκειμένω, έχουμε την εξής παραδοξότητα: Από τη μια, η παρούσα κυβέρνηση βασίζεται και διατηρείται χάρη στους 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ. Από την άλλη, η συνεργασία αυτή, λόγω των αποκαλύψεων για τον κ. Καμμένο, είναι πιθανό να κλονίσει τη συνοχή της κυβέρνησης. Ακόμα, όμως, και αν δεν πέσει, μέρα με τη μέρα οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην πλήρη απαξίωση.

Αυτή τη στιγμή, ο πρωθυπουργός είναι πλήρως εγκλωβισμένος. Τον έχει αλυσοδέσει ο υπουργός Αμυνας και, ουσιαστικά, Τσίπρας και Καμμένος, με αργόσυρτους ρυθμούς, χορεύουν σφιχταγκαλιασμένοι το ταγκό της πτώσης.

Η απάντηση την οποία έδωσε η Φώφη Γεννηματά στο κάλεσμα για προοδευτική συμπόρευση, που της έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν αποστομωτική. Και πρόσθεσε αρκετούς πόντους στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λίγες μέρες προτού αρχίσει το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Διότι, με τον πιο επίσημο τρόπο, έβαλε τέλος στους ψιθύρους που υπήρχαν, για προσπάθεια υπόγειας συνεννόησης της Χαριλάου Τρικούπη με την Κουμουνδούρου. Τι και αν γκρινιάζει στο Τwitter ο Παπαδημούλης, όψιμος οπαδός και αυτός της συνεργασίας με την Κεντροαριστερά;

Η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας αυτούς που εγκατέλειψαν το ΚΚΕ στα δύσκολα χρόνια, είχε μιλήσει για ποντίκια που πηδούσαν από το σκάφος! Τα, κατά Παπαρήγα, ποντίκια νομίζουν ότι θα βάλουν στη φάκα το τυράκι της προοδευτικής συνεργασίας και θα τσιμπήσουν κάποιοι πρόθυμοι. Αμ, δε! Οι μόνοι που προς στιγμήν αναθάρρησαν ήταν κάποιοι νοσταλγοί του παρελθόντος, οι οποίοι πίστεψαν πως μπορούν να συνεχίσουν να καθοδηγούν πίσω από τις κουίντες τις πολιτικές εξελίξεις. Η πραγματικότητα είναι ότι σκόνταψαν πάνω στο πρόσωπο στο οποίο είχαν επενδύσει: στη Φώφη Γεννηματά!

Επαναλαμβάνουμε ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ύψωσε σημαντικό πολιτικό ανάστημα και έδειξε με την αντίδρασή της ότι είναι «παίκτρια». Δεν μάσησε από τις λαϊκίστικες σειρήνες. Ταυτοχρόνως, η άψογη αντίδρασή της ανοίγει, ουσιαστικά, τον δρόμο για την ενοποίηση του ενδιάμεσου χώρου. Το «κόκκινο» στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «πράσινο» στο Ποτάμι, στην Ωρα Αποφάσεων και στις υπόλοιπες δυνάμεις, σε κινήσεις και προσωπικότητες του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, το ίδιο έπραξε και ο Σταύρος Θεοδωράκης με πρόσφατη συνέντευξή του. Ως εκ τούτου, ας πούμε προκαταβολικά ένα ευχαριστώ στον… Πάνο!