Μετά την πρόσφατη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη που ήταν αντίθετα με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες άρχισαν να θεωρούν πολύ πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα, οι περισσότεροι έμπαιναν στη διαδικασία να προσδιορίσουν και τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, με τον μήνα Μάιο να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ιδανικό το πεδίο

Κατά κοινή παραδοχή, ενισχυτικά προς αυτήν την κατεύθυνση (της πρόωρης προσφυγής σε εκλογές) λειτούργησε και το γενναιόδωρο πακέτο παροχών, που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα ιδανικό πεδίο (και) για πρόωρες κάλπες.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός, όταν δηλώνει πως στόχος είναι η εξάντληση της κοινοβουλευτικής θητείας, το πιστεύει και με το παραπάνω, αφού εκείνο που προτάσσει είναι η πολιτική συνέπεια. Ωστόσο, στην πολιτική τα πράγματα δεν είναι ποτέ στάσιμα. Απεναντίας, κάθε μέρα που περνά δημιουργεί νέα δεδομένα, που τις περισσότερες φορές οδηγούν τους ηγέτες στην αναπροσαρμογή των σχεδιασμών τους.

Πώς επηρέασαν οι πυρκαγιές

Αυτό συνέβη το καλοκαίρι που πέρασε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, ευρισκόμενος αντιμέτωπος με τη λαίλαπα των καταστροφικών πυρκαγιών, συνειδητοποίησε, και μάλιστα από πρώτο χέρι, το πώς ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει άρδην τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν το επίμαχο χρονικό διάστημα με τον πρωθυπουργό εισέπραξαν και την αγωνία και τη στεναχώρια, αλλά και τον προβληματισμό που τον είχε καταβάλει. Το γεγονός ότι αναγκάστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» από τους πολίτες έρχεται να καταδείξει όλα τα παραπάνω.

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ο κ. Μητσοτάκης να ρισκάρει ακόμα ένα καλοκαίρι, γνωρίζοντας ότι, εκτός από τον αστάθμητο παράγοντα της κλιματικής αλλαγής, έχει απέναντί του μια ανεύθυνη αντιπολίτευση, που το επόμενο χρονικό διάστημα, ευρισκόμενη σε πολιτικό αδιέξοδο, θα επιστρέψει στο γήπεδο του ακτιβισμού και της πλατείας.

Ο ρόλος της πανδημίας

Φυσικά, καταλυτικό ρόλο στις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παίξει η εξέλιξη της πανδημίας κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σκεφτεί πρόωρες κάλπες, αν προηγουμένως δεν έχει εξασφαλιστεί το υγειονομικό παράθυρο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι από τον Μάρτιο και μετά θα αρχίσει να καταγράφεται μια καμπύλη σε σχέση με τον κοροναϊό. Ταυτόχρονα, η κοινωνία θα έχει καρπωθεί τα οφέλη από τα πρόσφατα μέτρα, ενώ παράλληλα ο θετικός αντίκτυπος στην οικονομία θα επηρεάζει άμεσα (και θετικά) επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Καθαρό το τοπίο

Εκ των πραγμάτων και χωρίς κανείς να χρειάζεται να κάνει βαθυστόχαστες αναλύσεις, ο Μάιος (αν όχι ο Απρίλιος) θεωρείται ως ιδανικός χρόνος προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Για να επιχειρήσει ένα νέο ξεκίνημα, μα κυρίως για να απαλλάξει τη χώρα από τον βραχνά της απλής αναλογικής, ενός εκλογικού συστήματος που σε ένα κομβικό σημείο για την οικονομία οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία.

Ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει μπροστά του καθαρό τοπίο, σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Και μία από αυτές συμπεριλαμβάνει και τις πρόωρες κάλπες εντός του 2022.