Oι βουλευτικές εκλογές της 11ης/5/2025 στην Αλβανία είχαν δύο νικητές: την αποχή, η οποία πλησίασε το 55%, και το Σοσιαλιστικό Κόµµα του πρωθυπουργού, Εντι Ράµα. Η αποχή δείχνει µια τάση απόρριψης ολόκληρου του πολιτικού συστήµατος. Ο Ράµα κερδίζει µία τέταρτη τετραετία, εκµεταλλευόµενος την τεράστια επιρροή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι ένας µεγάλος εργοδότης στην Αλβανία. Ο Ράµα πήρε το 52% των ψήφων και το ∆ηµοκρατικό Κόµµα του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα έλαβε το 34%.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, διά της ύπατης εκπροσώπου, Κάγια Κάλας, αφήνει υπόνοιες για κατάχρηση των µηχανισµών εξουσίας από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόµµα. Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι, που παρακολούθησαν τη διαδικασία των εκλογών ως παρατηρητές, δήλωσαν ότι η Αλβανία δεν είναι ακόµη έτοιµη για να ενταχθεί στην Ε.Ε. Τα δύο κόµµατα που εκπροσωπούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, το Κόµµα Ενωσης Ανθρωπίνων ∆ικιωµάτων (ΚΕΑ∆) και το ΜΕΓΚΑ, εντάχθηκαν αναγκαστικά στον συνασπισµό του ∆ηµοκρατικού Κόµµατος υπό τον Σαλί Μπερίσα. Ηταν έτσι διαµορφωµένο το σύστηµα, που δεν θα µπορούσαν εύκολα να κατέλθουν µε αυτόνοµη εκπροσώπηση. Εξελέγη ο έµπειρος Ευάγγελος Ντούλες, ο οποίος γνωρίζει καλά τα προβλήµατα των Βορειοηπειρωτών. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι µόνο στην πόλη της Χειµάρρας, λόγω Μπελέρη, βγήκε πρώτο το ∆ηµοκρατικό Κόµµα, το οποίο στήριξαν οι Ελληνες. Γενικά στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου πλειοψήφησε ο Ράµα. Ισως πολλά µέλη της µειονότητας να µην πήγαν να ψηφίσουν, ούτε έστειλαν επιστολική ψήφο.

Επειδή προβλέπεται στις επόµενες βουλευτικές εκλογές να αλλάξει το σύστηµα, προτείνω ο Ελληνισµός της Αλβανίας να επανέλθει στα αυτόνοµα πολιτικά σχήµατα, τα οποία τον εκπροσώπησαν επιτυχώς κατά τη δεκαετία του 1990. Υπό την αιγίδα της οργανώσεως Οµόνοια να συνασπισθούν το ΚΕΑ∆ και το ΜΕΓΚΑ και να κατεβάσουν υποψηφίους σε εκλογικές περιφέρειες όπου κατοικεί το ελληνικό στοιχείο. Τούτο θα είναι πολλαπλά ωφέλιµο:

1. Θα γίνει µια καταγραφή και µια επίδειξη δυνάµεως των Βορειοηπειρωτών.

2. Θα αποφευχθεί η συνεργσία µε τα δύο µεγάλα αλβανικά κόµµατα, στα οποία µετέχουν και υποψήφιοι από την οµάδα των Τσάµη δων, που εκφράζουν ανθελληνικές θέσεις.

3. Θα δοθεί η ευκαιρία να εκφρασθούν πολιτικά και οι πολυπληθείς βλαχόφωνοι Ελληνες.

4. Ενα κόµµα της µειονότητας θα αποτελέσει αφορµή να ψηφίσουν και πολλοί Βορειοηπειρώτες που είναι απογοητευµένοι από τα µεγάλα αλβανικά κόµµατα.

5. Στη -διόλου απίθανη- περίπτωση που κανένα µεγάλο κόµµα δεν πάρει απόλυτη πλειοψηφία, ίσως το κόµµα της ελληνικής µειονότητας να αποτελέσει ρυθµιστή και πολύτιµο εταίρο για τον σχηµατισµό κυβερνήσεως.

Βεβαίως, µέχρι τις επόµενες εκλογές προέχει η συνεργασία όλων των δυνάµεων του Ελληνισµού, στην Αθήνα και την Αλβανία, για να πιεσθεί ο Ράµα να σταµατήσει τις αυθαιρεσίες. Επίσης, θυµίζω ότι η Οµόνοια και γενικά η ελληνική εθνική µειονότητα δεν έχει αποδεχθεί το αποτέλεσµα της απογραφής πληθυσµού, εθνικών και θρησκευτικών οµάδων του Σεπτεµβρίου-Οκτωβρίου 2023. Η απογραφή έχει καταγγελθεί ως µη αντικειµενική από την ελληνική κυβέρνηση.

Επιθυµούµε την ειρηνική συνύπαρξη µε όλους τους Βαλκάνιους γείτονες, αλλά σε καµία περίπτωση η φιλία δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος των δικαιωµάτων και ελευθεριών του βορειοηπειρωτικού Ελληνισµού.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά