Από τα στοιχεία προκύπτει ότι περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με εταιρείες offshore και εντοπίζονται στα σχετικά αρχεία. Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία βρέθηκαν και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών αλλά και μεγαλοστέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore.

Ακόμα εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που πήραν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και έλληνες πολίτες που έχουν απασχολήσει για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τις ελληνικές αρχές. Επίσης σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία εντοπίστηκαν 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες και βρίσκονται γεωγραφικά στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας. Συμπτωματικά βέβαια…

Σε αντίθεση με τα «Panama Papers» αυτή η έρευνα δεν αφορά τόσο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά κυρίως «νόμιμα» σχήματα τα οποία δημιουργούνται από ειδικευμένους πάνω στα φορολογικά ώστε να επιτυγχάνεται η φοροαποφυγή. Τα χρήματα δηλαδή κρύβονται εξ τρόπο που κινείται στα όρια της νομιμότητας αξιοποιώντας τα κενά που παρουσιάζει το διεθνές φορολογικό σύστημα.

Tα Paradise Papers ρίχνουν φως σε μυστικές συμφωνίες και κρυμμένες εταιρείες που σχετίζονται με τον επιχειρηματικό κολοσσό Glencore, τον μεγαλύτερο διαπραγματευτή αγαθών παγκοσμίως με λεπτομερείς αναφορές στις διαπραγματεύσεις της Εταιρείας με την Δημοκρατία του Κονγκό για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Τέλος, περιέχουν λεπτομέρειες για το πώς οι ιδιοκτήτες πολυτελών αεροσκαφών και γιότ, μεταξύ των οποίων «γαλαζοαίματοι» και αθλητές, χρησιμοποιούν τους φορολογικούς παραδείσους για να μην πληρώσουν φόρους. Επίσης έγινε γνωστό ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν γνωστά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών ανήλθαν σε 600 δις μόνο για την προηγούμενη χρονιά!

Ορισμένοι από αυτούς που μας καλούν σε αιώνια λιτότητα, αυτοί που βγάζουν ανακοινώσεις κατά της …σκέψης για αύξηση των μισθών είναι ανάμεσα σε εκείνους που κρύβουν τα θηριώδη εισοδήματά τους για να μην πληρώσουν φόρους. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Γνωστό είναι ότι για την κρίση χρέους που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας και εξαθλιώνει την κοινωνία δεν θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Θα πληρώσει η μισθωτή εργασία κυρίως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, η λεγόμενη μεσαία τάξη. Η άλλη τάξη η άρχουσα θα μείνει πάλι στο απυρόβλητο ελεύθερη να κερδοσκοπήσει και από την φτώχεια των πολλών.

Εκτός αν νομίζει κανείς ότι θα τους πιάσουν και θα τους βάλλουν να πληρώσουν όπως δεν έγινε με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers. Mε τους φορολογικούς παραδείσους συμβαίνει ότι και με τον ντόπινγκ στον αθλητισμό. Βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τις όποιες φορολογικές αρχές….

Υπάρχει μόνο ένας «παράδεισος»: Ο φορολογικός. Σε αυτός έχουν δικαίωμα εισόδου οι ισχυροί του πλανήτη. Σπάνια γίνονται εξώσεις από τον συγκεκριμένο παράδεισο και μόνο για να πέφτει στάχτη στα μάτια των υπολοίπων. Ποιοι είναι οι υπόλοιποι; Μα, της γης οι κολασμένοι…