Στις προσεχείς ευρωεκλογές οι εκλογείς θα κληθούν να επιλέξουν τους 21 εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο µε το σύστηµα του σταυρού προτίµησης για τρίτη φορά. Ας δούµε πώς διαχειρίστηκαν την εντολή που πήραν οι ευρωβουλευτές των µικρότερων κοµµάτων στις δύο προηγούµενες εκλογές.

Στο ΠΑΣΟΚ µπορεί να αλλάζουν επικεφαλής σχηµατισµούς και ονόµατα (Ελιά, Κίνηµα Αλλαγής), αλλά εκλέγουν τους ίδιους ευρωβουλευτές. Εύα Καϊλή και Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγησαν το 2014 και επανεξελέγησαν το 2019. Μέσα σε αυτήν τη θητεία, όµως, έσπασε το δίδυµο, καθώς ο Ν. Ανδρουλάκης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και µετέπειτα βουλευτής, ενώ η Εύα Καϊλή διεγράφη έπειτα από δικαστικές περιπέτειες. Μένει να δούµε αν αυτήν τη φορά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα στείλουν στην Ευρωβουλή τον Νίκο Παπανδρέου, που αντικατέστησε ως επιλαχών τον Ν. Ανδρουλάκη, τον προερχόµενο από τη Ν.∆. Θ. Ζαγοράκη και τον προερχόµενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονο ή θα στείλουν νέο αίµα στις Βρυξέλλες.

Το Ποτάµι ιδρύθηκε λίγους µήνες πριν από τις ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες έκανε την πρώτη του εκλογική εµφάνιση. Τόσο το 2014 όσο και το 2019 την 1η και τη 2η θέση σε σταυρούς κατέλαβαν ο αείµνηστος Γιώργος Γραµµατικάκης και ο Μίλτος Κύρκος, αντίστοιχα. Σηµαντική διαφορά, ότι στις πρώτες το κόµµα του Σταύρου Θεοδωράκη πήρε 6,61% και κατέλαβε 2 έδρες, ενώ το 2019 έλαβε 1,52%, δεν εξέλεξε κανέναν ευρωβουλευτή και έπαυσε η λειτουργία του.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, που είχαν µπει στη Βουλή το 2012, κατόρθωσαν δύο χρόνια µετά να αποκτήσουν εκπρόσωπο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον πανεπιστηµιακό Νότη Μαριά. Το 2019, ούτε οι ΑΝ.ΕΛ. κατόρθωσαν να ξαναµπούν στην Ευρωβουλή ούτε το Ελλάδα - Αλλος ∆ρόµος, που ίδρυσε ο καθηγητής µετά την αποχώρησή του. Αντιθέτως, στην Ευρωβουλή µπήκε το 2019 η Ελληνική Λύση, στην οποία πρώτευσε σε σταυρούς ο πρόεδρός της, Κυριάκος Βελόπουλος, που παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον πρώτο επιλαχόντα, Μ. Φράγκο. Το ίδιο έκανε και η Σεµίνα ∆ιγενή του ΚΚΕ. Εξελέγη, αλλά παραιτήθηκε προκειµένου να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές και αντικαταστάθηκε από τον επιλαχόντα Λ. Νικολάου - Αλαβάνο, που πλαισίωσε τον «σταθερό» Κ. Παπαδάκη.

Η Χρυσή Αυγή το 2014 πήρε το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας της, 9,39%, και εξέλεξε 3 ευρωβουλευτές: τον Λ. Φουντούλη και δύο αποστράτους αξιωµατικούς (Ε. Συναδινός, Γ. Επιτήδειος), που αποχώρησαν πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους. Το 2019 η Χ.Α., παρά την πτώση της, εξέλεξε δύο άλλους (Ι. Λαγός, Αθ. Κωνσταντίνου), που επίσης ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Καταληκτικά, από το 2014 µόνο ένας από τους ευρωβουλευτές των παραπάνω κοµµάτων ολοκλήρωσε δύο θητείες ως ευρωβουλευτής του κόµµατος µε το οποίο εξελέγη: ο Κ. Παπαδάκης του ΚΚΕ. Το πιο σύνηθες, ιδίως στα µικρά κόµµατα της ∆εξιάς, είναι να µην ολοκληρώνεται ούτε µία θητεία. Εκεί οι ευρωσταυροί σπανίως πιάνουν τόπο.