Όσοι ασχολούνται με την πολιτική έχουν μάθει να μετρούν τον χρόνο με βάση την απόσταση από την ημέρα διεξαγωγής εκλογών. Συχνά κάνουν το λάθος να νομίζουν ότι όλοι μετρούν έτσι τον χρόνο.

Η ημερομηνία της κάλπης στην Ελλάδα δεν είναι, όμως, ούτε σταθερή, ούτε γνωστή. Στην πράξη ο χρόνος τέλεσης των βουλευτικών εκλογών, εξαρτάται συνήθως από τον Πρωθυπουργό, όσο το κόμμα του έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουμε κάνει εκλογές όλους τους μήνες του χρόνου πλην Φεβρουαρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και φυσικά Αυγούστου.

Ακόμη και οι δημοτικές εκλογές, που θεωρητικά θα έπρεπε να έχουν σταθερό χρόνο τέλεσης, έχουν περάσει από διάφορες περιπέτειες τα τελευταία χρόνια: από Οκτώβριο και Νοέμβριο σε Μάιο και πάλι σε Οκτώβριο. Και φτάνουμε στις Ευρωεκλογές, που έχουν όντως σταθερή ημερομηνία τέλεσης, αλλά για πρώτη φορά μετά το 2009 θα γίνουν ξεχωριστά από τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, γεγονός που μειώνει το ενδιαφέρον.

Όσο λοιπόν έβλεπα, προσφάτως, τα μέλη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρούονται για το αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα μείνει στην προεδρία μέχρι τις ευρωεκλογές ή μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές ήμουν σίγουρος ότι κάποιοι από όσους παρακολουθούσαν “γκούγκλαραν” για να βρουν την ημερομηνία της ευρωκάλπης. Για το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος, άλλωστε, οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι μακριά. Και ακόμη μακρύτερα, οι τοπικές εκλογές σε 4,5 χρόνια ή οι βουλευτικές που κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνουν.

Τους ανθρώπους του τουρισμού τους απασχολούν οι ημερομηνίες των κρατήσεων, τους αγρότες οι ημερομηνίες της σποράς και της συλλογής, για μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων οι ημέρες της κρίσης στις θαλάσσιες μεταφορές, για μισθωτούς και συνταξιούχους η ημερομηνία που πληρώνονται.

Οι εκλογικές ημερομηνίες αφορούν τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων, τους βουλευτές, τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες τους καθώς ένα κακό αποτέλεσμα μπορεί να τερματίσει τη θητεία τους ή να αλλάξει τα δεδομένα της καθημερινής δουλειάς τους.

Αντίθετα στον κόσμο εκτός των τειχών της πολιτικής, η ημερομηνία είναι σημαντική για μικρό αριθμό επαγγελμάτων, τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους ασχολούμενους με τις μεταφορές, που μπορεί να έχουν μια κάμψη λόγω επιστολικής ψήφου, όσους ασχολούνται με εκδηλώσεις και διαφήμιση. Οι υπόλοιποι θυμούνται ότι εκλογές γίνονται πάντα Κυριακή. Κάποιοι θα ξεχάσουν να ψηφίσουν, κάποιοι μπορεί να μην μείνουν ξύπνιοι να ακούσουν τα τελικά αποτελέσματα. Τη Δευτέρα το πρωί έχουν να ξυπνήσουν νωρίς για να πάνε στη δουλειά τους.

Για να ασχοληθούν με την Κυριακή των εκλογών και τον εκλογικό χρόνο, πρέπει ένας πολιτικός να τους πει κάτι που να επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες ημέρες τους, τον πραγματικό χρόνο.

*Ο Δημήτρης Σ. Παπαγγελόπουλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής, Επικοινωνίας και Πολιτικής Διαχείρισης

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά