Από την πρώτη στιγµή που εξελέγη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε διαφανεί η δυσκολία στην πολιτική συγκατοίκηση µε τον Παύλο Πολάκη. Οι γνωρίζοντες το σχετικό παρασκήνιο έκαναν λόγο περί «δύο διαφορετικών κόσµων». Οι ίδιοι, µάλιστα, προεξοφλούσαν ότι αργά ή γρήγορα ο πρώτος θα αναγκαζόταν να θέσει εκτός κόµµατος τον δεύτερο. Πλέον, οι εκτιµήσεις έχουν αρχίσει να µορφοποιούνται, λαµβάνοντας χαρακτηριστικά πολιτικού γεγονότος. Τα όσα εκτυλίχθηκαν προ ηµερών µεταξύ των δύο ανδρών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτικά του κλίµατος που έχει διαµορφωθεί εσχάτως στις σχέσεις των δύο ανδρών. Και πλέον δεν µιλάµε για ένα από τα γνωστά διαδικτυακά ξεσπάσµατα του Πολάκη, αλλά για δοµική διαφωνία σε κεντρικές επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, που συνδέονται µε τη στάση που επέλεξε απέναντι σε κεντρικές κυβερνητικές αποφάσεις, όπως είναι η προµήθεια των F-35 και η υπερψήφιση της νοµοθετικής παρέµβασης για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών.

Παρά το γεγονός ότι ήταν ευρέως γνωστή η θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υφυπουργός και βασικός υποστηρικτής του στην κούρσα προς την ηγεσία της Κουµουνδούρου έκρινε σκόπιµο να καταστήσει διακριτή τη διαφωνία του και για τα δύο θέµατα. Σε αντίθεση µε ό,τι συνέβαινε τα προηγούµενα χρόνια επί Τσίπρα, ο κ. Κασσελάκης δεν δίστασε να δείξει ακόµα και την πόρτα της εξόδου προς τον βουλευτή του, επιβεβαιώνοντας όσους εδώ και καιρό υποστηρίζουν ότι «έχει επέλθει ρήξη στις σχέσεις των δύο». «Εάν δεν σου αρέσει, Παύλο, µπορείς να φύγεις», φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόµενος προς τον Πολάκη, όταν εκείνος διατύπωσε τη διαφωνία του σε σχέση µε τη στάση του κόµµατος έναντι του µεγάλου εξοπλιστικού προγράµµατος που αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα παραπάνω αποτέλεσαν απλώς και µόνο την αφορµή, αφού η αιτία κρύβεται σε κάτι πιο δοµικό. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων οι οποίες τον προτρέπουν να έρθει σε οριστική ρήξη µε τον αψύ Σφακιανό. Εκτός από τις σχετικές προτροπές, έχει παραλάβει και έρευνες που δείχνουν ότι σε έναν µικρό ΣΥΡΙΖΑ η παρουσία Πολάκη επισκιάζει κάθε προσπάθεια ανοίγµατος στο πολιτικό Κέντρο. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι επί της ουσίας δεν υπολογίζει τον συγκεκριµένο βουλευτή του και ότι απλώς περιµένει την ώρα που θα επέλθει η οριστική σύγκρουση. Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης όχι µόνο δεν δείχνει διατεθειµένος να υποχωρήσει, αλλά, απεναντίας, δείχνει αποφασισµένος, αν προκληθεί, να τραβήξει το σχοινί µέχρι να σπάσει. Με βάση τα δεδοµένα όπως καταγράφονται εδώ και καιρό, είναι πολύ πιθανόν, ακόµα και πριν από τις ευρωκλογές, να δούµε τον κ. Κασσελάκη να προχωρά µέχρι και στην αποποµπή Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι µια τέτοια κίνηση θα εκτίνασσε τις µετοχές του στο πολιτικό Κέντρο. Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της Κουµουνδούρου κάνει τις συγκεκριµένες σκέψεις, ο πρώην υφυπουργός δείχνει να ξαναζεσταίνει στο µυαλό του την ιδέα ενός αντισυστηµικού κόµµατος, που θα επιδιώξει µετωπική σύγκρουση µε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα «συστήµατα που τη στηρίζουν». Αν και κανείς δεν µπορεί να εκτιµήσει µε ασφάλεια τον χρόνο που θα συµβούν όλα αυτά, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο των τελευταίων ηµερών δεν αποκλείουν να δροµολογηθούν σύντοµα εξελίξεις επί του συγκεκριµένου πεδίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένα είναι βέβαιο. Οτι ακόµα µία διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται (αν δεν έχει ήδη θεωρητικά γίνει) προ των πυλών.


