Οι έχοντες ισχυρό κομματικό ακροατήριο, επικράτησαν στην πρώτη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού στον υπό ίδρυση κομματικό φορέα της κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά, που είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και ο τέως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και νυν ευρωβουλευτής της «Ελιάς» Νίκος Ανδρουλάκης θα μονομαχήσουν την ερχόμενη Κυριακή.

Οι δημοσκοπήσεις που έκαναν λόγο για ντέρμπι σχετικά με την κατάληψη της δεύτερης θέσης έπεσαν παταγωδώς έξω. Απότυχαν και σχετικά με το ποσοστό της κυρίας Γεννηματά, που ήταν υψηλότερο των προβλέψεών τους. Οι δημοσκόποι απέτυχαν να προβλέψουν σωστά τη δύναμη κινητοποίησης που έχουν σε σχετικά περιορισμένο ακροατήριο οι κομματικοί μηχανισμοί.

Μπορεί σχεδόν όλοι να πανηγυρίζουν για τους περίπου 210.000 πολίτες που έφτασαν στις κάλπες, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μέλη και φίλοι που ψήφισαν είναι κατά εκατόν τριάντα χιλιάδες λιγότεροι από αυτούς που έφτασαν στις κάλπες τις προηγούμενες εκλογές για να ψηφίσουν το καταρρέον ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου. Αφήνω εκτός υπολογισμού τους περίπου 220.000 ψηφοφόρους ψηφοφόρους του Ποταμιού. Άρα οι πανηγυρισμοί δεν δικαιολογούνται. Αντιθέτως, οι φόβοι ότι οι ψηφοφόροι θα περιοριστούν την δεύτερη Κυριακή είναι δικαιολογημένοι.

Άρχισαν ήδη να εκπορεύονται εκκλήσεις από τα επιτελεία των δυο υποψηφίων, που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο να φτάσουν στην κάλπη πολύ λιγότεροι και μόνο τα μέλη και οι οπαδοί του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ. Η λεγόμενη κοινωνία των πολιτών δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα από το προσκλητήριο της υπό αναγέννηση κεντροαριστεράς. Ο σκληρός πυρήνας μελών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ έδωσε τον τόνο και το τελικό αποτέλεσμα.

Ο φόβος ότι τη δεύτερη Κυριακή η κεντροαριστερά και ο νέος φορέας θα μετατραπούν σε ΠΑΣΟΚ είναι διάχυτος στα επιτελεία των νικητών. Τα όργανα άρχισαν ήδη να βαρούν με την ανακοίνωση στελεχών του Ποταμιού που κατηγορούν ευθέως τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι ενήργησε ερήμην τους και εκτέθηκε ως υποψήφιος σε έναν φορέα στον οποίο οι ίδιοι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Οι πανηγυρισμοί μερίδας των media για την τάχα υψηλή συμμετοχή κρύβουν σκοπιμότητα. Θεωρούν ότι πιθανή ενίσχυση του νέου φορέα στην κάλπη των εθνικών εκλογών θα στερήσει κρίσιμες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα φέρει πιο κοντά τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Προφανώς είναι έτσι διότι η ρητορική των υποψήφιων αρχηγών άφηνε καθαρά να φανεί ότι είναι πρόθυμοι να συμμαχήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να επανέλθουν στις κυβερνητικές καρέκλες.

Άλλο όμως αυτό κι άλλο να κάνουμε σοβαρή συζήτηση περί αθρόας προσέλευσης στις κάλπες και συγκλονιστικό πολιτικό γεγονός επειδή διακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας έφτασαν στις κάλπες για να ψηφίσουν μια παράταξη που κυβέρνησε την Ελλάδα για πάνω από είκοσι χρόνια. Όταν βγουν επίσημα τα στοιχεία για την ηλικιακή σύνθεση των ψηφοφόρων, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για την πραγματική προοπτική του εγχειρήματος που προς το παρόν φάνηκε να συγκινεί κυρίως τα μέλη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ.