Πέρασαν περίπου δυόμισι μήνες από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο γειτονικός λαός υπέστη μια βιβλική καταστροφή από τους αλλεπάλληλους φονικούς σεισμούς σε μια περιοχή, στην επαρχία του Γκαζιαντέπ, στην οποία ζουν περίπου 13 εκατομμύρια πολίτες. Η Ελλάδα έπραξε το αυτονόητο, το χρέος της ως μια πολιτισμένη χώρα, που, μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, παραμέρισε τα πάντα και έσπευσε να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούσε. Οι Έλληνες διασώστες βρέθηκαν εκεί και έσωσαν ζωές αθώων πολιτών, μικρών παιδιών, που είδαν τον θάνατο να περνάει μπροστά τους σε μια στιγμή. Αναμφίβολα, πριν από τους σεισμούς η τουρκική επιθετικότητα είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Είδαμε μια εχθρική ρητορική που δεν είχαμε ξανασυναντήσει. Η Τουρκία υπερέβη κάθε διπλωματικό και πολιτικό όριο, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα ότι «θα έρθει νύχτα», αμφισβητώντας την κυριαρχία ακόμη και των μεγάλων νήσων του Αιγαίου, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και ασκώντας μια αφόρητη πίεση, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις που επιχειρούσε στο Αιγαίο. Παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι και στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία η Τουρκία επέδειξε μια εντελώς αντισυμβατική και αντισυμμαχική συμπεριφορά ως μέλος του ΝΑΤΟ, με την άρνησή της να συνταχθεί με την κοινή απόφαση των υπολοίπων κρατών-μελών της Συμμαχίας.

Όλα αυτά έως το χτύπημα του Εγκέλαδου. Αμέσως μετά αλλάξαν πολλά στη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Μειώθηκαν κατακόρυφα οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, σταμάτησαν οι επιθετικές δηλώσεις που δημιουργούσαν ένα τοξικό κλίμα. Αντίθετα, αντιμετωπίζουμε πλέον μια «επίθεση» φιλίας από την Άγκυρα. Η Ελλάδα καλοδέχεται αυτή την αλλαγή στάσης στην τουρκική συμπεριφορά, με την προϋπόθεση ότι η απέναντι πλευρά του Αιγαίου θα πρέπει να αποδείξει με μια μακρά πρακτική και συνέπεια ότι εννοεί στην ουσία και επιθυμεί πραγματικά αυτή την αλλαγή. Εξάλλου, είναι γνωστό ποιος προκαλεί την ένταση και την αναταραχή στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου και ποιος βαδίζει με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα αγωνίζεται για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, καλώντας σε διάλογο όλες τις πλευρές -και την Τουρκία-, υπό την προϋπόθεση ότι η ατζέντα σε έναν τέτοιο διάλογο θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τις κοινά αποδεκτές από όλες τις πλευρές διαφορές και διαφωνίες και όχι τις μονομερείς διεκδικήσεις που αυθαίρετα θέτει κάποια πλευρά - εν προκειμένω η Τουρκία. Η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά στις σχέσεις της με την Τουρκία, αυτή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και, κατ’ επέκταση, της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης και ασφαλώς δεν δέχεται οτιδήποτε άλλο τίθεται από την Άγκυρα, όπως η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας.Το πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατάφερε να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευρωτουρκικές. Η διεθνής κοινότητα γνωρίζει τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Εμείς διαμορφώσαμε ένα δίκτυο σχέσεων και συμμαχιών με διάφορα κράτη στην ευρύτερη περιοχή και αναδείξαμε την προκλητική και επιθετική τουρκική συμπεριφορά, καταδεικνύοντας ποιος προκαλεί την αναταραχή και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος από τον νεοοθωμανικού τύπου αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Παράλληλα, θωρακίσαμε την άμυνά μας, αναβαθμίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας ώστε η Ελλάδα να διαθέτει πλέον την απαραίτητη ισχύ, δηλαδή έναν δυνατό αποτρεπτικό μηχανισμό, τον οποίο υπολογίζουν όσοι επιβουλεύονται την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής μας. Επιθυμούμε να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία και το έχουμε αποδείξει με κάθε τρόπο. Παράλληλα, όμως, στέλνουμε και το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα αδύναμο και φοβικό κράτος αλλά ένας σταθεροποιητικός παράγοντας ισχύος και ειρήνης στην περιοχή, ως μέλος διεθνών οργανισμών και συμμαχιών, μια χώρα περήφανη που δεν διαπραγματεύεται την εθνική τιμή και την αξιοπρέπειά της.

Η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτή είναι η εθνική γραμμή που αποτελεί και την κόκκινη γραμμή που θέτει η Ελλάδα προς όλους: φίλους, εταίρους, συμμάχους και γείτονες. 

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής στις 2/4