Από τον Παύλο Πολάκη, όπως όλα δείχνουν, το πολιτικό σύστημα θα απαλλαγεί. Και προς Θεού, δεν είναι θέμα προσώπου. Είναι καθαρά θέμα πολιτικού πολιτικής, παιδείας και πολιτισμού. Ένας άνθρωπος που απειλεί, προσβάλλει, ακόμα και βρίζει όποιον έχει διαφορετική άποψη από εκείνον ή τολμήσει να του φέρει αντίρρηση είναι προφανές ότι δεν έχει θέση σε μία δημοκρατία του 21ου αιώνα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις προσβολές σε δημοσιογράφους που του έκαναν ερωτήσεις καλύπτοντας ένα θέμα ή κατά τη διάρκεια της ντροπιαστικής συνέντευξης Τύπου που αποκαλουσε τον HIV, χιβ. Ή τη φορά που δημοσίευσε φωτογραφίες από το σπίτι του καθηγητή Συνολάκη. Όσα έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με τις μάσκες και τα εμβόλια. Τις σεξιστικές αναφορές του και τις επιθέσεις σε επιστήμονες. Τους τσακωμούς στην ολομέλεια της Βουλής και στο καφενείο.

Προσωπικά μία φορά τον συνάντησα σε τηλεοπτικό πάνελ και όταν τον ρώτησα αν θα καταδικάσει επίθεση που είχε γίνει εκείνο το βράδυ στο σπίτι του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε από τον Ρουβίκωνα, μου είχε απαντήσει με το γνωστό του ύφος: «Άντε μωρέ παράτα με, να σου καταδικάσω την επίθεση στον Πορτοσάλτε».

Υπήρξαν και τα σοβαρότερα θεσμικά φάουλ τα οποία έκανε με δύο φράσεις που δεν πρόκειται να ξεχαστουν. «Θα κερδίσουμε τις εκλογές, αν βάλουμε κάποιους φυλακή» και «Την άλλη φορά θα είναι αλλιώς» όταν κάλυπτε την αναφορά Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι με τις «προγραφές» από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook και την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών καθώς εκτός από τους ανώτατους δικαστικούς που μετείχαν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, υπήρχαν αναφορές σε δικαστικούς που μετέχουν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου δικάζεται ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, δημοσιογράφοι και άλλα πρόσωπα.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ διέρρευσαν ότι τίθεται εκτός ψηφοδελτίου ενόψει εκλογών και ο ίδιος έδωσε ραντεβού στο άμεσο μέλλον γράφοντας: «Θα τα πούμε ΟΛΑ στην πολιτική γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή».

Και αφού πλέον έγινε αντιληπτο ότι ο Παύλος Πολάκης είναι πρόβλημα για το δημοκρατικό πολίτευμα, το ερώτημα που τίθεται είναι απλό και κρίσιμο.

Ο Παύλος Πολάκης μπορεί να λείπει από τη σύνθεση της επόμενης Βουλής αλλά με την υποκουλτούρα του «πολακισμού» τι γίνεται; Θα συνεχίσει να εμπνέει την αξιωματική αντιπολίτευση η πρακτική Πολάκη με τις προσβολές και τις απειλές προς όλους; Όσα είχε πει και κάνει χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να εκφράζουν την αξιωματική αντιπολίτευση; Μην πάμε μακριά, μόλις την περασμένη εβδομάδα, απευθυνόμενος στην ελληνική Δικαιοσύνη είχε γράψει: «Με το(ν) Νίκο και θα σας ξαναγλεντήσουμε!».