Όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ότι δύσκολα το κόμμα αυτό θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση που έχει προκύψει από τις αλλεπάλληλες ήττες του και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Ενόψει της εκλογής νέου προέδρου ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου, δείχνοντας ότι το συγκεκριμένο κόμμα είναι πλέον ένα συνονθύλευμα πολιτικών καιροσκόπων, χωρίς ουσιαστική αναφορά στην κοινωνία. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ρίζες στην κοινωνία φαίνεται από το γεγονός ότι δεν έχει εκπροσώπους στην Αυτοδιοίκηση ή στον χώρο του συνδικαλισμού ή των φοιτητών. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ ακόμα και όταν κατέρρεε εξακολουθούσε να διαθέτει δυνάμεις σε αυτούς τους χώρους και για αυτό σιγά σιγά ανακάμπτει. Δυστυχώς στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αναζητούν τις αιτίες του κακού στις πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν και λαμβάνουν, ψάχνουν σε ποιους τρίτους θα ρίξουν τις ευθύνες για το εκλογικό τους χάλι.

Σε αυτή τη λογική κινούμενος ο Παύλος Πολάκης δεν έχασε ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στους δημοσιογράφους για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δηλώσεις της κυρίας Αχτσιόγλου στο Κόντρα. «Να μην τους αδικούμε τους δημοσιογράφους, κάνουν τη δουλειά τους και θεωρώ ότι και οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να μας αδικούν», είπε η κυρία Αχτσιόγλου, εκφράζοντας τη διάθεσή της για την οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους του Τύπου. «Ενημερώνω προς πάσα κατεύθυνση: Θα συνεχίσω να “αδικώ”… αυτούς τους “δημοσιογράφους” και τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης που υπηρετούν! Γιατί αλλιώς αυτή η χώρα ούτε θα ξεβρομίσει ούτε θα φτιάξει!.. Και θα φτιάξει…», της απάντησε ο κ. Πολάκης με το γνωστό του τοξικό ύφος. Η προειδοποίησή του, δε, «ενημερώνω προς πάσα κατεύθυνση» δείχνει ότι δεν πρόκειται να καθίσει στα… αυγά του και θα δώσει αγώνα για να αναδειχθεί σε εκπρόσωπο αυτής της μερίδας της κοινωνίας και του ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται από τον λαϊκισμό. Πρόκειται για αυτό το κομμάτι της Αριστεράς που για όλα τα κακά φταίνε οι άλλοι και ταυτίζεται με την αντίληψη ότι κανείς -ούτε ο Τύπος- έχει δικαίωμα να αμφισβητεί τις αποφάσεις των εκπροσώπων της. Επειδή όμως η κομματική ηγεσία υπάρχει κίνδυνος να ανατεθεί σε άλλη ομάδα, δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δούμε τον Παύλο Πολάκη ή κάποιον Παύλο Πολάκη να καταγγέλλει «την άλωση του κόμματος από τις αστικές δυνάμεις του συστήματος» και να δημιουργεί άλλο φορέα. Γιατί ο κ. Πολάκης «αψύς» είναι, όπως έχει πει ο κ. Τσίπρας και τοξικός, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι συνάδελφοί του στη Βουλή. Αφελής δεν είναι. Αντίθετα, ευφυής είναι. Και έχει καταλάβει ότι εκφράζει συγκεκριμένη τάση του χώρου του. Έτσι λοιπόν, αν η προσπάθειά του να καταλάβει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευδοκιμήσει, μην αποκλείετε να δημιουργήσει τον δικό του φορέα.

Πρόκειται για μια τάση που κατά καιρούς φθάνει και στο 10%, διαπερνά οριζόντια την κοινωνία και αναζητεί την έκφρασή της. Ανάλογα με την εποχή, πότε λέγεται «αυριανισμός», πότε «αγανακτισμένοι», πότε «πολακισμός». Πάντα όμως διακατέχονται από μια ολοκληρωτικού τύπου αντίληψη, είναι συνωμοσιολόγοι και, φυσικά, πάντα για όλα φταίνε οι άλλοι. Οι εσωκομματικές εκλογές είναι μια ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει ποιους θέλει να εκφράζει και πώς θέλει να εκφράζεται.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»