Η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε ποικίλα σχόλια.

Κάποιοι στάθηκαν στην απουσία παραδοσιακών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις εκλόγιμες θέσεις, ενώ κάποιοι άλλοι στην απουσία μεταγραφών. «Οι πρώτοι πέντε είναι διορισμένοι κυβερνητικοί» παρατήρησε ο Γιάννης Πρετεντέρης στο δελτίο του MEGA. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή που έκανε, κάιτοι διαφορετική από αυτή του 2019 απέδειξε ότι παραμένει συνεπής στη στάση που έχει κρατήσει από την αρχή της πρωθυπουργικής του θητείας.

Ο Πρωθυπουργός, όπως ανέφερε στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου επιβράβευσε γυναίκες και άντρες που έχουν πραγματικά διακριθεί για τη δουλειά τους και όχι κατ’ ανάγκη πρόσωπα τα οποία έχουν υψηλά ποσοστά αναγνωρισιμότητας. Ήταν αναμενόμενο λοιπόν να επιβραβεύσει πρώτα από όλα κυβερνητικά στελέχη όπως τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, αφού στους τομείς τους σχεδιάζει να ρίξει το βάρος στην επόμενη θητεία.

Ο κ. Μητσοτάκης επί 4 χρόνια αξιολογεί δομές και πρόσωπα και δεν διστάζει να κάνει αλλαγές αναβαθμίζοντας τα στελέχη του που επιτυγχάνουν τους στόχους που θέτει. Για αυτό από τον Ιούλιο του 2019 έχουν γίνει αλλαγές σε διάταξη ή πρόσωπα σε όλα τα Υπουργεία. Είδαμε νέα Υπουργεία να συστήνονται για αντιμετωπιστούν μεγάλα ζητήματα που προέκυψαν στην πορεία: το Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου και το Κλιματικής Αλλαγής. Είδαμε ακόμη Υφυπουργούς να αναβαθμίζονται σε Αναπληρωτές Υπουργούς (Κοντοζαμάνης, Πέτσας, Παπαθανάσης, Σκυλακάκης) και σε Υπουργούς (Μηταράκης, Γεωργαντάς, Σκέρτσος), Γενικούς Γραμματείς να αναβαθμίζονται σε υφυπουργούς (Χαρδαλιάς, Γιατρομανωλάκης, Συρεγγέλα, Τριαντόπουλος, Καραγιάννης) και πλέον πιθανότατα σε βουλευτές επικρατείας (Αγαπηδάκη, Σταμάτης).

Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας αξιοποιήθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτές που επέδειξαν ιδιαίτερη δραστηριότητα, αλλά και τεχνοκράτες που ανέλαβαν ειδικές αποστολές σε υπουργεία (Γκάγκα, Τσακλόγλου, Τουρνάς, Μπρατάκος) και γενικές γραμματείες, ενώ στη θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής εξελέγη μετά από πρόταση του Προέδρου του κόμματος ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης.

Την ίδια λογική ακολούθησε λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην επιλογή της δεκαπεντάδας του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Επέλεξε σε τομείς κεντρικής προτεραιότητας της επόμενης θητείας όπως η οικονομία, η πολιτική προστασία, η υγεία, η παιδεία, και η κοινωνική πολιτική πρόσωπα που διακρίθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κυβερνητικούς ή κομματικούς ρόλους ή στην κοινωνία των πολιτών.

Η επιλογή είναι επίσης συνεπής και με την επιλογή των υποψηφίων στις εκλογικές περιφέρειες που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες. 14 στους 15 είναι νέα πρόσωπα, αυξάνοντας το ποσοστό των υποψηφίων που θέτουν υποψηφιότητα για πρώτη φορά σε περισσότερο από 50%, ενώ το ψηφοδέλτιο του Επικρατείας ανεβάζει ακόμη περισσότερο το γυναικείο συνολικό ποσοστό που ήταν 42% και ρίχνει ακόμη περισσότερο τον μέσο όρο ηλικίας. Όσοι βρέθηκαν στις εκλογικές θέσεις θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν τις ικανότητες τους, αρκεί να θυμηθούμε ότι η Νίκη Κεραμέως μπήκε με αυτό τον τρόπο στην πολιτική το 2015, με επιλογή του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε το σχέδιο διακυβέρνησης για την περίοδο 2023-2027, καθώς και τους ανθρώπους που προτείνει στους εκλογείς για να το υλοποιήσουν στην πράξη, υπό τη δική του ηγεσία. Απέναντι στον «Άγνωστο Χ» που προτείνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην προοδευτική κυβέρνησης ανοχής με Πρωθυπουργό τον ίδιο που διεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας, η Νέα Δημοκρατία αντιπαραβάλει ένα αναλυτικό σχέδιο, μια ανανεωμένη ομάδα και έναν ηγέτη που θα συνεχίσει να αξιολογεί με συνέπεια δομές και πρόσωπα αναζητώντας πάντα το σχήμα και τους ανθρώπους που θα ανταποκρίνονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα από τη μια σε πειραματισμούς και από την άλλη στο πρότυπο ηγεσίας Μητσοτάκη.