Δεν είμαι σίγουρος αν στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο ανασχηματισμός και η πρώτη μέρα της νέας κυβέρνησης (όσο νέα μπορεί να τη χαρακτηρίσει κάποιος) συμπίπτει με μία αρχαία συνήθεια που έχει διασωθεί ανά τους αιώνες και επιβιώνει ακόμα και σήμερα μέσα από την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ρίζα της Ινδίκτου εντοπίζεται στο λατινικό indictio το οποίο σήμαινε κήρυξη, διάγγελμα, διάταγμα και ταυτιζόταν με τη συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να καθορίζουν το ύψος του φόρου επί της γεωργικής παραγωγής που θα πλήρωναν σε ετήσια βάση για 15 χρόνια οι υπήκοοι της αυτοκρατορίας για τη συντήρηση του στρατεύματος.

Με την πάροδο των αιώνων, η Ίνδικτος έπαψε να είναι ένα διάταγμα και εξελίχθηκε σε αστρονομική χρονική περίοδο και μονάδα μέτρησης χρόνου για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό να εισάγει την Ινδικτιώνα ως μονάδα μέτρησης του χρόνου σε επίσημα έγγραφα της βυζαντινής διοίκησης. Η παράδοση της Ινδίκτου διασώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά την Οθωμανική Αυτοκρατορίας.

Στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας η αρχή της Ινδίκτου συμπίπτει με την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους, μία ημερομηνία που για αιώνες θεωρούταν και η πρώτη μέρα του χρόνου, πριν καθιερωθεί η 1η Ιανουαρίου ως πρώτη μέρα του νέου έτους. Ο Σεπτέμβριος συμπίπτει με την έναρξη της νέας γεωργικής περιόδου με ρίζες στην ιουδαϊκή παράδοση και τις εντολές του Μωσαϊκού Νόμου για την πρώτη ημέρα του εβδόμου ιουδαϊκού μήνα.

Η μέρα που η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναλαμβάνει καθήκοντα μετά τον ανασχηματισμό και ουσιαστικά επιστρέφει μετά το καλοκαίρι συμπίπτει με την αρχή της Ινδίκτου.

Η σκόνη από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όπως και από κάθε ανασχηματισμό διαχρονικά, κάθεται πολύ γρήγορα. Όσο μεγάλος θόρυβος κι αν προκύψει, μετά από μικρό χρονικό διάστημα οριακά κανείς δεν τον θυμάται ή δεν ασχολείται.

 Το κυβερνητικό σχήμα, με την έναρξη της νέας σεζόν καλείται να αντιμετωπίσει μία σειρά ζητημάτων με μία σημαντική παράμετρο. Την πανδημία η οποία με τις εναλλαγές της λειτουργεί ως πυκνωτής του πολιτικού χρόνου.

Η πανδημία και οι μεταλλάξεις του ιού επηρεάζουν ένα μεγάλο φάσμα της δημόσιας σφαίρας, από την Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, μέχρι τα μακροοικονομικά μεγέθη και τα μικροοικονομικά δεδομένα. Παράλληλα φέρνει ανατροπές και εξελίξεις πιο γρήγορα από το συνηθισμένο.

Η κυβέρνηση έχοντας φτάσει στην κορυφή του βουνού από τις εκλογές του 2019, πλέον μετράει αντίστροφα στον συνταγματικό χρόνο ζωής της και πρέπει να υπερνικήσει τον κανόνα της φθοράς που είχαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Μαζί με τον κανόνα της φθοράς πρέπει να υπερνικήσει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά να διαχειριστεί την προσδοκία για το μέλλον μετά την πανδημία.

Η αρχή της Ινδίκτου τη φετινή χρονιά συμπίπτει με την έναρξη ζωής του νέου κυβερνητικού σχήματος. Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες συνήθιζαν να ορίζουν μέσω διατάγματος το ποσό των ετήσιων φόρων. Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την αρχή της Ινδίκτου καλείται να χαράξει μία πορεία με ορίζοντα εκλογών με γνώμονα τα πολιτικά ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει πειστικά.