Καραμανλής: "Είναι κρίμα να καεί ένας νέος αρχηγός"
Γιατί ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από τους δελφίνους να οπισθοχωρήσουν;
Ο βασικός λόγος για το ότι έπεσαν οι τόνοι της εσωστρέφειας που άρχισε να αναπτύσσεται στη Ν.Δ. αμέσως μετά την οδυνηρή ήττα της 25ης Ιανουαρίου έχει να κάνει με το γεγονός της απροθυμίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή να δώσει την «ευλογία» του είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Οσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον δημοφιλέστερο πολιτικό της ελληνικής Κεντροδεξιάς, πέραν της απροθυμίας, διαπίστωσαν ότι έδειχνε και μια συμπάθεια στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Στους παροικούντες την εγχώρια Ιερουσαλήμ της πολιτικής είχε εμπεδωθεί η αίσθηση ότι υπήρχε και ένας υπόγειος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες.
Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Από την οικοδόμηση του συγκεκριμένου «πολιτικού μύθου» είχαν οφέλη και οι δύο πλευρές. Μάλιστα, ο Κ. Καραμανλής έδειχνε να «επενδύει» στον σημερινό πρωθυπουργό, αφού, όπως έλεγε, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορούσε με μεγαλύτερη άνεση να απορροφήσει τους κοινωνικούς κραδασμούς. Εσχάτως, όμως, φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί η προσέγγιση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός.
Για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και του εκλογικού αιφνιδιασμού. Οσοι λοιπόν του θέτουν το ερώτημα «και εμείς τι θα κάνουμε;» παίρνουν την απλοϊκή απάντηση -που είναι αλήθεια ότι δεν αρέσει στους περισσότερους εκ των συνομιλητών του-: «Θα πάμε με τον Αντώνη».
Το βασικό επιχείρημα που προβάλλει ο κ. Καραμανλής, όταν δίνει αυτή την απάντηση, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ν.Δ. οφείλει να προσέλθει στις κάλπες συντεταγμένα, αν θέλει να αποσπάσει ένα ποσοστό που θα κινείται από 18% έως 24%. Επί της ουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα ήταν λάθος να «θυσιαστεί» ένας νέος αρχηγός, από τη στιγμή που η εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι περισσότερο από βέβαιη.
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους επίδοξους διεκδικητές της αρχηγίας της Ν.Δ. να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αφήσουν τον κ. Σαμαρά να χρεωθεί ακόμη μία δεδομένη εκλογική αποτυχία, η οποία νομοτελειακά θα δρομολογήσει εξελίξεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς.
ΥΓ: Ποιες είναι οι πραγματικές σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα;