Ο πολιτικός χρόνος τρέχει πιο γρήγορα από αυτόν στα χρονόμετρα. Λίγος ο καιρός που πέρασε από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας στα προεκλογικά μπαλκόνια διαβεβαιωνε ότι «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Πολύ λίγος χρόνος για να ξεθωριάσει η μνήμη και να μην θυμόμαστε. Τότε υπήρχαν τα κοράκια που επιβουλεύονταν τα σπίτια και τις περιουσίες των πολιτών. Τώρα τα κοράκια επιβάλλεται να προστατεύονται για να μπορούν ανενόχλητα να παίρνουν τα σπίτια. Ο πολιτικός χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα...

Στη Βουλή κατατέθηκε τροπολογία με την οποία προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλή με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη σε υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.Με την ίδια τροπολογία τιμωρείται με τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ποινές (φυλάκιση 6 ή 3 μηνών κατ’ ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση) όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.

Με βάση αυτές τις κατηγορίες, η αστυνομία ή και οποιοσδήποτε κακόπιστος συμβολαιογράφος, με τον πιο εύκολο και χωρίς αποδείξεις τρόπο θα μπορεί να στέλνει στη φυλακή κάθε αγωνιστή του κινήματος.Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αυτές υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας, μέσω της ακώλυτης διενέργειες των πλειστηριασμών, ως μέσον ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών.

Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα σε όσους αντιδρούν και αντιστέκονται. Το Κίνημα κατά των πλειστηριασμών τίθεται επί της ουσίας εκτός νόμου. Ανα πάσα στιγμή όσοι συμμετέχουν σε αυτό και βρίσκονται στα Ειρηνοδικεία μπορούν να συλληφθούν και να φυλακιστούν. Δανειστέ και τραπεζίτες διευκολύνονται στο έργο της βίαης αναδιανομής περιουσιών. Διότι περίπο αυτού πρόκειται. Μέσα στο 2018 θα γίνουν 40.000 πλειστηριασμοί. Την ώρα που ο κυβερνητικός βουλευτής και πρώην υπουργός κ. Φίλης ζητούσε νομοθετική ρύθμιση για την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας η κυβέρνησή του έφερε νομοθετική ρύθμιση ακριβώς για το αντίθετο. Για να προστατεύσει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Δεν πρόκειται για πολιτική ειρωνία. Πρόκειται για την πλήρη και οδυνηρή -για όσους ακόμα αμφιβάλλουν- υποταγή της κυβέρνησης στις επιταγές των εταίρων δανειστών. Λίγες μέρες νωρίτερα ο κ. Ντάισεμπλουμ διαβεβαίωνε απαντώτας σε σχετική ερώτηση, πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στο πλαίσιο του τελευταίου Γιούρογκρουπ πως για το ζήτημα των πλειστηριασμών θα αναλάβει δράση. Και ανέλαβε. Νοθετική ρύθμιση, ιδιώνυμο χουντικής κοπής και προέλευσης. Κάτι σαν την απαγόρευση συναθρήσεων και συγκεντρώσεων. Το ζήτημα που εγείρεται είναι δημοκρατικής τάξεως και ως τέτοιο δεν αφορά μόνο όσους «συναθροίζονται» έξω από τα ειρηνοδικεία. Αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη που διαπιστώνει ότι στην πατρίδα του υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία διαμεσολαβεί για να παίρνουν νομοθετική και εκτελεστική ισχύ οι βουλήσεις των δανειστών. Αυτό, τίποτα άλλο...