Ξυπνάς ένα πρωί, ανοίγεις το smartphone για να μάθεις τα νέα και διαβάζεις: «Ξέσπασαν συγκρούσεις στα σύνορα Ταϊλάνδης-Καμπότζης. Μαχητικά F-16 της Ταϊλάνδης βομβάρδισαν βάσεις της γειτονικής χώρας, όταν στρατιώτης τραυματίστηκε από νάρκη. Η Καμπότζη απάντησε με μη επανδρωμένα drones». Ακολουθούν δηλώσεις του εκπροσώπου του στρατού της Ταϊλάνδης, ανάρτηση στο Facebook του πρωθυπουργού της Καμπότζης, αλληλοκατηγορίες για το ποιος άρχισε τη σύγκρουση - και λες, καλά θα πάει κι αυτό… «It’s a mad, mad, mad world» ήταν ο τίτλος μιας παλιάς αμερικανικής ταινίας με τον Σπένσερ Τρέισι.

Ταιριάζει γάντι στα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, μόνο που εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα παγκόσμιο δράμα. Όπου ανά την υφήλιο υπάρχουν πλέον συνοριακές διαφορές, ακόμα και εν υπνώσει, ξεσπούν συγκρούσεις και συρράξεις. Πού θα καταλήξει αυτό; Στην περίπτωση αυτή, έχουμε μια διασυνοριακή διαφορά που άφησαν «κληρονομιά» οι Γάλλοι αποικιοκράτες και από τότε οι δύο χώρες διεκδικούν περιοχές, με ιερούς ναούς κ.λπ., που ακόμα και οι αποφάσεις της UNESCO για μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας στην αμφισβητούμενη περιοχή προκαλούν εντάσεις. Δεν είναι μόνο αυτή η σύγκρουση στην περιοχή που προκαλεί ανησυχία διεθνώς.

Μια ματιά στον χάρτη το αποδεικνύει. Πρόσφατα είχαμε τη σύρραξη Ινδίας-Πακιστάν. Διαφορές ελλοχεύουν στα σύνορα Κίνας-Ινδίας, Κίνας-Ρωσίας (ναι, υπάρχουν κι αυτές), Κίνας-Βιετνάμ, Κίνας-Ιαπωνίας (αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών) και, πάνω απ’ όλα, το μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα κάνει η Κίνα (και πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ) με την Ταϊβάν… Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σύρραξη στη Μέση Ανατολή και οι τεκτονικές αλλαγές στις ΗΠΑ πυροδότησαν μια άλλου είδους, εξαιρετικά επικίνδυνη για την ειρήνη προσέγγιση επίλυσης ακόμα και των διμερών διαφορών. Η λογική της διαπραγμάτευσης υποχωρεί - πλην της περίπτωσης της επιβολής δασμών από τον Τραμπ. Η δύναμη των σύγχρονων όπλων, κυρίως εναέριων, υποκαθιστά τη διπλωματία. Η ισχύς των διεθνών οργανισμών εξασθενεί και οι αποφάσεις που παίρνουν απλώς δεν εφαρμόζονται.

Οι διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογράψει κατά καιρούς σχεδόν όλες οι χώρες ακυρώνονται στην πράξη (κι εδώ οι ΗΠΑ πρωτοστατούν…). Το αποτέλεσμα; Ακόμα και οι «μικρές» συγκρούσεις, όπως αυτή μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης, προσθέτουν «πυρίτιδα» και αποσταθεροποιούν γενικότερα την ισχύουσα γεωπολιτική τάξη πραγμάτων. Καθόλου ενθαρρυντικό αυτό - ακόμα και για την ευαίσθητη γειτονιά μας. Εισάγονται καθημερινά καινά δαιμόνια…


Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή