Από το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκύπτει αβίαστα η εκτίμηση ότι η χώρα, με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων, οδηγείται σε πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει ήδη το δίλημμα ενόψει της τρίτης -και κρισιμότερης- ψηφοφορίας.
Με βάση την κοινοβουλευτική ανθρωπογεωγραφία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν οι 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα σύνθεση της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας και για περίπου έναν μήνα η χώρα θα εισέλθει σε προεκλογική τροχιά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την οικονομία, αλλά κυρίως για την πολιτική σταθερότητα το προσεχές διάστημα.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», εγκαίρως και με τον πλέον σαφή τρόπο, τοποθετήθηκαν για το πώς θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί οι εκλογές. Δυστυχώς, ο κ. Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να κάνει το μισό βήμα προς την κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι το έκανε, σε αντίθεση με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων, που απλώς επανέλαβαν την άρνησή τους. Ο αυτονόητος στόχος της συνεννόησης σε μια κρίσιμη -ενδεχομένως και την κρισιμότερη- φάση της μεταπολιτευτικής Ελλάδος φαντάζει άπιαστος μπροστά στις προσωπικές φιλοδοξίες που έχουν οι ηγέτες των κομμάτων.

Ακόμη κι αυτή την ύστατη ώρα υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, αρκεί να μπουν σε δεύτερη μοίρα οι εγωισμοί και τα πολιτικά γινάτια. Για να είμαστε ρεαλιστές, υπό τις επικρατούσες συνθήκες δεν διαφαίνεται φως στο τούνελ, επομένως η παρτίδα θα έχει κριθεί το αργότερο έως τις 25 Ιανουαρίου. Η εκλογική αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν ολοκληρωθεί το δίμηνο της παράτασης του Μνημονίου θα χαρακτηρίζεται από την απόλυτη πόλωση, εξέλιξη που κάλλιστα μπορεί να φέρει σε ακόμη δυσκολότερη θέση τη χώρα.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα παραπάνω και τις όποιες εκτιμήσεις γίνονται, ένα είναι βέβαιο: το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων θα προσεγγίσει το 60%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, δεν αποκλείεται, αν ο κ. Σαμαράς αρχίσει να ακούει τα στελέχη που γνωρίζουν από εκλογές, να βρεθούμε μπροστά σε μια τεράστια εκλογική ανατροπή. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός οφείλει να μην ακούει όσους οδήγησαν τη Ν.Δ. στον όλεθρο των εκλογών του Μαΐου 2012.

ΥΓ.: Αν ο Σαμαράς αφήσει στην άκρη τους «Μπούρες», έχει πιθανότητες να κάνει την έκπληξη