ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε την προστασία της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων πολιτών. Παρουσίασε το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με το οποίο θα επιβάλει όρους και περιορισμούς προς τις τράπεζες και τα funds που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι είναι διατεθειμένος να προασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των δανειοληπτών. Ως εδώ καλά. Ωστόσο, αναρωτιέται κανείς πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι ένας πολιτικός σχηματισμός κι ένας πολιτικός αρχηγός όταν έρχεται σήμερα και «εγγυάται» ότι θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει εκείνα τα οποία ο ίδιος προκάλεσε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στις επικείμενες εκλογές δεν κρίνο- νται μόνον η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία της παρούσας κυβέρνη- σης. Κρίνεται ασφαλώς και η αξιοπιστία και των υπόλοιπων κομμάτων, και ιδίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κόμματος δηλαδή που κυβέρνησε ακώλυτα επί τεσσεράμισι χρόνια, από το 2015 έως το 2019.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται ως προασπιστής των δανειοληπτών που είδαν τα δάνειά τους να κοκκινίζουν. Ο Αλέξης Τσίπρας χθες, ως πρωθυπουργός, ήταν εκείνος που με τον νόμο 4354/2015 ξεπούλησε στα funds τα «κόκκινα» δάνεια, άναψε δηλαδή το πράσινο φως στις τράπεζες να πουλήσουν έναντι ευτελιστικής τιμής τα δάνεια των ευάλωτων δανειοληπτών. Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίζεται ότι είναι εκείνος που θα σταματήσει τους πλειστηριασμούς.

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας χθες, ως πρωθυπουργός, εισήγαγε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να διευκολύνει τα ξένα funds και, μάλιστα, έφερε και σχετική τροπολογία στη Βουλή, το 2019, καθιστώντας ιδιώνυμο το αδίκημα της παρεμπόδισης των πλειστηριασμών, στρεφόμενος έτσι και κατά των πρώην συντρόφων του, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι οποίοι επιχειρούσαν να εμποδίσουν και να αποτρέψουν τους πλειστηριασμούς, με συγκεντρώσεις και έντονες διαμαρτυρίες. Επιπροσθέτως, ο τότε υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω (στους δανειστές μας), γιατί δεν είναι λογικό».

ΤΕΛΙΚΑ, ποιον πρέπει να πιστέψουν οι Έλληνες πολίτες, προκειμένου να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές; Τον Αλέξη Τσίπρα τού σήμερα ή τον Αλέξη Τσίπρα τού χθες; Και γιατί λέει σήμερα την αλήθεια ο Αλέξης Τσίπρας και δεν την έλεγε το 2015, όταν και πάλι είχε εμφανιστεί ως προασπιστής των φτωχών και των αδυνάτων, υποσχόμενος αφειδώς τα πάντα προς πάσα κατεύθυνση. Θυμόμαστε όλοι πως στις εκλογές του 2015 ο μετέπειτα πρωθυπουργός ερχόταν διακηρύσσοντας ότι με έναν νόμο θα καταργήσει τα μνημόνια, ότι θα αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ότι θα μειώσει τους φόρους, ότι θα προστατέψει την πρώτη κατοικία. Μάλιστα, δε, θυμόμαστε και εκείνη την αλήστου μνήμης δήλωσή του ότι οι ξένες αγορές θα χορεύουν υπό τον ρυθμό των νταουλιών που θα χτυπούσαμε εμείς. Θυμόμαστε ακόμη το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο κατακουρέλιασε πράττοντας ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα για τα οποία δεσμεύτηκε στον ελληνικό λαό. Τέλος, δεν ξεχνάμε, πως, όταν ρωτήθηκε κάποτε γιατί διέψευσε τις ελπίδες των Ελλήνων πολιτών που τον πίστεψαν και τον ψήφισαν, απάντησε ότι εκείνος και οι σύντροφοί του είχαν αυταπάτες.

ΣΗΜΕΡΑ, βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο σκηνικό. Υποσχέσεις προς κάθε κατεύθυνση κι ένας έντονος λαϊκισμός. Με τη μόνη διαφορά ότι το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Το δις εξαμαρτείν...

* Δημοσιεύθηκε στη Απογευματινή