Για τα καλά έχει ξεκινήσει η σεναριολογία σε σχέση με το πρόσωπο που θα προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τα όσα υποστήριξε στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για το... βουνό, στάθηκαν αφορμή για να φουντώσει ακόμα περισσότερο (εν μέσω εορτών) η σχετική συζήτηση.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στον ορίζοντα άρχισε να διαφαίνεται (και μάλιστα έντονα) το σενάριο της δεύτερης θητείας του σημερινού Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου.

Αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει σε κανέναν τα χαρτιά του, και μόνο το γεγονός ότι έχει αφήσει να αναπτύσσεται η συζήτηση γύρω από το όνομα του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα καταδεικνύει την πρόθεσή του να καταγράψει αντιδράσεις.

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά τον πρωθυπουργό, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «όσα ονόματα πέφτουν στο τραπέζι σε αυτήν τη φάση πέφτουν για να “καούν”».

Ανεξάρτητα, όμως, από το εάν αποτελεί μέρος του παιχνιδιού η όλη συζήτηση, εκείνο που καταγράφεται, και μάλιστα εντόνως, το τελευταίο διάστημα είναι η άποψη που διατυπώνει ο πρωθυπουργός σε σχέση με τον κ. Παυλόπουλο.

Και πρόκειται για μια άποψη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κινητικότητα στα εθνικά θέματα.

«Μπορεί να σηκώσει ένα τηλέφωνο...», αναφέρουν χαρακτηριστικά πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στον κ. Μητσοτάκη.

Πέραν αυτού, υπάρχουν και ακόμα δύο παράμετροι που φαίνεται ότι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο ως προς την τελική απόφαση του πρωθυπουργού.

Ο ένας έχει να κάνει με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, τα οποία καταγράφουν σημαντικό προβάδισμα του κ. Παυλόπουλου, εξέλιξη απολύτως λογική, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν πέσει στην αρένα άλλα (πιθανά) πρόσωπα, ενώ ο δεύτερος λόγος συνδέεται με την εκφρασμένη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τον νυν Πρόεδρο.

Αν, λοιπόν, το ζητούμενο είναι να εκλεγεί ένας Πρόεδρος με ευρύτατη πλειοψηφία, τότε η επιλογή Παυλόπουλου εγγυάται προκαταβολικά το αποτέλεσμα.

Φυσικά, πέραν όλων των παραπάνω, κανείς, και πολύ περισσότερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν παραβλέπει το γεγονός ότι μπορεί να υποστεί τεράστια προσωπική ζημιά από την κωλοτούμπα να ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο ως πρωθυπουργός, ενώ τον είχε καταψηφίσει ως απλός βουλευτής.

Αυτός φαίνεται ότι είναι ο βασικός λόγος που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μιας δεύτερης θητείας στο Προεδρικό Μέγαρο για τον νυν πολιτειακό άρχοντα.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι ο αστάθμητος εκείνος παράγοντας που μπορεί να μεταβάλει τον πυρήνα της τελικής απόφασης του κ. Μητσοτάκη.

Απολύτως λογικό, αφού σε μια περίοδο που το διπλωματικό θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να διαταράξει την εθνική συνοχή.

Πάντως, η επιλογή Παυλόπουλου θα δημιουργούσε ακόμα δύο σοβαρά ζητήματα για τον πρωθυπουργό. Το ένα έχει να κάνει με την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και το δεύτερο με τη «σημιτική συνιστώσα» εντός της κυβέρνησης. Και τα δύο αυτά στρατόπεδα είναι δύσκολο να αποδεχθούν ένα τόσο μεγάλο πισωγύρισμα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, ο Μεσσήνιος πολιτικός, πέραν του δικού του ενδιαφέροντος, που το διατηρεί πάνω στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποτελέσει πρόταση του πρωθυπουργού, στο άκουσμα των σεναρίων για τον σημερινό Πρόεδρο επισημαίνει με νόημα: «Οταν εγώ στήριζα τον Κυριάκο για την αρχηγία, κάποιοι άλλοι επεδίωκαν την έμμεση παλινόρθωση του καραμανλισμού. Και όταν εγώ πάλευα για να γίνει πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης, κάποιοι ενθάρρυναν διώξεις πολιτικών αντιπάλων τους, στηρίζοντας τη σκευωρία των Τσιπροκαμμένων».