Την τιμητική τους έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τα εκλογικά σενάρια, με τις εκτιμήσεις όσων κινούνται κυρίως στο πολιτικό παρασκήνιο να διαδέχονται η μία την άλλη. Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να ανακόψει τη σεναριολογία, αλλά, απεναντίας, τις τελευταίες ημέρες προέκυψε και ακόμα μία εκδοχή, που έχει να κάνει με την πιθανότητα τρίτης διαδοχικής κάλπης.

Οι υπέρμαχοι αυτού του σεναρίου προφανώς προεξοφλούν ότι το κυβερνών κόμμα είναι σχεδόν αδύνατο κατά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τις ανατροπές που επήλθαν στον χώρο της Κεντροαριστεράς, το πιθανότερο σενάριο είναι η Ν.Δ. να αναδειχθεί με διαφορά πρώτο κόμμα στην πρώτη κάλπη, με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ και στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ με πολύ ανεβασμένα ποσοστά. Το βράδυ των εκλογών θα ξεκινήσει μια θεσμική συζήτηση για τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Μητσοτάκης, που ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές εξαιτίας του εκλογικού νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να συναινέσει στην πολιτική περιπέτεια, ζητώντας από τους πολίτες καθαρή εντολή να κυβερνήσει. Έχοντας, μάλιστα, ευρύ προβάδισμα, θα νομιμοποιείται έναντι του εκλογικού σώματος. Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας καταγράψει ακόμα μία ήττα, θα μιλάει για την ανάγκη συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, που όμως θα μοιάζει σαν ουτοπία, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μειώσει την εκλογική του επιρροή και θα βρίσκεται δέκα μονάδες πίσω από τη Ν.Δ.

Σε αυτό το σκηνικό ο Νίκος Ανδρουλάκης θα απορρίπτει κάθε πρόταση συνεργασίας, επενδύοντας στη δυναμική που θα έχει καταγράψει το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη. Επί της ουσίας, δεν θα κοιτάζει τον Μητσοτάκη, αλλά το πώς θα καταφέρει στις δεύτερες εκλογές να επικρατήσει του κ. Τσίπρα. Γίνεται αντιληπτό ακόμα και από τους πιο φανατικούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην περίπτωση ευρείας ήττας το βράδυ των εκλογών οι περισσότεροι εκ των δελφίνων της Κουμουνδούρου θα περιμένουν τις επαναληπτικές εκλογές για να ξεμπερδεύουν οριστικά με τον πρώην πρωθυπουργό. Σε αυτό το σκηνικό, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα απευθύνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εκλογικό σώμα.

Και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το αίτημα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Η ιστορία έχει δείξει ότι πλειοψηφία των πολιτών, όταν έρθει αυτή η ώρα, συσπειρώνεται στο κόμμα που εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν σκέφτεται τις τρίτες εκλογές, αλλά απεναντίας θεωρεί ότι όσοι διακινούν ένα τέτοιο σενάριο αποσκοπούν στην πολιτική αποσταθεροποίηση, αμφισβητώντας παράλληλα την ηγετική του δυνατότητα. Προφανώς είναι οι ίδιοι που επενδύουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας με προγραμματικές συμφωνίες και άλλον πρωθυπουργό. Ομως, λογαριάζουν για άλλη μία φορά χωρίς τον ξενοδόχο…