Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, νοµίζει ότι είναι καλός στη Γεωγραφία, αλλά οπωσδήποτε παίρνει κακό βαθµό στην Ιστορία. Συχνά αναφέρεται στα σύνορα της καρδιάς του, ξεχνώντας ότι τα σύνορα ορίζονται από τις διεθνείς Συνθήκες και όχι από την καρδιά και τα συναισθήµατα του καθενός. Προσφάτως αναφέρθηκε στις τέσσερις γωνιές της τουρκικής γεωγραφίας, αναπολώντας τα παλαιά µεγαλεία και τα εδάφη της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας.

Είπε µεταξύ άλλων: «Εάν δεν αντιδράσουµε σε αυτό που συµβαίνει σήµερα στη Γάζα, δεν θα µπορούµε να αποτρέψουµε τον φανατισµό των εισβολέων της “Γης της Επαγγελίας” από το να επεκταθεί αύριο στα εδάφη µας. Γι’ αυτόν τον λόγο λέµε πως κάθε γεγονός που συµβαίνει στις τέσσερις γωνιές της γεωγραφίας µας, από τα Βαλκάνια µέχρι τον Καύκασο, από τη Μαύρη Θάλασσα µέχρι τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, µας αφορά άµεσα. Η θέση του Καραµπάχ στις καρδιές µας και η θέση της Γάζας στις καρδιές µας είναι η ίδια, όπως δεν κάνουµε διάκριση ανάµεσα στη Βοσνία και το Χαλέπι, την Τρίπολη και το Μπαλχ (σ.σ.: εννοεί την πόλη Βάκτρα του Αφγανιστάν), τη Θεσσαλονίκη και τη Μοσούλη. Ετσι βλέπουµε και την Ιερουσαλήµ, το ίδιο όπως τις δικές µας πόλεις». Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει την υποστήριξή του στη «Χαµάς», την οποία αρνείται να χαρακτηρίσει τροµοκρατική. Και γενικότερα, µε αφορµή τις πολεµικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ανακατεύει διάφορα ονόµατα πόλεων, µεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης.

Και µάλιστα όλα αυτά γίνονται 100 ακριβώς χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης στη Λωζάννη, στις 24 Ιουλίου 1923, µε την οποία χαράχθηκαν τα σύνορα της νέας Τουρκίας. Εµείς σεβόµαστε τα σύνορα, το ∆ιεθνές ∆ίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Αλλά αν θέλαµε, απλώς ως γύµνασµα πνευµατικό, να θυµίσουµε στον Ερντογάν τη Γεωγραφία της δικής µας καρδιάς και την Ιστορία των Βαλκανίων και της Μικράς Ασίας, θα του λέγαµε ότι: Η Μαύρη Θάλασσα, την οποία ανέφερε, είναι ο Εύξεινος Πόντος των αρχαίων Ελλήνων, µε δεκάδες πόλεις, οι οποίες και σήµερα θυµίζουν τα παλαιότερα ελληνικά ονόµατά τους: Τράµπζον είναι η Τραπεζούντα κ.λπ.

Το Χαλέπι της Συρίας είναι η Βέροια της ελληνιστικής περιόδου, διότι πριν από τους Οθωµανούς πέρασαν από εκεί οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Και πολύ κοντά είναι η τουρκική πόλη Ισκεντερούν, η οποία πήρε το όνοµά της από τον Αλέξανδρο. Ηταν µία απο τις Αλεξάνδρειες που ίδρυσε ο Μακεδών στρατηλάτης. Αλλά και η Βάκτρα, το σηµερινό Μπαλχ του Αφγανιστάν, στο οποίο αναφέρθηκε, ήταν πόλη από την οποία πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ετσι έγινε το κέντρο ενός ελληνοβακτριανού πολιτισµού, πολύ αξιόλογου, ίσως άγνωστου στους µη ειδικούς. Και τη Θεσσαλονίκη αναφέρει ο Ερντογάν, αλλά λησµονεί ότι, όταν την απελευθέρωσε ο ελληνικός Στρατός, στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο Τούρκος διοικητής Ταχσίν Πασάς παραδέχθηκε: Την παραδίδουµε σε εκείνους από τους οποίους την πήραµε, δηλ. τους Ελληνες.

Ετσι υπογράµµισε την ελληνικότητα της µακεδονικής πρωτεύουσας. Στην απάντησή του στον καγκελάριο Σολτς κάτι πολύ σηµαντικό ξέχασε ο Ερντογάν: Η Τουρκία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώµη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρµενίων και των άλλων χριστιανών!

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 27/11