Για το ψηφοδέλτιο της ∆υτικής Αττικής µαθαίνω ότι έχει βάλει πλώρη ο βουλευτής Επικρατείας του κυβερνώντος κόµµατος Γιώργος Σταµάτης. Μετά την αποχώρηση Βαρβιτσιώτη, προβλέπω να υπάρξει αυξηµένο νεοδηµοκρατικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριµένη περιφέρεια


Τα πλαστά τιμολόγια και οι πλαστές ταυτότητες Λαβράνου

∆υσκολεύουν τα πράγµατα για τον επί χρόνια «αόρατο» επιχειρηµατία Γ. Λαβράνο, αφού πλέον τόσο οι φορολογικές Αρχές όσο και ο οικονοµικός εισαγγελέας βρίσκονται αντιµέτωποι µε µια σειρά αξιόποινων πράξεων που βαρύνουν τόσο τον ίδιο όσο και όσους προσπάθησαν (κατά καιρούς) να κουκουλώσουν τα πεπραγµένα του. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτοι καταλογισµοί που αφορούσαν τη χρήση του 2013, για την οποία ο Λαβράνος και οι «συνεργοί» του έδιναν µάχη µε τον χρόνο µήπως και καταφέρουν να παραγραφεί, µε δεδοµένο ότι συµπληρωνόταν η δεκαετία της παραγραφής.
Όπως αποδείχθηκε, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού τον περασµένο Νοέµβριο ήρθαν τα πάνω κάτω, µε αποτέλεσµα να «εντοπιστούν» (σχεδόν) τα πάντα που σχετίζονταν µε τις αρχειοθετήσεις και τους ελλιπείς ελέγχους στις εταιρείες συµφερόντων Λαβράνου. Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, εσχάτως εστάλη στις Αρχές και έκθεση της Interpol, στην οποία πρωταγωνιστεί ο γνωστός επιχειρηµατίας. Κατά έναν περίεργο τρόπο, οι φορολογικοί έλεγχοι µε τα πλαστά και εικονικά τιµολόγια συνδέονται µε το πόρισµα της Interpol, αφού προκύπτουν στοιχεία µε πλαστές ταυτότητες και «µαϊµού» µεταβιβάσεις εταιρειών στις οποίες µέτοχος ήταν ο Λαβράνος.

Κάτι αλλαγές που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν αρχίσει να πολυσυζητούνται πλέον εντός και εκτός κυβέρνησης


Στη "Χόβολη"

  • Την περίοδο που «µεγαλουργούσε» ο Λαβράνος, εκτός από τους διάφορους παρατρεχάµενους της πιάτσας, φαίνεται ότι είχαν σπεύσει να «εκµεταλλευτούν» τις δυνατότητές του και διάφοροι επιφανείς επιχειρηµατίες της χώρας. Τώρα που συγκροτείται το παζλ, προκύπτουν, για παράδειγµα, σχέσεις του αµφιλεγόµενου επιχειρηµατία µε λογιστές οι οποίοι διατηρούσαν σχέσεις και µε πρόσωπα που διαχρονικά ανακαλύπτουν «Λαβράνους».
  • Αν και δεν είναι της λογικής µου η ίντριγκα, και δη αυτή που σχετίζεται µε οτιδήποτε αφορά τη Ν.∆., πρέπει να σας πω ότι το τελευταίο χρονικό διάστηµα διακρίνω µια αυξηµένη κινητικότητα από την πλευρά του Νίκου ∆ένδια. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, σπεύδω να αποσαφηνίσω ότι η κινητικότητα σχετίζεται προφανώς µε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που εκ των πραγµάτων διαθέτει ο Κερκυραίος πολιτικός σε σχέση µε το παρελθόν. Έτσι, λοιπόν, τον βλέπουµε να δίνει το «παρών» σε όλο και περισσότερες κοµµατικές εκδηλώσεις, εκτός από τις επαφές που έχει µε κόσµο εν Αθήναις.
  • Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίµου πέρασε προ ηµερών (για να ακριβολογώ, στις αρχές της εβδοµάδας) ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς. Αν και είναι αντικειµενικά δύσκολο να γνωρίζω µε ποιον συναντήθηκε από τον χρόνο που παρέµεινε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, εξάγω το αυθαίρετο συµπέρασµα ότι βρέθηκε µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Βλέπετε, ο έµπειρος αυτοδιοικητικός, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική στήριξη του τελευταίου, επιδιώκει τη συνεργασία µε την κεντρική κυβέρνηση.
  • Επί τη ευκαιρία, και µιας και σας το είχα γράψει την προηγούµενη εβδοµάδα, να σας πω ότι ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς (φωτ.) προχωρά κανονικά και µε τον νόµο τον διαχειριστικό έλεγχο επί των πεπραγµένων της διοίκησης Πατούλη. Και επειδή µιλάµε για έλεγχο και όχι για πόλεµο µε τον οποιονδήποτε, σπεύδω να σας πω ότι ανάµεσα στους πολλούς µε τους οποίους έχει συζητήσει το θέµα είναι και ο προκάτοχός του στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Πρώτη η στήλη σάς είχε αποκαλύψει ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης έχει προτείνει στον Χανιώτη γιατρό Κασσελάκη (γιο του πρώην βουλευτή της Ν.∆., Γιάννη) να είναι υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς ευρωεκλογές. Η πρόταση, λοιπόν, έχει γίνει αποδεκτή, µε τον ξάδερφο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω συνεπωνυµίας, να έχει πολλές πιθανότητες ακόµα και εκλογής.
  • Και µιας και αναφέρθηκα στα µελλούµενα, να σας πω ότι βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται (πλέον) η συµµετοχή του Γιάννη Παπαγεωργίου στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη συµπρωτεύουσα, ο οποίος οµολογώ ότι εκπλήσσει θετικά ακόµα και τα υψηλά κλιµάκια του Μαξίµου. Αν και δεν γνωρίζω τον άνδρα, οµολογώ ότι και µόνο η εικόνα φέρνει µια φρεσκάδα στο «κουρασµένο» (για να θυµηθώ και τον Καραµανλή) ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης