Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση μια σημαντική «επιτυχία»: Παράγει περισσότερες αρνητικές ειδήσεις από όσες μπορούν να διαχειριστούν τα μέσα ενημέρωσης! Δεν είναι μικρό το πολιτικό αυτό κατόρθωμα. Παλαιότερα, μία κυβερνητική γκάφα ή αστοχία έπαιρνε μέρες για να κάνει τον πλήρη κύκλο στα ΜΜΕ, με την είδηση, την ανάλυση, το σχολιασμό, συνεντεύξεις γύρω από το γεγονός αυτό, κλπ. Τώρα, όταν σε μια ημέρα όπως για παράδειγμα η χθεσινή, η κυβέρνηση σημειώνει πέντε αποτυχίες, ποια να πρωτοπαίξει «ψηλά» σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων, πρωτοσέλιδα εφημερίδων και ιστοσελίδες; Αναγκαστικά παίζουν όλες από λίγο κι έτσι η αρνητική επίδραση που έχει καθεμία ξεχωριστά στην κυβέρνηση μειώνεται. Ιδιοφυές!

Η χθεσινή ημέρα, λοιπόν, ξεκίνησε με τον Υπουργό Άμυνας να διαψεύδει πλήρως τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας σχετικά με τη χρονομίσθωση γαλλικών φρεγατών. «Οι δύο φρεγάτες είναι δυνατόν να πλεύσουν και σε σύντομο διάστημα μέσα στο καλοκαίρι», είχε πει ο Φώτης Κουβέλης την περασμένη Παρασκευή. Για «συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα» έκανε λόγο χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Πάνος Καμμένος. Πρωτοφανής ασυνεννοησία σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την άμυνα της χώρας και την εθνική ασφάλεια.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, συζητείται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Μελίτη. Μέχρι να προλάβει να παίξει στην ειδησεογραφία το γεγονός της απουσίας τεσσάρων κυβερνητικών βουλευτών από την ψηφοφορία και της «κωλοτούμπας» του Αλέξη Τσίπρα που το 2014 χαρακτήριζε «εθνικό έγκλημα» τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γίνεται γνωστό ότι ο Σταμάτης Κριμιζής παραιτείται από τη θέση του Προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος! Ο διακεκριμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας, μάλιστα, αφήνει στην επιστολή παραίτησης σοβαρές αιχμές κατά του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Παππά, γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «γίνεται προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛΔΟ προς προκαθορισμένες κατευθύνσεις» και πως «εγείρεται το εύλογο ερώτημα ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων».

Η τρίτη αρνητική είδηση της ημέρας για την κυβέρνηση, ωστόσο, υποσκελίζεται ειδησεογραφικά λίγο αργότερα από την απόφαση του ΣτΕ, το οποίο για μία ακόμα φορά απεφάνθη ότι η κυβέρνηση ενεργεί ενάντια στο Σύνταγμα. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Λύκεια, όπως αυτή είχε καθοριστεί το 2016 με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Πριν κλείσει η μέρα, γίνεται γνωστό ότι το αρμόδιο δικαστήριο της Αδριανούπολης εξέδωσε νέα απορριπτική απόφαση, την τρίτη κατά σειρά, στο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παραμένουν φυλακισμένοι για 55η ημέρα. Οι δύο στρατιωτικοί για τους οποίους, τη μεθεπομένη της σύλληψής τους, οι κ. Κουβέλης και Τζανακόπουλος έλεγαν ότι «πολύ σύντομα» θα απελευθερωθούν…

Πέντε πολύ σημαντικές και ιδιαίτερα αρνητικές για το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης ειδήσεις «χάνονται» ειδησεογραφικά μέσα στην επικαιρότητα, λόγω ακριβώς του πλήθους τους! Μήπως πράγματι τελικά δεν πρόκειται για απανωτές γκάφες και αποτυχίες, αλλά για ευφυή κυβερνητικό σχεδιασμό;