Μία κίνηση που αν βγει μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα την Κεφαλλονιά προσπαθεί να πραγματοποιήσει ο Κωστής Χατζηδάκης, με τη σύμφωνη γνώμη του Αντώνη Σαμαρά. Ο υπουργός Ανάπτυξης επικοινώνησε σήμερα με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπυρίδωνα Σπύρου, τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση για τις δυνατότητες συνδρομής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς που έπληξαν την Κεφαλονιά.

Από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει ήδη αποσταλεί η σχετική ενημέρωση προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Κεφαλονιά μεταβαίνει κλιμάκιο του Υπουργείου για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ΕΕ.

Όπως προβλέπει ο κοινοτικός κανονισμός, για να ενισχυθεί μία περιοχή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας
  • επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (πχ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών)
  • σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.


Σημειώνεται ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.