Στις 12 Ιουνίου συµπληρώνονται επτά χρόνια από την υπογραφή της εθνικώς επιζήµιας Συµφωνίας των Πρεσπών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. παραχώρησε στο βόρειο γειτονικό µας κράτος µια σύνθετη ονοµασία, µε γεωγραφικό προσδιορισµό, ο οποίος ήδη εγκαταλείφθηκε από τους άµεσα ενδιαφεροµένους. Παραχώρησε, επίσης, «µακεδονική» γλώσσα, εθνότητα και ταυτότητα σε ένα πολυεθνικό κράτος, το οποίο είχε από το 1991 δείξει τις προθέσεις του να µονοπωλήσει αυτούς τους όρους.

Η πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, µίλησε σε συνέδριο µε γενικό τίτλο «Μακεδονία 2025», χρησιµοποιώντας τον όρο αυτόν όπως και η µεγάλη πλειονότητα πολιτικών και δηµοσιογράφων. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός του κράτους, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, επαναλαµβάνει συχνά τους ισχυρισµούς του περί «ανεπίλυτου µακεδονικού ζητήµατος». Τον ακούσαµε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ (συγκέντρωση στο Νιου Τζέρσεϊ), τον ακούσαµε πάλι στις 24 Απριλίου σε συγκέντρωση σωµατείου που διεκδικεί τη Βόρειο Ελλάδα. Από το 1945 ο κοµµουνιστής Τίτο της Γιουγκοσλαβίας είχε καθιερώσει τον αλυτρωτικό όρο «Μακεδονία του Αιγαίου» ή «Μακεδονία της Λευκής Θάλασσας» για την ελληνική Μακεδονία. Οι σύλλογοι µε αυτές τις ονοµασίες αποτελούν σήµερα την αιχµή του δόρατος της ανθελληνικής και διεκδικητικής προπαγάνδας.

Είπε, µεταξύ άλλων, ο Μίτσκοσκι: «Το µακεδονικό ζήτηµα δεν έχει κλείσει. Το µακεδονικό ζήτηµα θα τεθεί κάποια στιγµή στο τραπέζι των παγκόσµιων µεγάλων δυνάµεων και εγώ είµαι πεπεισµένος ότι µε τη δύναµη των επιχειρηµάτων θα αποκαταστήσουµε όλα εκείνα που όχι µόνον τα τελευταία χρόνια, αλλά ίσως και τις προηγούµενες δεκαετίες και αιώνες στο παρελθόν έχουµε απολέσει. ∆εν είµαι βέβαιος ότι είµαστε η γενιά αυτή, της οποίας ηγούµαι, που θα το καταφέρει αυτό, αλλά είµαι βέβαιος ότι θα θέσουµε τα θεµέλια, ώστε οι επόµενες γενιές να µπορέσουν, βάσει των θεµελίων που θέτουµε σήµερα, να το καταφέρουν αυτό». Μιλούσε σε εκδήλωση στα Σκόπια για τη συµπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της «Λέσχης - Αναγνωστηρίου της Λευκής Θάλασσας».

Είναι προφανές ότι οι δηλώσεις αυτές και η γενικότερη συµπεριφορά των ηγετικών κλιµακίων των Σκοπίων κουρελιάζουν τη Συµφωνία των Πρεσπών. ∆ικαιώνουν επίσης όλους όσοι φωνάζαµε ότι η σύνθετη ονοµασία είναι κοροϊδία, διότι θα µείνει µόνο ο όρος «Μακεδονία». Πρέπει να δείξουµε άµεση αντίδραση. Αν αποδεχόµαστε αδιαµαρτύρητα αυτές τις προκλήσεις, ανοίγουµε την όρεξη για γειτονικά κράτη µεγαλύτερα σε πληθυσµό και ισχύ από τα Σκόπια.

Η θρασύτητα των Βόρειων γειτόνων φαίνεται και απέναντι στη Βουλγαρία και την Ε.Ε. Η Σόφια έθεσε βέτο για την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, αν δεν κάνουν µια δήλωση για τη γλώσσα τους και αν δεν αναγνωρίσουν τη βουλγαρική εθνότητα ως συστατικό στοιχείο του κράτους µε τροποποίηση του κανονιστικού µέρους του Συντάγµατος. Για τη γλώσσα, η κυβέρνηση των Σκοπίων κατέθεσε στις Βρυξέλλες µια δήλωση στις 19.7.2022, αναγνωρίζοντας ότι κατασκευάσθηκε το 1945 µόνο από διαλέκτους που οµιλούνται εντός των σηµερινών ορίων του κράτους. Για την αλλαγή του Συντάγµατος υπέρ της βουλγαρικής µειονότητας η κυβέρνηση Μίτσκοσκι δηλώνει πλήρη άρνηση. Το είπαν και προ ολίγων ηµερών στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Αντόνιο Κόστα. Προτιµούν να µην προχωρήσουν προς την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά να αποδεχθούν το βουλγαρικό και το ευρωπαϊκό αίτηµα.

Τα Σκόπια προκαλούν τους πάντες. Πρέπει να προστατεύσουµε την ιστορία και την αξιοπρέπειά µας.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά