Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν στάθηκε στο χρώμα των μαλλιών της. Τουναντίον πολλοί στάθηκαν στο ύψος του φορέματος και στο ύψος που είχαν οι γόβες της. Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά που συνόδευσε τους παρελαύνοντες μαθητές της στο 4ο δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, έγινε θέμα συζήτησης. Συμβαίνει κάθε χρόνο στις μαθητικές παρελάσεις. Τα media ψάχνουν να βρουν μια όμορφη μαθήτρια, δασκάλα ή καθηγήτρια για να τροφοδοτήσουν με τη φωτογραφία της τα αδηφάγα βλέμματα των πεινασμένων σεξουαλικά μικροαστών που καιροφυλακτούν για να επικρίνουν.

Οι εισαγγελείς του διαδικτύου παίρνουν τον λόγο και προτείνουν την καταδίκη των συγκεκριμένων γυναικών για «προσβολή της παρέλασης», «της μνήμης των ηρώων», «των χρηστών ηθών». Ένα κύμα υποκρισίας κατακλύζει τις σελίδες των εφημερίδων και τις οθόνες των περιοδικών. Αυτοί που γεμίζουν τις εφημερίδες τους, τα περιοδικά και τους ιστότοπους με κάθε ημίγυμνη ή τελείως γυμνή σταρλετίτσα, επιχειρούν να παραδώσουν στην κοινή γνώμη μια κοπέλα που συμμετείχε στην παρέλαση με ντύσιμο περισσότερο τολμηρό από όσο εκείνοι θεωρούν φυσιολογικό.

Ούτε οι ενδυματολογικές προτιμήσεις ούτε τα γενικότερα ενδιαφέρονται της δασκάλας που υπηρετεί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο του Ναυπλίου μας ενδιαφέρουν. Το αν είναι καλή εκπαιδευτικός έχει σημασία και νόημα. Όλα τα άλλα είναι για την κλειδαρότρυπα την οποία όλοι απορρίπτουν αλλά δεν παραλείπουν να της κάνουν χρήση. Η δασκάλα στο Ναύπλιο ήταν μια ακόμα ευκαιρία να καταδειχτεί ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία μιας μικροαστικής κοινωνίας που δεν λέει να απαλλαγεί από τα πουριτανικά σύνδρομά της. Ο σεξισμός είναι πανταχού παρών στην Ελλάδα του 2017.

Λυπάμαι να παρατηρήσω πως και ορισμένοι και ορισμένες που μιλούν στο όνομα της Αριστεράς έσπευσαν να λοιδορήσουν την συγκεκριμένη εκπαιδευτικό. Αν αύριο την δουν εκτός από την παρέλαση στις πορείες για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών τι θα κάνουν; Θα της απαγορεύσουν τη συμμετοχή;… Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ορίζει το σώμα του και την εμφάνισή του δεν μπορεί να μπαίνει στην κρίση μιας συντηρητικής και απαίδευτης κοινωνίας, να γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η δασκάλα στο Ναύπλιο έδωσε τροφή στα σεξιστικά αντανακλαστικά των media και μιας μικροαστικής κοινωνίας που επανέρχεται στο προσκήνιο με κάθε ευκαιρία. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να συζητηθεί με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, είναι η κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων που αποτελούν κατάλοιπο της μεταξικής δικτατορίας. Ότι ανάμεσα στους παρελαύνοντες και τις παρελαύνουσες υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις περίσσευμα ματαιοδοξίας που εκφράζεται και με το ντύσιμο ας μην το αρνηθούμε. Αλλά να καταδικάζουμε μια δασκάλα για την εμφάνισή της ψάχνοντας μανιωδώς να βρούμε στο διαδίκτυο κι άλλες φωτογραφίες της, είναι χυδαίο και υποκριτικό…