Κατά κοινή παραδοχή, ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην καλή εικόνα που σχημάτισαν οι πολίτες για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είχε να κάνει με την επιλογή του καθηγητή Τσιόδρα.

Το εν λόγω πρόσωπο, εκτός από την ταύτιση που πέτυχε από την πρώτη στιγμή με τον μέσο Έλληνα, κατάφερε να συνομιλήσει με απλή γλώσσα ακόμη και με τους πλέον αδαείς περί τα ιατρικά. Ένας απλός, μα πάνω απ’ όλα κανονικός άνθρωπος, που απέφυγε σε όλες τις φάσεις της κρίσης τον ξύλινο πολιτικό λόγο. Αυτό που λείπει και που επιζητούν πλέον οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, όμως, που ο Σωτήρης Τσιόδρας μετέφερε στις 18.00 μια ξεκάθαρη εικόνα, αποστέλλοντας ακόμη και στο τελευταίο ελληνικό νοικοκυριό το μήνυμα που ήθελε να περάσει η κυβέρνηση, η εικόνα που εξέπεμπε το οικονομικό επιτελείο διεκδικούσε το βραβείο της απόλυτης σύγχυσης. Κατά κοινή παραδοχή, ο «τσάρος» της οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, αποδείχθηκε κατώτερος της περίστασης, δημιουργώντας τεράστια ζητήματα στην κυβέρνηση. Η αδυναμία να ξεκαθαρίσει το μήνυμα και να απλοποιήσει τις διαδικασίες έχει φέρει το αποτέλεσμα που καταγράφουν τα ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή και ενώ όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν, το υπουργείο Οικονομικών είναι χαμένο στο γράμμα του νόμου και στις δαιδαλώδεις διαδικασίες του. Δείχνει σαν να λειτουργεί σε ένα παράλληλο πολιτικό σύμπαν.

Η έλλειψη πολιτικής εμπειρίας σε μεγάλες κρίσεις του κ. Σταϊκούρα είναι μία από τις αιτίες του συγκεκριμένου κακού. Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς για να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ενας κανονικός άνθρωπος χρειάζεται, που να ξεμπερδεύει τα πράγματα. Ενας «Τσιόδρας επί των οικονομικών», που θα κάνει «πενηνταράκια» τις κυβερνητικές δράσεις. Ένα πρόσωπο όχι κατ’ ανάγκη πολιτικό που θα μιλάει σαν τον Αυτιά. Απλά και κατανοητά. Γιατί σήμερα είναι ελάχιστοι εκείνοι που έχουν καταλάβει τι έχει γίνει, αλλά κυρίως τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της σωτηρίας των επιχειρήσεων.

Απεναντίας, είναι εκατομμύρια περισσότεροι αυτοί που δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν όσα λέει στις δεκάδες συνεντεύξεις του ο κ. Σταϊκούρας. Αυτό που θα κερδίσει η κυβέρνηση από την τοποθέτηση ενός προσώπου που θα ανακοινώνει τις δράσεις, τα μέτρα και δεν ξέρω τι άλλο είναι η αντιμετώπιση της Βαβέλ που επικρατεί. Αυτή τη στιγμή, ακόμη και η υπουργός Πολιτισμού απαντά σε ερωτήσεις που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική. Το ένα πρόσωπο διασφαλίζει το «ένα» και μοναδικό μήνυμα, που σε αυτή τη συγκυρία είναι επιβεβλημένο να είναι καθαρό. Σίγουρα θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν αντί του Αδωνι, του Βρούτση, του Σταϊκούρα και του Σκυλακάκη, υπήρχε ένας εκπρόσωπος με γνώση επί των οικονομικών, έχοντας κατά νου τη συνολική εικόνα, όπως ο Τσιόδρας στο θέμα του κοροναϊού, που θα εξηγούσε το σχέδιο της κυβέρνησης. Γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα, πιστέψτε με, δυσκολεύονται να το καταλάβουν ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί.