Οι ανεβασµένες µετοχές του Μάκη Βορίδη

Οταν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να δώσει στον Μάκη Βορίδη το χαρτοφυλάκιο του κοινοβουλευτικού υπουργού Επικρατείας, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι αντιµετώπισαν τη συγκεκριµένη αξιοποίηση ως κυβερνητική υποβάθµιση. Με αφορµή τα όσα είδαµε τις τελευταίες ηµέρες, πρώτα στη συζήτηση επί των πορισµάτων της Εξεταστικής για τα Τέµπη και ακολούθως κατά την τριήµερη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας, µάλλον ο Μητσοτάκης είχε σκεφτεί πολύ καλά τη συγκεκριµένη απόφαση. Κι αυτό γιατί ο Βορίδης λειτουργεί κανονικά και µε τον νόµο ως ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, κερδίζοντας µάλιστα κατά κοινή παραδοχή τις εντυπώσεις εντός του Κοινοβουλίου. Ο υπουργός Επικρατείας είναι µακράν ο πιο επαρκής (πολιτικός) ρήτορας, διατυπώνοντας λόγο που περιέχει πάντα επιχείρηµα και, κυρίως, διά ταύτα. Με δεδοµένη τη γενικότερη συµπεριφορά που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστηµα ο Βορίδης, είναι πολύ πιθανόν να δούµε τον πρωθυπουργό να προχωρά στην περαιτέρω αναβάθµισή του, πάντα σε επίπεδο κυβέρνησης.

Ενδιαφέρει... Κάτι περίεργα µαθαίνω ότι λέει δεξιά κι αριστερά ο επονοµαζόµενος και ως «καπετάνιος» Χρήστος Καλογρίτσας για τον νυν και εκ νέου υποψήφιο ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη. Μιλάει για κάτι ραντεβού στο σπίτι του και για κάτι άλλα.

Το σενάριο Στουρνάρα για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας...

Την προηγούµενη εβδοµάδα σάς έγραφα για τις αντιδράσεις που προκαλεί σε Σαµαρά και Καραµανλή και µόνο η ιδέα να προταθεί εκ νέου για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Επειδή, εξ όσων µπορώ να αντιληφθώ, µια τέτοια εξέλιξη έχει αρχίσει να συγκεντρώνει ολοένα και λιγότερες πιθανότητες, δεν σας κρύβω ότι άρχισα να αναζητώ, στην πιάτσα, πρόσωπα που συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά για τη συγκεκριµένη θέση. Αν και δύσκολη άσκηση, δεν σας κρύβω ότι εντόπισα ένα που θα µπορούσε να έχει µέχρι και οικουµενική στήριξη. Ο λόγος για τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, έναν κεντροαριστερό πολιτικό (γιατί περί πολιτικού πρόκειται), που διαθέτει όλα εκείνα τα… εφόδια για να διαδεχτεί τη νυν Πρόεδρο στο ανώτατο αξίωµα. Με δεδοµένη µάλιστα την απόφαση του προέδρου Σαµαρά να καταψηφίσει τη Σακελλαροπούλου, αντιλαµβάνοµαι ότι µια υποψηφιότητα Στουρνάρα θα άλλαζε άρδην τη στάση του πρώην πρωθυπουργού. Βλέπετε, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, εκτός του ότι υπήρξε υπουργός στην κυβέρνηση του Μεσσήνιου, διατηρεί σταθερά και διαχρονικά στενή σχέση µαζί του.

Αξίζει... Την προηγούµενη εβδοµάδα στη στήλη «Πράκτωρ» γράφαµε για το σοβαρό ενδεχόµενο ενός ανασχηµατισµού, τον οποίο µάλιστα προσδιορίζαµε εντός της τρέχουσας εβδοµάδας. Οι αποποµπές Παπασταύρου - Μπρατάκου εκ των πραγµάτων επισπεύδουν τις αποφάσεις.

…και η παρουσία Καραµανλή στο Συνέδριο της Ν.∆.

∆εν σας κρύβω ότι το τελευταίο χρονικό διάστηµα έχει γίνει πολύς λόγος στο νεοδηµοκρατικό παρασκήνιο αναφορικά µε την παρουσία των δύο πρώην προέδρων στο επικείµενο επετειακό Συνέδριο της Ν.∆. Των Κώστα Καραµανλή και Αντώνη Σαµαρά. Αν και επ’ αυτού είναι δύσκολο να αλιεύσει κανείς τόσο πρόωρα ασφαλή πληροφορία, από τη σχετική εµπειρία που διαθέτω επί του χώρου ρισκάρω µια εκτίµηση. Σε ό,τι αφορά τον Μεσσήνιο πολιτικό, παρά την όποια πικρία του, θα πρέπει να θεωρείται περισσότερο από σίγουρη η παρουσία του στο πανηγυρικό Συνέδριο, που θα πραγµατοποιηθεί στο Ζάππειο µε αφορµή τη συµπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση της Ν.∆. Αν πάει, θα µιλήσει κιόλας και αν µιλήσει, θα έχει οργανώσει (όπως άλλωστε το συνηθίζει) και έναν στρατό από πολιτικούς του φίλους, για να τον χειροκροτήσουν. Από την άλλη, και σε ό,τι αφορά την παρουσία του Καραµανλή, αν δεν ήταν τα 50 χρόνια, εκτιµώ ότι θα απείχε. Επειδή όµως µιλάµε για ένα συµβολικό ορόσηµο, το πιθανότερο είναι να δώσει το «παρών» στο Ζάππειο, χωρίς ωστόσο να ανέβει στο βήµα για να µιλήσει.

Καλημέρα

• Μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, έχω την εντύπωση ότι ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος Παύλος Πολάκης δείχνει σαν να έχει περιθωριοποιηθεί από τη νέα ηγεσία του κόµµατος. Προφανώς και ο Κασσελάκης αντιλήφθηκε ότι η παρουσία του αψύ Σφακιανού στην πρώτη πίστα, εκτός από ζηµιά, ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για επιστροφή στο 17%. Ωστόσο, αυτό είναι η απόλυτη αχαριστία, δεδοµένης της πλάτης που έχει βάλει στον Κασσελάκη ο Πολάκης.
• Ελεγχο σε κάθε ευρώ, είτε αυτό προέρχεται από κοινοτικούς πόρους είτε από εθνικούς, που «οδεύει» προς τις µονές του Αγίου Ορους έχει ζητήσει ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Εχοντας ως δεδοµένο ότι πολλοί εκ των ηγουµένων, µετά τη ζηµιά που έκαναν ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του Πούτιν, εσχάτως φιλοδοξούν να διαδραµατίσουν ρόλο και στα εγχώρια πολιτικά δρώµενα, θέλει να ξέρει τι ακριβώς γίνεται στο «περιβόλι της Παναγιάς».
• Στο κενό φαίνεται ότι έπεσε η προσπάθεια του father Alex Καρλούτσου να αποδοµήσει µαζί µε κάτι άλλους την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αµερικής, Ελπιδοφόρου. Κι όταν σας λέω ότι έπεσε στο κενό, το εννοώ και µε το παραπάνω, αν κρίνω από τα όσα πληροφορούµαι εσχάτως αναφορικά µε τη στήριξη που παρέχει ο Οικουµενικός Πατριάρχης στον εν Αµερική Αρχιεπίσκοπο.
• Κάτι φίλοι µου άρχισαν εσχάτως να µην αποκλείουν ενδεχόµενη ανάληψη ευρωπαϊκού ρόλου από τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Είναι αυτά που γράφουµε εδώ και καιρό και µας κοροϊδεύουν, επειδή (λέει) τα διέψευδε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λες και θα περιµέναµε να βγει και να τα επιβεβαιώσει έναν χρόνο πριν δροµολογηθούν οι σχετικές εξελίξεις.
• Αυτή η εικόνα µε τον Νίκο Παππά στο πρώτο έδρανο του ΣΥΡΙΖΑ αλήθεια πιστεύουν ότι τους κάνει καλό εκεί, στην Κουµουνδούρου; Οχι τίποτα άλλο, προσωπικά θεωρώ ότι όποιος βλέπει τον Φάµελλο και τους άλλους δύο, ακόµη και να µην έχει αποφασίσει να καταψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το κάνει µετά µεγάλης ευχαρίστησης.