Στις ευρωεκλογές της 9ης/6/2024, τρεις ήταν οι νικητές: η αποχή, ο Φρέντης Μπελέρης και ο Κυριάκος Βελόπουλος. Κατά τα άλλα, όλα τα κοινοβουλευτικά κόµµατα, πλην της Ελληνικής Λύσης, έχασαν ψηφοφόρους, αν µετρήσουµε σε απόλυτους αριθµούς, σε σχέση µε τον Ιούνιο του 2023. Η αποχή είναι ανησυχητική. ∆είχνει µια γενικότερη αδιαφορία για την πολιτική, για τα κοινά, για τα κόµµατα. ∆ηµιουργείται µια γενιά «απολιτίκ». Θυµίζω ότι στην αρχαία Ελλάδα όποιος αδιαφορούσε για τα δηµόσια πράγµατα αντιµετωπιζόταν µε απαξιωτικούς χαρακτηρισµούς. Ας διαβάσουµε ξανά τον «Επιτάφιο» του Περικλέους, όπως τον κατέγραψε ο Θουκυδίδης.

Πάντως, το φαινόµενο απασχολεί και άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Παρατηρούµε στην Κύπρο να εκλέγεται ευρωβουλευτής ένας νεαρός που έκανε πλάκα µέσω του YouTube και δεν ανήκει σε κανένα κόµµα. Ο Φρέντης Μπελέρης είναι αξιέπαινος διότι άντεξε στις ποικιλόµορφες πιέσεις, διώξεις και µεθοδεύσεις. Νίκησε τον Ράµα και τον αλβανικό εθνικισµό. Η εκλογή του στην Ευρωβουλή θα διεθνοποιήσει τα αιτήµατα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Εύγε και σε εκείνους που είχαν τη σκέψη να τον εντάξουν στο ψηφοδέλτιο ενός µεγάλου κόµµατος. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αύξησε και τους ψηφοφόρους και τα ποσοστά της. Προφανώς εκεί κατέφυγαν πρώην ψηφοφόροι της Ν.∆. οι οποίοι διαφωνούν µε τη ρύθµιση για την «ισότητα στον γάµο» και µε άλλες κυβερνητικές πράξεις ή παραλείψεις. Η «Νίκη», που είχε κάνει σηµαία την αντίθεσή της προς την εν λόγω ρύθµιση, έχασε τώρα 20.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση µε τον Ιούνιο του 2023.

Ας µην πανηγυρίζει η ηγεσία της για την πλασµατική αύξηση των ποσοστών, διότι η τάση φυγής των ψηφοφόρων πιθανότατα θα συνεχισθεί. Επί της ουσίας: Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η ρύθµιση για τον πολυσυζητηµένο γάµο αποµάκρυνε µεγάλο αριθµό παραδοσιακών υποστηρικτών της Ν.∆.

Θυµίζω τρία στοιχεία:

- Η κυβέρνηση δεν είχε καµία ευρωπαϊκή υποχρέωση να θεσπίσει αυτόν τον νόµο. Το Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου έχει αποφασίσει ότι το ζήτηµα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους.

- Θα µπορούσε να ρυθµισθεί µε µία προσθήκη στο υπάρχον σύµφωνο συµβίωσης.

- Οι πανηγυρισµοί δηµοσίων προσώπων, που είδαµε αµέσως µετά την ψηφοφορία, ενόχλησαν ακόµα και πολλούς µετριοπαθείς πολίτες.

Βεβαίως, στο εκλογικό αποτέλεσµα έπαιξαν ρόλο και η ακρίβεια και άλλα προβλήµατα. Οµως, αν το καταλυτικό γεγονός ήταν η οικονοµία, τότε η διαµαρτυρία των ψηφοφόρων θα ενίσχυε τα αριστερά κόµµατα, όπως έγινε µε τη διόγκωση του ΣΥΡΙΖΑ στα πρώτα χρόνια των µνηµονίων. Αντιθέτως, τώρα βλέπουµε να ενισχύονται κόµµατα, παλαιά και καινούργια, τα οποία είχαν σαφή θέση εναντίον της ρύθµισης περί γάµου κ.λπ.

Μερικοί ήδη διερωτώνται στους τηλεοπτικούς διαλόγους αν η κυβέρνηση θα µπορέσει να εξαντλήσει την τριετία που αποµένει. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτή τη στιγµή δεν τίθεται ζήτηµα κυβερνητικής σταθερότητας. Αλλά τα µηνύµατα πρέπει να ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του.

Να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες των πολιτών για την παράτυπη µετανάστευση, να βελτιωθεί η αστυνόµευση, να καλλιεργείται η εθνική και η θρησκευτική συνείδηση στα σχολεία, όπως προβλέπει το Σύνταγµα, να υποστηριχθεί η παραδοσιακή οικογένεια, να αντιµετωπισθεί το δηµογραφικό πρόβληµα. Εθνική ταυτότητα και δηµοκρατία µπορούν κάλλιστα να συνυπάρξουν.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά