∆ιαχρονικά, οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μια υπόθεση που απασχολούσε (και ορθώς) τις τοπικές κοινωνίες. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους, κυρίως στους δήμους. Τους ανθρώπους που θα τους έκαναν τη δουλειά σε τοπικό επίπεδο. Με τα χρόνια, η συγκεκριμένη κάλπη απέκτησε και πολιτικά χαρακτηριστικά εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν στον πρώτο βαθμό της Αυτοδιοίκησης. Ετσι, πλέον, το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών εκ των πραγμάτων έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Γι' αυτό άλλωστε τα κόμματα δίνουν εμφανώς χρίσμα στους υποψήφιους περιφερειάρχες. Ενα εικοσιτετράωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι, περίπου τρεις μήνες μετά τις διπλές κάλπες του καλοκαιριού, επί της ουσίας εμμέσως θα κληθούν να επαναβεβαιώσουν με την ψήφο τους την πρόσφατη ισχυρή εντολή που έδωσαν στη Ν.∆. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το βράδυ της Κυριακής το χρώμα που θα έχει ο χάρτης εξυπακούεται ότι έχει τεράστια σημασία. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες έχει καταστήσει σαφές, προς πάσα κατεύθυνση και αποδέκτη, ότι αναμένει ακόμα μια μεγάλη νίκη για το κυβερνών κόμμα. Για όλους αυτούς τους λόγους το εκλογικό αποτέλεσμα σε επίπεδο περιφερειών έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και αυτό γιατί θα φανεί αν η Ν.∆. το δύσκολο (πρώτο) χρονικό διάστημα της δεύτερης διακυβέρνησης έχει υποστεί ζημιά εξαιτίας των ενδεχομένως λανθασμένων χειρισμών που έγιναν στα πεδία των πολλαπλών κρίσεων. Ο Μητσοτάκης ζητά καθαρή εντολή για τους 13 εκλεκτούς της Ν.∆. σε επίπεδο περιφερειών, όπως και για τους υποψήφιους δημάρχους σε Αθήνα (Μπακογιάννη), Πειραιά (Μώραλη) και Θεσσαλονίκη (Ζέρβα). Το μήνυμα της αυριανής κάλπης πρέπει να είναι και ισχυρό και ηχηρό. Αλλωστε, ουδείς εκ των ψηφοφόρων που προσφάτως επιδοκίμασαν εις διπλούν το πρόγραμμα της Ν.∆. δεν θα πρέπει να παραβλέπει ότι είναι και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση όπου αναμετρώνται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Στέφανος Κασσελάκης. Το δήθεν νέο με το σχετικά παλιό!

Η κάθε επιλογή που θα γίνει στις περιφέρειες αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Γιατί αν, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέξει κανέναν περιφερειάρχη και κανέναν δήμαρχο, αυτό δεν μπορεί παρά να αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα για τον νέο αρχηγό.

Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπικές εκτιμήσεις, δεν θα μιλάμε περί ήττας, αλλά περί συντριβής! Η πρόκληση για τους πολίτες που θα προσέλθουν στις αυτοδιοικητικές κάλπες είναι τεράστια, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν ένα ακόμα πιο ξεκάθαρο μήνυμα πολιτικής κυριαρχίας της Ν.∆. Αν υπάρχει ένας στόχος, αυτός δεν είναι άλλος από την όσο πιο ισχυρή εντολή στους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες. Σε αυτούς που έχει επιλέξει να δώσει το χρίσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στους πειθαρχημένους κομματικά και πολιτικά. Αύριο το βράδυ, όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού, εκείνο που κάθε μετριοπαθής πολίτης θα πρέπει να έχει κατά νου είναι ότι μέσα από την κάλπη των περιφερειακών εκλογών έχουμε μια μοναδική (ακόμα) ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε όσους υποτιμούν το κριτήριο του κόσμου. Κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και η αυριανή, πρέπει να αποτελεί γιορτή για τη ∆ημοκρατία και συνάμα ευκαιρία για όλους εμάς και τον καθένα ξεχωριστά να αναμετρηθεί με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τα διλήμματα της κάθε εποχής. Η Ν.∆. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτές τις εκλογές, εκτός από την επιλογή των καλύτερων, έδειξαν ότι διαθέτουν πρόγραμμα, σχέδιο και όραμα για την Αυτοδιοίκηση. Σε αντίθεση με τα κόμματα της μείζονος, αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που για μία ακόμα φορά παλεύουν σε θολά νερά.

Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών