Το πρόβλημα πλέον δεν είναι αν Ελλάδα είχε μεγάλο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ ή μεγάλο έλλειμμα. Ουσιώδη σημασία έχει η συνέχεια. Αλλά ‘οτι απευθύνθηκε σε κάποιους να την σώσουν, και κυρίως το ΔΝΤ, τα μέτρα των οποίων πρώτον την κατέστρεψαν ως χώρα και δεύτερον είχαν τιμωρητικό χαρακτήρα για να παραδειγματιστούν όσοι είχαν αρχίσει να παίρνουν την ίδια πορεία με την Ελλάδα. Η ομολογία του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι έγιναν από μέρους του λάθη στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται! Αλλά η τραγική συγκυρία για το ΚΙΝΑΛ είναι ότι ομολογείται αυτό παραμονές εκλογών και όλοι ξέρουν ότι στην αγκαλιά του ΔΝΤ μας έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέουμ ως πρόεδρους του ΠΑΣΟΚ που μετεξελίθηκε σε ΚΙΝΑΛ. Δυσάρεστη ομολογία προφανώς συνιστά και για τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γερουλάνο που παραμένει φανατικός οπαδός του κ. Παπανδρέου. Όλα, καλώς ή κακώς συνεκτιμώνται την κρίσιμη ώρα.
Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε στενά με το ΔΝΤ, παρά την παραπλανητική ρητορεία του. Που σημαίνει ότι όπως λ.χ. ο κ. Παπανδρέου θεωρούσε απαραίτητη την ...διάσωσή μας από το Ταμείο έτσι και η αριστερή κυβέρνηση προσδοκούσε τη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Ταμείο, όπως τον Ιούλιο του 2015 έγραφε σε επίστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ ο κ.Τσακαλώτος με την απολύτως σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα!
Ανεξάρτητα από την έμμεση πιθανή επίπτωση της καταστροφικής συνταγής του Ταμείου, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε πλήρως το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι από το 2011 το Ταμείο ομολογούσε την αποτυχία του! Ποια ήταν η αριστερή αντίσταση; Μήπως οι κατόπιν εορτής και μετά από τέσσερα χρόνια «κορώνες» ότι θέλουν να εξοφλήσουν το δάνειο του Ταμείου;
Να θυμίσουμε ακόμη στους «αντιστασακούς» του ΣΥΡΙΖΑ που «προσδοκούσαν την συνέχιση της συνεργασίας με το Ταμείο» ότι είχε ομολογηθεί από τον Στρός Καν η αδυναμία του Ταμείου (δηλαδή η αποτυχία του) να προειδοποιήσει για την πιθανότητα μιας συστημικής κρίσης με ένα αρκετά πρόωρο και αποτελεσματικό τρόπο. Στη συνέχεια είχαμε την Έκθεση Μπλανσάρ που ομολογούσε τα λάθη στους υπολογισμούς του ΔΝΤ (πολλαπλασιαστές για τον υπολογισμό των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στο μέγεθος της ύφεσης που η λιτότητα αυτή θα προκαλούσε).
Στην Έκθεση αυτή οι οικονομολόγοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που αποσκοπούσαν στην δημοσιονομική εξυγίανση προκάλεσαν ύφεση τέτοιας έκτασης ώστε δεν κατέστη δυνατή η αύξηση των κρατικών εσόδων. Με αποτέλεσμα το έλλειμμα να μειώνεται μόνο μέσω πρόσθετων επώδυνων μέτρων ενώ συγχρόνως επιδεινωνόταν η σχέση Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος και χρέους, καθώς λόγω δανεικών αυτό αυξανόταν και μειωνόταν το ΑΕΠ λόγω ύφεσης! Προέβλεψαν επίσης ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει υψηλό για ορισμένα χρόνια ακόμη. Πράγματι σήμερα το χρέος μας σε σχέση με του 2010 -και μετά τα όσα έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος- είναι υψηλότερα κατά 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ!!