Το Μεταναστευτικό απασχολεί όλη την Ευρώπη και, βεβαίως, τη χώρα µας, λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Είναι πλέον ώρα να ληφθούν αυστηρότερα µέτρα και να µη ζούµε µε αυταπάτες περί εύκολης ενσωµάτωσης ή µε ιδεοληψίες για ανοιχτά σύνορα.

Θυµίζω ορισµένα πρόσφατα γεγονότα: Στον Εβρο διεξήχθη η στρατιωτική άσκηση «Αίσιος οιωνός» και το σενάριο προέβλεπε την πιθανότητα εργαλειοποίησης και αποστολής νέων κυµάτων παράτυπων µεταναστών από την Τουρκία. Η κ. Αννα ∆ιαµαντοπούλου, πρώην επίτροπος της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών» ότι η Ελλάδα δεν µπορεί να δεχθεί ισλαµικά ρεύµατα και ότι το δηµογραφικό δεν µπορεί να λυθεί µε την «ενσωµάτωση» µεταναστών. Υπενθύµισε, µάλιστα, ότι στη ∆ανία και στη Σουηδία ήταν οι σοσιαλδηµοκρατικές κυβερνήσεις που αναγνώρισαν την αδυναµία ενσωµάτωσης των µεταναστών όταν έχουν θρησκευτικό φανατισµό.

Σε δοµές υποδοχής παράτυπων µεταναστών σε νησιά του Αιγαίου ακούσθηκαν πανηγυρισµοί υπέρ της «Χαµάς». Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζ. Μελόνι, συµφώνησε µε τον Αλβανό πρωθυπουργό, Ε. Ράµα, ότι η Αλβανία θα υποδεχθεί έναν αριθµό µεταναστών, έως και 36.000, που βρίσκονται σήµερα στην Ιταλία. Στη Γερµανία και τη Γαλλία θα ψηφισθούν νόµοι για αυστηρότερη διαδικασία παροχής ασύλου και για περισσότερες απελάσεις παρανοµούντων µεταναστών. Θυµίζω, επίσης, ότι πριν από έναν µήνα δύο επιφανή στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος (Κεντροδεξιά), οι κύριοι Μάρτιν Βέµπερ και Ευάγγελος Μεϊµαράκης, δηµοσίευσαν κοινό άρθρο τους, µε το οποίο προτείνουν την αυστηροποίηση της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι της παράτυπης µετανάστευσης.

Εγραψαν, µεταξύ άλλων, τα εξής: «Η πραγµατικότητα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που κάνουν το πέρασµα είναι οικονοµικοί µετανάστες, δεν είναι πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ελάχιστες ή καθόλου πιθανότητες να λάβουν διεθνή προστασία στην Ευρώπη. Αλλά οι διακινητές γνωρίζουν, επίσης, ότι η πολιτική επιστροφών της Ευρώπης δεν λειτουργεί. 

Μόλις κάποιος εισέλθει, οι διαδικασίες είναι τόσο περίπλοκες και δαπανηρές, που είναι σχεδόν αδύνατο να σταλεί κάποιος πίσω. Παρ’ όλα αυτά, η Αριστερά στην Ευρώπη θέλει να κάνει τη νοµοθεσία ακόµα πιο περιοριστική από ό,τι είναι ήδη. Αντί να προσπαθούµε να διανείµουµε τους οικονοµικούς µετανάστες σε ολόκληρη την Ε.Ε., θα πρέπει να τους στέλνουµε πίσω σύντοµα και µε συνέπεια». Βεβαίως, υπάρχουν οι ανθρωπιστικές παράµετροι και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Οµως, αυτοί που θα µπορούσαν να ενσωµατωθούν πιο εύκολα έχουν φύγει από τη χώρα µας. Οσοι παραµένουν έχουν τελείως διαφορετικά ήθη και έθιµα. Είναι σεβαστή η θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητά τους, αλλά δεν µπορούµε να προσδοκούµε την ενσωµάτωσή τους.

Η πολυπολιτισµικότητα έχει καταντήσει σύνθηµα κενό περιεχοµένου. Στη ∆υτική Ευρώπη πολιτικοί και διανοούµενοι δηλώνουν καθηµερινά ότι η πολυπολιτισµικότητα απέτυχε. Ας προσπαθήσουµε να σταµατήσουµε µε κάθε νόµιµο τρόπο τις µεταναστευτικές ροές και ας διαφυλάξουµε την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα του λαού µας. Πιστεύω ότι θα µπορούσαµε να δεχθούµε Αρµένιους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραµπάχ, αλλά δεν µπορούµε να δεχθούµε πρόσφυγες από τα πολεµικά µέτωπα της Μέσης Ανατολής.

Απορρίπτουµε τον ρατσισµό, απορρίπτουµε και τις ανεύθυνες θεωρίες περί «ανοιχτών συνόρων». Το Μεταναστευτικό θα αντιµετωπισθεί σε συνεργασία µε την Ευρωπαϊκή Ενωση, µε σεβασµό στους δηµοκρατικούς θεσµούς και µε επίγνωση των γεωπολιτικών απειλών που περιβάλλουν την πατρίδα µας.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 11/11