Το γεγονός ότι οι Τσίπρας και Καμμένος έχουν ξεπεράσει κάθε όριο πολιτικής λογικής δεν αμφισβητείται πλέον από κανέναν. Το ετερόκλητο μέχρι πρότινος κυβερνητικό δίδυμο έχει πλέον γίνει ένα, δρα και αποφασίζει από κοινού.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπάρχει κάτι πιο βαθύ που προφανώς «δένει» τη σχέση των Τσιπροκαμμένων. Φυσικά, υπάρχει και μια άποψη που κανείς δεν θα πρέπει να την πετάει στον πολιτικό κάδο. Οτι οι δύο είναι ΙΔΙΟΙ. Εχουν λογική χαρτοπαίκτη και έκαναν καριέρα πουλώντας λαϊκισμό και φθηνό πολιτικό ακτιβισμό. Το ερώτημα που πλανάται εδώ και καιρό πάνω από το σκηνικό έχει να κάνει με τον χρόνο που θα επιλέξουν να «χωρίσουν». Κι αυτό το έχουν ήδη συμφωνήσει. Τρανή απόδειξη το ρουσφέτι που έκανε ο κ. Τσίπρας στον συγκυβερνήτη του, αποπέμποντας τον κ. Νίκο Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός, βλέποντας ότι έχουν τελειώσει εκλογικά οι ΑΝ.ΕΛ., θέλησε να δώσει πολιτικό οξυγόνο για δυο-τρεις μήνες στον κ. Καμμένο. Ως χρονικό ορόσημο έχουν θέσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Εκεί, θα ξανασυναντηθούν, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ανατρέψουν την απερχόμενη κυβέρνησή τους.

Καθοριστικό ρόλο για τις όποιες αποφάσεις λάβουν θα παίξει το χρονοδιάγραμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αν, δηλαδή, οι Σκοπιανοί έχουν ολοκληρώσει μέχρι τότε τα διαδικαστικά, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη διμερή συμφωνία.

Εκεί, λοιπόν, οι Τσιπροκαμμένοι έχουν αποφασίσει να «χωρίσουν». Μάλιστα, επειδή έχουν λογική χαρτοπαίκτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι (ήδη) έχουν προσχεδιάσει το κοινοβουλευτικό show. Με βάση τη συμφωνία των δύο, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Οπως έχει δεσμευτεί ο κ. Καμμένος, οι ΑΝ.ΕΛ. δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να επέλθει το διαζύγιο.

Ο λόγος που κρίθηκε σκόπιμο να προηγηθεί η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον πρωθυπουργό έχει να κάνει με το γεγονός ότι, αν εμφανιστεί στην κοινή γνώμη ότι ο υπουργός Αμυνας ανατρέπει την κυβέρνηση για το θέμα των Σκοπίων, τότε πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να συμμετέχει και στην επόμενη Βουλή. Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας, αδιαφορώντας για το εθνικό ρίσκο, σκοπεύει να κάνει ακόμα ένα ρουσφέτι στον κ. Καμμένο. Και μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν, στην παρούσα φάση, ως υπερβολές, ωστόσο αποτελούν τη βάση προφανώς μιας σοβαρής συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που συγκροτούν τον υφιστάμενο κυβερνητικό σχηματισμό.

Το ερώτημα που εύλογα τίθεται είναι αν μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης από τους ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Τσίπρας θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ή θα επιδιώξει να συνεχίσει την κυβερνητική του καριέρα, στηριζόμενος σε ψήφους είτε προθύμων είτε αποστατών.