Δεν νιώθουν άραγε συντριβή για όσα συμβαίνουν στους πολίτες αυτής της χώρας; Ένας επιχειρηματίας εξήντα ετών από τη Σύμη και πατέρας δυο παιδιών βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα στο μαγαζί του.

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν μπόρεσε να αντέξει τα πολλά χρέη και οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα.

Τον αυτόχειρα επιχειρηματία βρήκαν κρεμασμένο το πρωί φίλοι του οδηγοί ταξί που κάθε πρωί τα τελευταία χρόνια έπιναν τον καφέ τους μαζί του, πριν ξεκινήσουν τη βάρδιά τους. «Γνωρίζαμε ότι είχε χρέη το μαγαζί και προσπαθούσε να τα ρυθμίσει, αλλά δεν μπόρεσε να τα καταφέρει. Κοιμόταν μέσα στην καφετέρια και κάποιες φορές μας άφηνε την πόρτα ανοιχτή για να πηγαίνουμε να τον ξυπνάμε το πρωί για να μας φτιάξει καφέ.

Σήμερα το πρωί είδα ότι η πόρτα δεν ήταν ανοιχτή όπως άλλες φορές, πήγα να ανοίξω την πόρτα και τον είδα κρεμασμένο πάνω από τον μπαρ του καταστήματος. Φαινόταν ο Δημήτρης ότι δεν ήταν καλά τον τελευταίο καιρό, τον έπνιγαν τα χρέη. Δυστυχώς αφήνει πίσω του και δυο νέα παιδιά, τα οποία τα μεγάλωσε μόνος του γιατί έμεινε πολύ νέος χήρος. Δυστυχώς τον χτύπησε πολύ άσχημα η μοίρα» αναφέρει σε ιστοσελίδα φίλος του εξηντάχρονου που αυτοκτόνησε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του νησιού εξηγεί τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και εκφράζει φόβους και για άλλες αυτοκτονίες. «Δυστυχώς θα ακολουθήσουν κι άλλοι τον δρόμο αυτό γιατί είναι δυσβάστακτα τα χρέη των ανθρώπων» επισημαίνει ο δήμαρχος Σύμης κ. Παπακαλοδούκας και προσθέτει: «Ο άνθρωπος αυτός είχε έρθει την προηγούμενη εβδομάδα για να κάνει ρύθμιση των χρεών στον δήμο. Μόλις τον είδα παραλίγο να μην τον γνωρίσω γιατί όλοι έχουμε περάσει από την καφετέρια που διατηρούσε. Είχε αδυνατίσει πολύ, ήταν προβληματισμένος και πολύ αγχωμένος. Του είπα να μη στεναχωριέται γιατί όλος ο κόσμος χρωστάει αυτήν τη στιγμή, δεν είναι ο μόνος. Δυστυχώς, όμως, βρήκε αδιέξοδο στην αυτοκτονία. Τον βρήκαν κρεμασμένο πάνω από το μπαρ που διατηρούσε φίλοι του ταξιτζήδες».

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Σύμης, «οι επιχειρηματίες εδώ σε αυτά τα μικρά νησιά δεν μπορούν να καλύψουν τα χρέη τους μόνο με τέσσερεις μήνες που δουλεύουν το καλοκαίρι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα ακολουθήσουν κι άλλοι»…

Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταγραφούν οι αυτοκτονίες για λόγους δυσβάστακτων χρεών στην Ελλάδα την εποχή των μνημονίων. Όσοι στογγυλοκάθονται στις κυβερνητικές καρέκλες και εφαρμόζουν τις πολιτικές που εξοντώνουν την κοινωνία έχουν μερίδιο της ηθικής ευθύνης για αυτές τις τραγωδίες. Αυτοί που αφήνουν εφορίες και τράπεζες να παίρνουν την όποια περιουσία των «οφειλετών» αφού πρώτα φρόντισαν να τους φτάσουν σε αυτή την κατάσταση να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ζουν σε έναν δικό τους κόσμο όσοι στην κυβέρνηση και σε ολόκληρο το πολιτικό μνημονιακό τόξο νομίζουν ότι η κοινωνία νυν και αεί θα υπομένει αγόγγυστα τα δεινά που της επιβάλλουν. Θα έρθει η ώρα που μια σπίθα θα ανάψει τεράστια φωτιά στα μπατζάκια όσων οδήγησαν στην εξαθλίωση και τις αυτοκτονίες τους πολίτες αυτής της χώρας…