Συμπτώματα επιλεκτικής αμνησίας εμφανίζει τελευταία ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα αυτά γίνονται πιο έντονα όταν επιστρέφει από τις Βρυξέλλες και προσγειώνεται επί ελληνικού εδάφους. Πιθανότατα τότε… θυμάται ότι είναι ο άτυπος επικεφαλής των «53» του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου όπου πιστοποιήθηκε η συμφωνία για την επί της ουσίας ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για μία πολύ καλή συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Το κακό βέβαια για τον υπουργό Οικονομικών ήταν ότι πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup είχε διαρρεύσει η Έκθεση Συμμόρφωσης στο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτήν γίνεται αναφορά στην διενέργεια 10.000 πλειστηριασμών ακινήτων κατά την διάρκεια του 2018 και 40.000 τον χρόνο την επόμενη τριετία. Συνολικά 130.000.000 έως το τέλος του 2021.

Επειδή το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις ο υπουργός ξεχνώντας το «καλό» Eurogroup έσπευσε να το… διαψεύσει κάνοντας το άσπρο, μαύρο.

Μέσω της γνωστής τακτικής των non papers (και όχι με επίσημο δελτίο Τύπου) υποστήριξε πως «τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει».

Και εξήγησε πώς «η Έκθεση Συμμόρφωσης των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, αποτελεί το υλικό πληροφόρησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης για τη λήψη απόφασης και όχι το κείμενο της συμφωνίας».

Δηλαδή σύμφωνα με το σκεπτικό του ΥΠΟΙΚ οι τεχνοκράτες των δανειστών χωρίς να έχουν συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση το θέμα κάθισαν και έγραψαν στην έκθεση τις… προσωπικές τους απόψεις. Και την μοίρασαν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για να την διαβάζουν τα βράδια όταν έχουν αϋπνίες…

Ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι οι στόχοι για τον αριθμό των πλειστηριασμών έχουν συζητηθεί κατ΄ επανάληψη με το κουαρτέτο , την ΕΚΤ αλλά και τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και έχουν προκύψει συγκεκριμένα νούμερα τα οποία μετά από συμφωνία μπήκαν στην Έκθεση . Αλλά επειδή επιστρέφοντας στην Αθήνα ενεργοποιούνται τα αριστερά αντανακλαστικά του, ο υπουργός δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να αποδεχθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε σε 130.000 πλειστηριασμούς. Ας ενημερώσει μόνο και τον κ. Νίκο Φίλη ο οποίος προ μηνός στην Βουλή (κάνοντας λάθος στο έτος) υποστήριξε πως «το 2018 θα βγουν στο σφυρί πάνω από 40.000 ακίνητα μεταξύ των οποίων και λαϊκές κατοικίες».