Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κυρίως εξ αφορμής των επικείμενων εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝ.ΑΛ. για την ανάδειξη νέου αρχηγού, έχει ξεκινήσει μια κουβέντα σχετικά με τις απώλειες που καταγράφει το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, το κυρίαρχο (αν όχι και πιο ουσιαστικό) συμπέρασμα που προκύπτει από το σύνολο των δημοσκοπήσεων δεν έχει να κάνει τόσο με τις μικρές, σε σχέση με την έκταση των προβλημάτων, απώλειες που καταγράφει η Ν.Δ. και ο Μητσοτάκης όσο με την αδυναμία που παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας να πείσει τους ψηφοφόρους να τον ξαναψηφίσουν.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αντιμετωπίζεται ως κάτι παλιό, μα κυρίως ως κάτι δοκιμασμένο, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πείσει ότι διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης. «Ο Τσίπρας μοιάζει σαν ληγμένο προϊόν που κανείς δεν θέλει να το δοκιμάσει», αναφέρει έμπειρος πολιτικός αναλυτής. Το κυρίαρχο από τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι πόσο χάνει (που δεν χάνει) η Ν.Δ., αλλά το γεγονός ότι στο μέσον της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκείνος που δεν έχει καταφέρει να καρπωθεί την όποια κυβερνητική φθορά είναι ο Τσίπρας.

Μάλιστα, οι ερευνητές για πρώτη (ίσως) φορά εντοπίζουν κάτι το πρωτόγνωρο: στο μισό της κυβερνητικής θητείας να καταγράφει περισσότερες απώλειες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απ' ό,τι εκείνο που κυβερνά και εκ των πραγμάτων πρέπει να έχει φθορά. Αυτήν τη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυθόρμητες απαντήσεις που δίνουν οι ερωτώμενοι κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα όπου κινούνταν λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Το μεγάλο πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η αδυναμία να πείσει τη δεξαμενή των κεντρογενών ψηφοφόρων ότι μπορεί να τους εκπροσωπήσει με σοβαρότητα.

Επίσης, εκείνο που κάνει τεράστια ζημιά προσωπικά στον κ. Τσίπρα είναι η ταύτιση με τις ακραίες φωνές του κόμματός του. Σε κάθε περίπτωση, οι έρευνες δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά πλήρους αμφισβήτησης από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Ο δε αρχηγός του σε όλες τις συγκρίσεις με τον πρωθυπουργό αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά δεύτερος. Εσχάτως, όμως, και αυτό επίσης καταγράφεται στις έρευνες, ο τέως πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα, που έχει να κάνει με την ανοδική τάση που καταγράφει το ΚΙΝ.ΑΛ.

Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, μια νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ είναι ο άγνωστος «Χ» για τον Τσίπρα. Και αυτό γιατί η όποια ανάκαμψη του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ζημιώσει πρώτιστα (αν όχι μόνο) τον ΣΥΡΙΖΑ. Η νεκρανάσταση του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος, γιατί ως παρουσία στον δημόσιο βίο υφίσταται και με το παραπάνω, μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικό τέλμα τον τέως πρωθυπουργό. Γιατί φανταστείτε έναν νέο αρχηγό που θα συνομιλεί σοβαρά με τους 100 και πλέον δημάρχους που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, την ΑΔΕΔΥ, τους δικηγορικούς συλλόγους και άλλα σωματεία όπου ποτέ δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντί, λοιπόν, να κοιτάξουν πώς θα αποτρέψουν το επερχόμενο Βατερλώ, στην Κουμουνδούρου μετρούν το 1% και το 2% που χάνει ο Μητσοτάκης. Δηλαδή, εστιάζουν στο δέντρο, αδιαφορώντας για την πυρκαγιά που κατακαίει το δάσος. Όσο, λοιπόν, δεν αντιλαμβάνονται πού είναι κρυμμένος ο εχθρός, ο σημερινός πρωθυπουργός θα εξακολουθεί να παίζει χωρίς αντίπαλο, γεγονός που κάνει κακό ακόμα και στον ίδιο.