Ποιοι είναι οι µεγαλύτεροι νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2023; Τα φώτα της δηµοσιότητας µπορεί να έπεσαν στις µάχες του β’ γύρου και στις εκπλήξεις που σηµειώθηκαν σε αυτόν, αλλά οι µεγάλοι θριαµβευτές των εκλογών ήταν οι περιφερειάρχες, που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα ∆ηµοκρατία και επανεξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή.

Μαζί µε τα επιτελεία τους και τους συνδυασµούς τους. Ανάµεσα σε αυτούς ήταν ο Αλέξανδρος Καχριµάνης, που εκλέχθηκε για 4η συνεχή φορά περιφερειάρχης Ηπείρου µε ποσοστό 54,72% και είναι πλέον µαζί µε τον Σταύρο Αρναουτάκη οι δύο παλαιότεροι περιφερειάρχες της χώρας. Αξίζει να σηµειωθεί ότι από το 2014 εκλέγεται χωρίς να χρειαστεί δεύτερος γύρος. Ο κ. Καχριµάνης στη µακρά πορεία του έχει διατελέσει επίσης δηµοτικός σύµβουλος Μετσόβου (1983-1990), δήµαρχος Μετσόβου (1991-2002) και νοµάρχης Ιωαννίνων (2003-2009). Αποτελεί, λοιπόν, σπάνια περίπτωση αυτού που λέµε γέννηµα-θρέµµα της Αυτοδιοίκησης. Μεγάλος νικητής των εκλογών είναι επίσης ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που επανεξελέγη µε 60,28% στην Κεντρική Μακεδονία. Ηταν κι εκείνος παρών στις εκλογές του 2010, όταν εξελέγη αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Στις εκλογές του Μαΐου 2014 εξελέγη περιφερειάρχης µε ποσοστό 71,03% στον β’ γύρο, ενώ τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη µε ποσοστό 62,04% από τον α’ γύρο. Ο Μακεδόνας πολιτικός µπορεί να έχει περάσει στο παρελθόν και από την κεντρική πολιτική σκηνή ως βουλευτής και ως υποψήφιος πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, αλλά σε ηλικία µόλις 45 ετών έχει καταγράψει χιλιόµετρα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Σήµερα είναι πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Στην άλλη άκρη της χώρας, ο Γιώργος Χατζηµάρκος εξασφάλισε 3η θητεία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εχοντας περάσει από τον επιµελητηριακό συνδικαλισµό και το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Ρόδου, έχει καταφέρει να κυριαρχήσει πολιτικά σε µια περιφέρεια που αρχικά ήταν πολιτικά έντονα πράσινη. Το 2014 επικράτησε στον β’ γύρο µε ποσοστό 56,8%. Το 2019, παρά την ύπαρξη άλλου κεντροδεξιού υποψηφίου, απέσπασε ποσοστό 53,71%, ενώ στις 8 Οκτωβρίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ψηφιζόµενος από το 66,30% των εκλογέων των Κυκλάδων και των ∆ωδεκανήσων.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του θεσµού, καθώς από το 1990, όταν εξελέγη δήµαρχος Αρχανών, έχει υπηρετήσει σε Βουλή, Ευρωβουλή και κυβέρνηση, πριν γίνει «αιώνιος» περιφερειάρχης, έχοντας υποστηριχθεί στο παρελθόν από ΠΑΣΟΚ, ∆ράση και ΣΥΡΙΖΑ. Βρίσκει θέση σε αυτό το άρθρο, καθώς στις πρόσφατες εκλογές στηρίχθηκε και από τη Νέα ∆ηµοκρατία, το κόµµα που έχει καταστεί κυρίαρχο στις περιφέρειες. Πώς συνέβη αυτό θα το εξετάσουµε σε επόµενο άρθρο.

Δημοσιεύτηκε στο e-ota των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 30/10