Τα αναρίθμητα επιχειρήματα για την αδήριτη ανάγκη να αποκατασταθεί το ζήτημα της χορήγησης του δικαιώματος ψήφου στους κατοίκους εξωτερικού καθιστούν ακατανόητη την κυβερνητική σιωπή στο θέμα αυτό. Η κυβέρνηση κρυμμένη σε κομματικές σκοπιμότητες υπεκφεύγει με κάθε τρόπο τη συζήτηση, αγνοώντας κάθε πρόταση από την αξιωματική αντιπολίτευση και αδιαφορώντας για κάθε υποχρέωση επί του ζητήματος που απορρέει απο το Σύνταγμα της χώρας.

Η παρακάτω φωτογραφία που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στο διαδίκτυο αφορά σε έρευνα που δημοσιεύεται στο Διεθνές Ινστιτούτο Δημοκρατικής και Εκλογικής υποστήριξης (International IDEA) και αποτυπώνει με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο πόσες και ποιές χώρες παγκοσμίως εφαρμόζουν το δικαίωμα στην ψήφο των αποδήμων τους.

Την ίδια ώρα που σχεδόν όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος θεωρεί ως υποχρέωση να παρέχει στους ομογενείς το δικαίωμα στην απο κοινού διαμόρφωση και στον σχεδιασμό του μέλλοντος της χώρας, ο κύριος Τσίπρας το αγνοεί. Σε μια χρονική συγγυρία, μάλιστα, που βρίσκει την χώρα να χάνει περισσότερους από μισό εκατομμύριο νέους και μορφωμένους ανθρώπους. Το λεγόμενο «brain drain» είναι ένα φαινόμενο από το οποίο υποφέρει η χώρα που - μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να αποκρούσει τις εκροές πνευματικού κεφαλαίου - ενισχύεται από τον αποκλεισμό αυτών των ανθρώπων με τη στρατηγική επιλογή να μην τους ακούει.

Πέρα από τα αντικειμενικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που καθιστούν αναγκαία την επιβολή της ρύθμισης, θα πρέπει επίσης να αποδομηθούν και οι τεχνικές δυσκολίες που επικαλούνται κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αναφορικά με το ποιοί θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν, η απάντηση είναι απλή. Όσοι είναι ήδη εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εύκολα και γρήγορα με διαστάυρωση των στοιχείων τους μέσω ενός καλέσματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος οι λίστες μπορούν να είναι έτοιμες ταχύτατα. Σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, οι προξενικές αρχές μπορούν να διασφαλίσουν τη στέγαση και την ομαλή διεξαγωγή τους. Ενώ, οι προξενικοί υπάλληλοι μπορούν αναλάβουν να εκτελέσουν καθήκοντα δικαστικών αντιπροσώπων.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αγνοεί το πνευματικό δυναμικό της χώρας, οι πρωτεύουσες που γνωρίζουν την μεγαλύτερη τεχνολογική ανάπτυξη (Σαν Φρανσίσκο, Νεα Υόρκη, ‘Αμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Λονδίνο) επενδύουν στους νέους ανθρώπους και στο ταλέντο εφαρμόζοντας τον κανόνα «το ταλέντο προσελκύει το κεφάλαιο» και όχι το αντίστροφο. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, λοιπόν, που συνδέει άμεσα την οικονομική ανάπτυξη με το πνευματικό δυναμικό η κυβέρνηση συνεχίζει να διογκώνει το κράτος, να εξωθεί νέους στο εξωτερικό και ακόμη χειρότερα να τους αποκλείει απο τον σχεδιασμό του μέλλοντος της πατρίδας τους.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συζήτησης για την εφαρμογή του αυτονόητου δικαιώματος των Ελλήνων να συμμετέχουν στην διαμόρφωση του μέλλοντος της πατρίδας τους από όπου και αν βρίσκονται. Η χώρα που γέννησε την δημοκρατία, δεν μπορεί να επιβάλλει χρηματικό αντίτιμο στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος. Όσο και αν οι εκλογικές σκοπιμότητες εμποδίζουν την άμεση εφαρμογή του, οι φωνές που ενώνονται και η συνεχής επαναφορά του ζητήματος απο τη Νέα Δημοκρατία αποσαφηνίζουν πλήρως τα κίνητρα πίσω από τη φθηνή και ένοχη σιωπή του Μαξίμου.

Γιάννης Αμούτζας είναι χρηματοοικονομικός αναλυτής στο Λονδίνο και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου