Κατά κοινή παραδοχή τα όσα διαδραματίζονται στα σύνορα μας, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν πρωτόγνωρες καταστάσεις, που καμία κυβέρνηση τα τελευταία (πολλά) χρόνια δεν κλήθηκε να διαχειριστεί. Μπροστά σ αυτή την δύσκολη πραγματικότητα, η σοβαρή ηγεσία, καθορίζει εκτός από το αποτέλεσμα και τις τύχες του λαού. Και αυτό έχει αποδειχτεί στο πέρασμα του χρόνου.

«Οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν». Είναι μια φράση που την χρησιμοποιούμε τις περισσότερες φορές όταν θέλουμε να απαξιώσουμε είτε τον ηγέτη, είτε τον λαό που τον επέλεξε. Εν προκειμένου, η φράση αυτή ισχύει και μάλιστα εις το ακέραιο, αλλά για το αντίθετο λόγο.

 Η χώρα σ αυτή την κρίσιμη συγκυρία διαθέτει μια αξιόμαχη, μα πάνω αξιόπιστη εκεί που χρειάζεται ηγεσία. Ο Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα και να επαναφέρει την ομαλότητα σε όλα τα επίπεδα και μέχρι στιγμής δείχνει να τα καταφέρνει.

Ασχέτως λοιπόν αν συμπαθεί ή αν αντιπαθεί κανείς τον πρωθυπουργό, δύσκολα θα μπορέσει να του ασκήσει κριτική για την στάση που έχει επιδείξει όλες αυτές τις μέρες, τόσο στο θέμα που έχει δημιουργηθεί σε νησιά και σύνορα, όσο και αυτό του Κορωνοιου. Είναι ο πρωθυπουργός που τόλμησε να ζητήσει συγνώμη για τους λανθασμένους χειρισμούς στο μεταναστευτικό.

Είναι ο ηγέτης που έριξε μακροβούτι στο γιγαντιαίο πρόβλημα, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος. Είναι ο αρχηγός της κυβέρνησης που απέφυγε να υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα των τοπικών κοινωνιών. Κυρίως όμως είναι ο αρχηγός μιας ομάδας που διαθέτει αποφασιστικότητα και έχει σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης των κρίσεων. Και είναι αυτονόητο ότι στην καθημερινή μάχη που δίνει η κυβέρνηση, πως θα γίνουν και λάθη, πως θα υπάρξουν και δυσαρεστημένοι, πως θα επιχειρήσουν να λεκιάσουν την μεγάλη εικόνα και να ναρκοθετήσουν τον στόχο, διάφοροι Μουντζουρηδες.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία βάζει μπροστά -και πάνω απ όλα- το εθνικό συμφέρον, ενω ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραμένει πίστα προσηλωμένος στον δρόμο της ηπιότητας, της σύνεσης και της συναίνεσης. Όπως έκανε όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και τώρα, ο Μητσοτάκης, αποφεύγει την ένταση και την κινδυνολογία. Άλλωστε αυτό που προέχει είναι το αποτέλεσμα που σίγουρα δεν μπορεί να έρθει ούτε με άναρχες κραυγές, ούτε κατασκευασμένα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ρεαλισμός και σχεδιασμός απαιτείται, κάτι που δείχνει να διαθέτει η σημερινή ηγεσία.

 

Σ αυτή την συγκυρία με όλα αυτά να βρίσκονται επί τάπητος Ο Μητσοτάκης είναι και το δείχνει ο ηγέτης που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, σθένος και αποφασιστικότητα τον αντίπαλο όσο επικίνδυνος κι αν είναι αυτός. Και για δείξεις εθνικό θάρρος δεν χρειάζονται καραγκιοζιλίκια.

Πράξεις και σχέδιο απαιτούνται, κάτι που φαίνεται ότι διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση. Η χώρα ανεξάρτητα από το που ανήκει πολιτικά κανείς, σ αυτή τη φάση (ευτυχώς) έχει την πολιτική ηγεσία που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις. Γιατί κανείς δεν θα ήθελε να φανταστεί αντίστοιχη κρίση, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμενο. Κανείς μα κανείς...