Από το 2011, όταν άρχισε να φαίνεται η προοπτική εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, στα πολιτικά, επιχειρηματικά και δημοσιογραφικά γραφεία, ακουγόταν εντόνως το όνομα του Νίκου Παππά. Η πιάτσα είναι μικρή, οπότε όλες οι επαφές που έκανε ο δραστήριος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δεν έμεναν κρυφές.

Επώνυμοι επιχειρηματίες είχαν να λένε για την ταχύτητα με την οποία ο εν λόγω μάθαινε τα κόλπα. Λίγα χρόνια μετά, ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κάνει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, μου περιέγραφε πόσο είχε εντυπωσιαστεί από την οικειότητα με την οποία αναφερόταν σε κορυφαίους επιχειρηματίες ο Παππάς. Έλεγε δηλαδή ότι στις κλειστές κομματικές συσκέψεις ο Νίκος μιλούσε για τον… Σωκράτη, τον Δημήτρη, τον Γιάννη κλπ. Βεβαίως, η προοπτική της εξουσίας και η ευφορία που επικρατούσε στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν επισκιαζόταν από τις φήμες για το ρόλο του.

Οι ψίθυροι για τον πολυπράγμονα Παππά έγιναν εντονότεροι μετά την πρωθυπουργία Τσίπρα. Εξελίχθηκε στον αντ’ αυτού και λειτουργούσε ως το νο2 της κυβέρνησης που ασχολείται με τα πάντα. Από τις επενδύσεις, τις επαφές με τη δικαιοσύνη, τη χάραξη της «γραμμής» ως τις τηλεοπτικές άδειες, τις επαφές με τους επιχειρηματίες κ.α.

Τα προαναφερθέντα αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης, εσωτερικού σχολιασμού αλλά ως εκεί. Στο παρασκήνιο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν τους δημοσιογράφους αν γνωρίζουν κάτι παραπάνω για τις δραστηριότητες του Παππά, χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να του χρεώσουν κάτι συγκεκριμένο. Ένα πέπλο μυστηρίου αλλά και προστασίας υπήρχε για χρόνια πάνω από το πρόσωπό του.

Αυτό έσπασε με τις αποκαλύψεις για τον κολλητό του φίλο, τον Μανόλο τον Πετσίτη. Τον «αδελφό του Παππά», όπως αυτοσυστηνόταν ο κ. Πετσίτης. Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από τις οφ σορ, τα εκατομμύρια ευρώ, τα ταξίδια στο εξωτερικό, τις σχέσεις με επιχειρηματίες που έχουν σοβαρές εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη κ.α.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ψίθυροι φούντωσαν και τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνουν εσχάτως αποστάσεις από τον Παππά.

Θρυαλλίδα, ωστόσο, των εξελίξεων αποτελεί η σημερινή συνέντευξη(REAL FM) του Βαγγέλη Μαρινάκη και τα όσα αποκάλυψε για τον Νίκο Παππά. O κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι το 2016 ο κ. Παππάς, μεταφέροντας μήνυμα του κ. Τσίπρα, του ζήτησε να συναντηθεί με τον κ. Καλογρίτσα, όπως και έκανε. Ο κ. Καλογρίτσας ζήτησε από τον κ. Μαρινάκη να του…δανείσει 20,5 εκατομμύρια ευρώ για πληρώσει την πρώτη δόση για την τηλεοπτική άδεια που είχε «κερδίσει». Μάλιστα. Κάτι που σημαίνει ότι στο Μαξίμου θεωρούσαν το 2016 απολύτως καθαρά τα χρήματα του γνωστού επιχειρηματία. Πέραν, λοιπόν, της άθλιας σκευωρίας που έχουν στήσει για προφανείς λόγους οι κυβερνητικοί παράγοντες κατά του κ. Μαρινάκη αποδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο «δούλευε» όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Παππάς. Έκανε τον «νταραβεριτζή» προκειμένου να χτιστεί το σύστημα εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Μεσολαβούσε μεταξύ επιχειρηματιών για να γίνονται δουλειές, να χτίζονται μέσα ενημέρωσης, να εξοντώνονται οι πολιτικοί αλλά και οι πάσης φύσεως αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλώσεις του κ. Μαρινάκη αποκαλύπτουν τον τρόπο με το οποίο λειτούργησε και οικοδομήθηκε το καθεστώς Τσίπρα-Παππά. Για αυτό και έχουν τεράστια σημασία. Όχι μόνο για την προσωπική του δικαίωση, αλλά και για τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας!