Τρεις Γενικοί έτοιμοι για αναβάθμιση

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να αξιολογεί με μεγαλύτερη προσοχή τα στελέχη της κυβέρνησής του. Κάποιοι λένε ότι έχει συγκροτήσει άποψη σχεδόν για το σύνολο των προσώπων που έχει επιλέξει. Εκτός από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς, μαθαίνω ότι ο Μητσοτάκης αξιολογεί και τους γενικούς γραμματείς. Κάπως έτσι, άρχισε να σκέφτεται την αναβάθμιση του Μάριου Θεμιστοκλέους στο υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, φαίνεται πως ο Κύπριος -που υπήρξε επιλογή του Σκέρτσου- δεν είναι ο μόνος που έχει ξεχωρίσει στο… μπλοκάκι του Κυριάκου. Για παράδειγμα, στο Μαξίμου λένε τα καλύτερα λόγια για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, ο οποίος κατά κοινή παραδοχή ξεχωρίζει για την αποτελεσματικότητά του. Καλή άποψη υπάρχει και για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αμυνας, Αντώνη Οικονόμου, όπως και για την ομόλογό του στο υπουργείο Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Ενόψει του ανασχηματισμού, δεν αποκλείεται να δούμε (εκτός των άλλων) και αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων.

! Για να ξέρετε ο πρώην υπουργός και τέως επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε προ ημερών συζήτηση μακράς διάρκειας με πολύ στενό συνεργάτη του Κυριάκου.

! Εξακολουθεί να υπάρχει ενόχληση στο Μαξίμου για τη γενικότερη στάση (κυρίως συμπεριφορά) του πρώην υπουργού Βρούτση, ο οποίος όσο μένει εκτός κυβέρνησης αυξάνει τους τόνους της παρασκηνιακής γκρίνιας.

Οι συναντήσεις Δένδια με Καραμανλή, Σημίτη, Παπανδρέου


Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, εκτός από τις διεθνείς (και επιτυχημένες) επαφές που έχει με ομολόγους του, έχει επιλέξει να ενημερώνει τακτικά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, το κάνει χωρίς τυμπανοκρουσίες και δημόσιες σχέσεις. Πέραν όμως της ενημέρωσης που παρέχει στους εκπροσώπους των κομμάτων, μια πηγή από αυτές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση με ενημέρωσε ότι κατά το προηγούμενο (κρίσιμο για τα εθνικά μας θέματα) χρονικό διάστημα ο υπουργός Δένδιας έκρινε σκόπιμο να πραγματοποιήσει ανεπίσημες (εννοείται) συναντήσεις με τρεις πρώην πρωθυπουργούς. Τους Κώστα Σημίτη, Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Προφανώς το αντικείμενο της κουβέντας που είχε μαζί τους είχε να κάνει αποκλειστικά με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Η ανταλλαγή απόψεων με τους επικεφαλής κυβερνήσεων που χειρίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Πάντως, ο πληροφοριοδότης μου δεν μου έδωσε το όνομα «Αντώνης Σαμαράς». Μάλιστα τον πήρα ξανά και μου διευκρίνισε ότι δεν ήταν παράλειψή του, απλά ο Δένδιας δεν συναντήθηκε με τον Μεσσήνιο.