Απλά, χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, έγινε και η πολιτική σπορά. Τα όσα συνέβησαν στην όντως μεγάλη κινητοποίηση για τα δεδομένα της εποχής απλά ενδυνάμωσαν τη συζήτηση που γίνεται σε διάφορα κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ.

Ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου, ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ηγηθεί του νέου κόμματος, αν και διευκρίνισε ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στις προτεραιότητές του.

Ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ δεν το απέκλεισε, και με την τοποθέτησή του απλά φουντώνει και άλλο τα σενάρια για τη δημιουργία του κόμματος με αρχηγό τον ίδιο.

Από τη στιγμή που νεότερα στελέχη της δεξιάς, όπως π.χ. ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που πολλοί θα τον ήθελαν να ηγηθεί, δεν δείχνουν ενδιαφέρον να ηγηθούν αυτής της νέας προσπάθειας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον Φρ. Φράγκο.

Στο παρελθόν αυτό το σενάριο είχε συζητηθεί και πάλι με «πρωτομάστορα» τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, τον δικηγόρο Τάκη Μπαλτάκο. Μάλιστα, υπήρξαν προχωρημένες συζητήσεις και με άλλα στελέχη, όπως π.χ. ο Βασίλης Καπερνάρος, αλλά πριν δυο χρόνια σε μια εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη, ο στρατηγός απέκλεισε το ενδεχόμενο να ηγηθεί. Γι' αυτό από τότε η προσοχή εστράφη σε νεότερα στελέχη, χωρίς όμως επιτυχία.

Η χθεσινή όμως μεγάλη συμμετοχή των πολιτών άνοιξε την… πολιτική όρεξη των ίδιων κύκλων στη Μακεδονία, όπου κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν και επιχειρηματίες (σ.σ. δυο ομογενείς με στενές σχέσεις με τη Ρωσία), αλλά και μια ομάδα μητροπολιτών, εκ των οποίων ο ένας είναι στην Αθήνα και θεωρείται από τους δελφίνους του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Ο στόχος του νέου κόμματος, εάν γίνει, θα είναι να στεγάσει σκληρούς δεξιούς ψηφοφόρους που αυτήν τη στιγμή δεν ικανοποιούνται πολιτικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ και ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης να καθίσουν στο τραπέζι για να υπάρξει κοινή γραμμή πλεύσης και οι αρχηγοί υφιστάμενων κομματιδίων που είναι στα δεξιά του πολιτικού χάρτη.

Τι θα γίνει; Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και όλα θα κριθούν από το πώς θα κινηθεί η ΝΔ και κυρίως εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματικά εκφράσει και το δεξιό ακροατήριο του κόμματος, ώστε να μην υπάρξουν φυγόκεντρες δυνάμεις.

Ήδη, η στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό σκληραίνει και στην πρώτη γραμμή θα είναι στελέχη με αναφορές στο σκληρό δεξιό ακροατήριο, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης, ενώ ρόλο θα διαδραματίσουν και άλλοι, όπως ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Πάντως, από σενάρια έχουμε δει πολλά τα τελευταία χρόνια, ενώ παραφράζοντας τον τίτλο μιας κινηματογραφικής ταινίας: «Όμορφα σενάρια, όμορφα καίγονται». Ίδωμεν.